Pretenzijas į „Finasta“ iškabą reiškia jos kūrėjai

Reklamos bendrovė dar 2010-ųjų rudenį sukūrė naują banko „Finasta” prekės ženklą. Bet autoriams nesutarus su banku teismas prieš savaitę uždraudė juo naudotis.

„Finastos” savininkai nesileido į kalbas su savo prekės ženklo kūrėjais.
„Finastos” savininkai nesileido į kalbas su savo prekės ženklo kūrėjais.
Daugiau nuotraukų (1)

Vakaris Deksnys

Jul 5, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 4, 2018, 10:23 PM

„Tikrai neturime jokio noro nei bylinėtis, nei ginčytis. Siekėme tiesiog paprasčiausiai normaliai susitarti, tačiau nepavyko”, – atsiduso „Lukrecijos reklamos” vadovas Marius Vaupšas.

Šios įmonės sukurtą prekės ženklą „Finasta” iki šiol tebenaudoja. Bet pastaruoju metu – jau nelegaliai, rašo „Lietuvos rytas”.

Sutrukdė „Snoro” griūtis

2010-aisiais sukūrusi naują „Finastos” prekės ženklą bendrovė pasirašė sutartį, pagal kurią įmonei „Finasta Holding” buvo perleista teisė naudoti jį vienus metus.

Pasaulyje įprasta, kad prekės ženklo kūrėjai išlaiko autoriaus teises net iki 50 metų ir gauna tam tikrą dalį jo vertės. Tačiau šiuo atveju sutartis buvo sudaryta todėl, kad buvo kuriami didžiuliai „Finastos” plėtros planai.

Tuomet „Snorui” jau priklausęs bankas puoselėjo didžiules plėtros ambicijas: buvo svarstoma ir apie kaimynines, ir apie gerokai tolimesnes šalis.

Jeigu šie siekiai būtų buvę įgyvendinti, prekės ženklo vertė galėjo smarkiai pasikeisti.

Tačiau viską sujaukė „Snoro” nacionalizavimas 2011 metų rudenį. Tuomet tapo aišku, kad bent artimiausiais metais „Finastos” plėtra bus visiškai sustabdyta.

Derybos taip ir neįvyko

„Mes niekur neskubėjome, netgi buvome pamiršę šį reikalą. Juk atlikome darbą, užmokestį jau gavome.

Tačiau auditą atlikę teisininkai pamatė, kad sutartis su „Finasta Holding” pasibaigusi, todėl patarė išsiaiškinti, kas su prekės ženklu bus daroma toliau”, – pasakojo M. Vaupšas.

„Lukrecijos reklama” kreipėsi tiek į „Snoro” bankroto administratoriaus komandą, tiek į „Finasta Holding”.

Įdomiausia, kad buvę užsakovai net nesileido į kalbas.

Maža to, įmonė buvo apkaltinta vos ne valstybės planų žlugdymu. Mat šiuo metu kaip tik dairomasi pirkėjo „Finastai”.

„Todėl mums neliko nieko kito, kaip tik kreiptis į teismą”, – apgailestavo M. Vaupšas.

Teks nukabinti iškabas?

Vilniaus apygardos teismas nedelsdamas ėmėsi veiksmų: buvo pritaikytos laikinosios apsaugos priemonės ir, kol nėra priimta galutinio sprendimo, uždrausta bet kur naudoti jau seniai įregistruotą prekės ženklą.

„Iš esmės dabar jie turėtų nuimti visas iškabas, sunaikinti reklamos medžiagą, išmesti vizitines korteles.

Jau šią savaitę „Finasta” mūsų sukurtą prekės ženklą naudoja nelegaliai”, – sakė M. Vaupšas.

Pasak jo, „Lukrecijos reklama” siekia susitarti dėl to laikotarpio, kuriuo „Finastos” ženklas buvo naudojamas be sutarties, kompensacijos arba galimybės jį išpirkti.

Banko veikla nesutriks

„Pirmą kartą apie tai girdžiu. Mūsų bankas su „Lukrecijos reklama” neturi jokių ryšių”, – tvirtino „Finastos” vadovas Andrius Barštys.

Bet vėliau banko atstovė Jūratė Rupšienė patikslino, kad kol kas „Finasta Holding” negavo iš teismo jokių oficialių dokumentų.

„Kai juos gausime, susipažinsime, įvertinsime ir imsimės priemonių – jeigu teismo sprendimas bus įpareigojantis, „Finasta Holding” jį įvykdys.

Taip pat vertinsime visas savo teisines galimybes. Bet kuriuo atveju teismo sprendimas nesutrikdys kasdienės „Finastos” grupės įmonių veiklos”, – tikino J. Rupšienė.

Apie „Finastą”

„Finasta” buvo įkurta 1994 metais kaip finansų maklerio įmonė. 2007 metais įkurtas bankas „Finasta”. 2009 metais visą verslo grupę įsigijo bankas „Snoras”.

Praėjusių metų pabaigoje „Finastos” akcinis kapitalas siekė 38 mln. litų (100 proc. akcijų savininkė – bendrovė „Finasta Holding”), bankas patyrė 1,46 mln. litų nuostolių.

Pirmąjį šių metų ketvirtį neaudituoti nuostoliai siekė 914 tūkst. litų.

Šiuo metu „Snoro” bankroto administratorius ieško pirkėjų „Finastai”.

Lietuvos bankas dar gegužę gavo vieno iš pretendentų – Estijos įmonės „EurEst Capital” bei su ja susijusių fizinių ir juridinių asmenų – prašymą įsigyti „Finastos” akcijų paketą. Tikimasi, kad jis bus išnagrinėtas iki šio mėnesio pabaigos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.