Rusams neįtiko bulvės iš ES

Maskva nuolat mosuoja draudimų vėzdu. Kai užsigeidžia, uždraudžia įvežti vyną iš Gruzijos ar kiaules iš ES. Dabar užkliuvo bulvės.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Jul 2, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 12:48 AM

Kilogramas – 2,05 lito. Už tokią kainą šiemet ankstyvąsias bulves Lietuvos ūkininkai pardavė rusams, rašo „Lietuvos rytas”.

Pasak kooperatyvo „Bulvių namai” vadovo Giedriaus Leščinsko, tokia kaina yra patraukli: Rusijos supirkėjai sumoka iš karto, o prekes pasiima iš kiemo atsiuntę savo transportą.

Užkirto kelius

Tačiau rusai, prisivalgę šviežių importinių bulvių, pagaliau pradėjo kasti ir savas. Tad netruko trinktelėti draudimo vėzdu.

Nuo liepos 1-osios Rusijos veterinarijos ir fitosanitarijos tarnyba uždraudė bet kokių bulvių – sėklinių ar maistinių – importą iš visos ES.

Taip pat nebeleidžiama įvežti jokių sodinukų: vaismedžių, vaiskrūmių, dekoratyvinių ar vazoninių augalų. Apie tai rusai informavo Europos Komisijos Sveikatos ir vartotojų politikos komitetą.

Neva EK taiko tokius fitosanitarijos reikalavimus, kurie netenkina Rusijos ir visos Muitų sąjungos.

Tai negarantuoja, kad Rusijai parduodami augalinės kilmės produktai yra saugūs – neužkrėsti ligų sukėlėjais, ypač tais, kuriuos aptikus būtina skelbti karantiną.

Kliūva prekių judėjimas

Pasak Valstybinės augalininkystės tarnybos Fitosanitarijos skyriaus vedėjo Gintaro Lapinsko, tai pirmas kartas, kai Rusija uždraudė bulvių importą iš visos Europos Sąjungos, kartu – ir iš Lietuvos.

Lietuvos ūkininkai užaugina nepriekaištingos kokybės bulvių ir daržovių, tad iki šiol su Rusija prekiavo be vargo.

„Dabar rusai aiškina, kad ES valstybėse neįmanoma atsekti bulvių ar sodinukų prekybos kelio nuo gamybos vietos iki to momento, kai produkcija sukraunama į vilkikus eksportuoti.

Produktai laisvai juda po Europą ir tik paskutiniu momentu, kertant Rusijos valstybės sieną, nurodoma, iš kokios valstybės jie gabenami.

Esą niekas negali garantuoti krovinio kokybės ir to, kad bulvės tikrai užaugintos ES. Rusijai tokia tvarka nepatinka”, – aiškino G.Lapinskas.

Rusai įtaria, kad vienos ES šalies augintojas ligomis užkrėstas bulves siuntė per daugelį rankų, kol jos pateko į Rusiją.

Birželį iš Olandijos atgabentose bulvėse du kartus buvo aptikta augalų ligų sukėlėjo – auksinio bulvinio nematodo.

Augintojams sunku patikėti

„Rusija uždraudė bulvių importą? Pirmą kartą girdžiu”, – nustebo „Bulvių namų” vadovas G.Leščinskas.

Per praėjusį sezoną „Bulvių namai” Rusijoje pardavė 5000 tonų 2012-ųjų derliaus bulvių, maždaug tiek pat – ir 2011-ųjų derliaus.

Ypač jų paklausa buvo padidėjusi praėjusį pavasarį. Gerus sandėlius turintys mūsų šalies ūkininkai bulvių prikrautus vilkikus eksporto keliais suko ne tik į Rytus, bet ir į Vakarus.

„Užkratą į Rusiją nuvežė olandai. Lietuviškose bulvėse jo niekada nėra buvę.

Apskritai, kad ir kiek buvo tikrintos mūsų šalyje užaugintos bulvės, Rusijos tarnybos neturėjo prie ko prikibti”, – sakė G.Leščinskas.

Bulvės dera, bet negausiai

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, bulvių kainos Europoje buvo aukštos visą 2012–2013 metų sezoną.

Šiųmetis bulvių sezonas pietinėse ES šalyse įsibėgėjo paskutinę gegužės savaitę. Tačiau mažų kainų nežadama, nes dėl šalto ir šlapio pavasario nesitikima gero derliaus.

Gegužės pabaigoje–birželio pradžioje ankstyvųjų bulvių supirkimo kaina pietinėse ES šalyse sukosi tarp 2,24–2,76 lito už kilogramą. Už ypač geros kokybės bulvių kilogramą buvo mokama 3 litus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.