Advokatas pataria: ką reikia žinoti besiruošiantiems į Egiptą

Perversmas Egipte. Nors pavojų turistams kurortuose nekyla, atsarga gėdos nedaro. Tad iš anksto derėtų pasidomėti, kokių teisių turite, jei nutariate atsisakyti jau įsigyto kelialapio ar pasijutę nesaugiai nutariate parvykti namo anksčiau. Savo teises išmanyti ypač svarbu tiems, kurie vyksta į išties nesaugias šalis savarankiškai.

Daugiau nuotraukų (1)

Edmundas Rusinas

Jul 5, 2013, 3:29 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 9:58 PM

Kokių netikėtumų galėtų ištikti tokiose šalyse kaip Egiptas, ką reikėtų žinoti turistams?

„Keliautojus iš Lietuvos turizmo agentūros veža į tuos Egipto regionus, kur neramumų nėra ir yra gana saugu. Tačiau neorganizuojamos kelionės į didžiuosius šalies miestus: Kairą, Aleksandriją, Suecą, Ismailiją, Port Saidą. Žinoma, pats turistas gali nusipirkti ekskursiją į kurį nors iš tų miestų, tačiau tai daryti nerekomenduojama, nes ten yra nesaugu, dažnai vyksta masinės riaušės.

Dėl neramumų, politinio nestabilumo kelionių organizatorius gali atšaukti skrydį į nesaugią šalį, tokiu atveju keleiviai negalėtų gauti kompensacijos, priklausančios pagal atsiskaitymo vežti ir skrydžių atšaukimo arba atidėjimo ilgam laikui reglamentą.

Tačiau jei apie skrydžio atidėjimą būtų pranešta turistams jau esant oro uoste, jie turėtų teisę į rūpybą, tai yra, jie gautų maitinimą, galimybę paskambinti artimiesiems ir panašiai.

Kai kelionės atsisako keleivis

Žmonės dažnai klausia, ar jie gali atsisakyti kelionės į nesaugią šalį. Štai žmogus su visa šeima iš anksto užsisakė kelionę į Egiptą, bet mato, kokie ten vyksta įvykiai, kad ten nesaugu ir nebenori važiuoti.

Žinoma, jis turi teisę atsisakyti kelionės, bet svarbu - dėl kokios priežasties. Ji turi būti rimta, nes jei kelionės organizatoriaus ar teismo jos nebūtų vertinamos kaip svarbios aplinkybės, turistas privalėtų padengti kelionės organizatoriaus patirtus nuostolius - jo išlaidas už turistui užsakytą viešbutį, kitas paslaugas.

Paprasčiau sakant, žmogus neatgautų kelionių organizatoriui jo sumokėtų pinigų. Bet jei akivaizdu, kad turistai vežami į regioną, kur nesaugu, vyksta neramumai, pinigai žmogui bus grąžinti.

Daugiau kalbėkitės su kelionių organizatoriumi

Bet kuriuo atveju labai svarbu planuojantiems vykti į kelionę gerai viską pasverti, neskubėti ir gerai išsiaiškinti, kur važiuoji, kas tave veža, apsispręsti, ar norėsi ilsėtis tik kurortiniame miestelyje, ar vis dėlto nori važiuoti į didžiuosius šalies miestus.

Viską apgalvojus nuostolių galima išvengti. Reikia aktyviai bendrauti ir bendradarbiauti su turizmo agentūra, kurioje esate užsisakęs kelionę. Jie turi išsamiai paaiškinti situaciją regione, kur ketinate vykti. Viešosios informacijos internete ar kitoje žiniasklaidoje tikrai nepakanka, kad turistas galėtų apsispręsti.

Reikėtų pasakyti, kad Lietuvos kelionių organizatoriai mūsų turistų nelabai veža į nesaugias šalis. Bet būna atveju, kad turistas pats nusiperka skrydį, sakysim, į Siriją ar kitą šalį, kur tikrai neramu, tad jis turi tas pačias teises, apie kurias kalbėjau. Svarbu aiškiai suprasti situaciją ir gerai išmanyti savo teises.

 Edmundas Rusinas yra advokatų kontoros „Ader“ advokatas

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.