Uosto direkcija atsikratė prievolės pelną grąžinti į biudžetą

Milijardines investicijas ateityje planuojančiai Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijai nebereikės pusės uždirbto pelno grąžinti į valstybės biudžetą. Seimas nusprendė atleisti strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčias valstybės įmones nuo šios prievolės. Šis sprendimas pradžiugino Uosto direkcijos vadovus, nerimavusius, jog dėl būtinybės mokėti pelno įmoką gali tekti koreguoti investicinius planus.

Nuo šiol iš uosto veiklos gautą pelną žadama skirti uosto pajėgumui didinti.<br>E. Petkutė
Nuo šiol iš uosto veiklos gautą pelną žadama skirti uosto pajėgumui didinti.<br>E. Petkutė
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Jul 3, 2013, 7:15 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 11:18 PM

Uosto direkcija 2012 metais uždirbo rekordinį pelną - 74 mln. litų. Tokius rezultatus lėmė didesnės pajamos iš rinkliavų ir nuolat auganti krovinių apyvarta.

Beveik pusę šios sumos teko sumokėti dividendų pavidalu į valstybės biudžetą, nes taip numatė įstatymas. Gruodį iš savo sąskaitos valstybės įmonė pervedė 34 mln. 194 tūkst. litų.

Buvusi Vyriausybė nutarimu buvo patvirtinusi, kad nuo šių metų Uosto direkcija į valstybės biudžetą turės mokėti mažiau – tik ketvirtadalį pelno. Taip nuspręsta atsižvelgiant į Uosto direkcijos milijoninį indėlį statant būtiną infrastruktūrą suskystintųjų gamtinių dujų terminalui.

Uosto vadovai baiminosi, jog dėl pernai valstybei atiduotos solidžios pelno dalies teks koreguoti investicinius planus, o tai gali sumažinti Klaipėdos uosto konkurencines galimybes ateityje.

Atsikračiusi prievolės mokėti dividendus, Uosto direkcija visas iš rinkliavų surenkamas lėšas žada skirti investicijoms į uosto plėtrą. Todėl nuo šiol į uosto infrastruktūrą galės investuoti daugiau kaip 40 mln. litų, kurie valstybei finansiškai atsipirks jau po pustrečių metų.

Teigiama, jog atleidimas nuo pelno įmokos pagerins Uosto direkcijos finansinį pajėgumą bei padidins skolinimosi galimybes.

„Valstybė gaus milžinišką finansinę naudą, nes sukurtas turtas ir ateityje užtikrins papildomas nuolatines ir didesnes pajamas į valstybės biudžetą. Be to, bus kuriamos papildomos darbo vietos, mokami kiti mokesčiai“, – sakė Uosto direkcijos generalinis direktorius Arvydas Vaitkus.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.