Apsileidę namų prižiūrėtojai privalės pakratyti pinigines

Praėjusios kadencijos valdžios sprendimas griežtai atskirti šilumos tiekėjus nuo daugiabučių šilumos ūkio priežiūros jau kelia sumaištį.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Jul 9, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 4, 2018, 7:35 PM

Neūkiškai dirbantys namų administratoriai ar bendrijos vien Vilniuje pridarė tris milijonus litų nuostolių dėl viršnorminės šilumos suvartojimo.

Liepos mėnesį sostinės daugiabučius prižiūrinčias bendrijas ir administratorius pasieks sąskaitos už viršnorminį šilumos suvartojimą jų aptarnaujamuose namuose karštam vandeniui ruošti šiltuoju metų laiku, rašo „Lietuvos rytas“.

Įstatymai numato, kad už visą name suvartotą energiją turi būti sumokėta.

Šiltuoju metų laiku gyventojai atsiskaito pagal šilumos vartojimo normatyvus vandeniui pašildyti ir karšto vandens temperatūrai palaikyti. Normatyvus nustato Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK).

Nuostoliai – pusėje namų

Dalyje daugiabučių namų „Vilniaus energija” nuolat stebi normas viršijantį šilumos suvartojimą. Energetikai netrukus ketina pateikti sąskaitas už šilumos nuostolius.

Dėl prastos namų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemų priežiūros ar netinkamai reguliuojamų šilumos punktų šiltuoju metų laiku normatyvai viršyti 2,3 tūkst. iš 4,5 tūkst. sostinės daugiabučių.

„Vilniaus energijos” duomenimis, 2012 metų birželio–rugsėjo mėnesiais ir 2013 metų gegužę ir birželį prižiūrėtojai sostinės daugiabučiuose iššvaistė šilumos už 3 mln. litų.

Sąskaitos už į orą paleistą šilumą pasieks apie 160 namus prižiūrinčių organizacijų.

Nieko negalėjo paaiškinti

Pagal įstatymą gyventojai neprivalo mokėti už viršnorminį šilumos suvartojimą karštam vandeniui ruošti, gyvatukui šildyti, jei dėl to kalti daugiabučio prižiūrėtojai, neužtikrinę tvarkos namo šilumos ūkyje.

Tačiau yra pavojus, kad savo neūkiškumo naštą jie gali perkelti gyventojams, sugalvoję naują mokesčių eilutę sąskaitose už namo administravimą.

Didžiausią sąskaitą – 500 000 litų – gaus daugiabučius administruojanti įmonė „Šilėja”.

Sužinoti, kodėl administratoriai viršija šilumos suvartojimo normatyvus, pasirodė sunkiau, nei išgauti valstybinę paslaptį.

„Šilėjos” Eksploatacijos skyriaus viršininkas Mindaugas Kapočius sutriko išgirdęs tokį klausimą.

„Nežinau, negaliu paaiškinti. Pernai metais irgi gavome sąskaitas. Bet, kiek pamenu, nieko nemokėjome”, – atrėžė M.Kapočius ir nutraukė pokalbį.

Nemalonios sąskaitos pasieks ir „Pašilaičių būstą” (150 tūkst. litų), ir daugiabučių namų bendriją, aptarnaujančią Kalvarijų gatvės 121-ąjį namą (1500 litų).

Į raginimus nekreipia dėmesio

„Vilniaus energija” jau metus nuolat informuoja daugiabučius prižiūrinčias bendrijas ir administruojančias bendroves apie normatyvų viršijimus ir ragina tvarkytis.

Dar 2012 metų gegužės pabaigoje šilumos tiekėjai namų prižiūrėtojams išsiuntė raštus, kuriuose prašoma užtikrinti, kad daugiabučiuose nebūtų viršijami šilumos vartojimo normatyvai vandeniui pašildyti ir karšto vandens temperatūrai palaikyti.

Vėliau kas mėnesį iki 2012 metų spalio „Vilniaus energija” siuntė informaciją daugiabučių prižiūrėtojams apie jų namuose suvartotą viršnorminę šilumą ir kaip ji apskaičiuojama.

Šių metų gegužės 9 dieną „Vilniaus energija” prižiūrėtojams vėl išsiuntė raštą ir prašė užtikrinti tinkamą sistemų priežiūrą. Prižiūrėtojai taip pat buvo informuoti, kad už viršnorminę šilumą sulauks sąskaitų.

Buvo pranešta VKEKK, Vilniaus miesto savivaldybei, Valstybinės energetikos inspekcijos Vilniaus teritoriniam skyriui ir Energetikos ministerijai, tačiau viskas – kaip vanduo nuo žąsies.

Gyventojai neturi nukentėti finansiškai

Nerijus Mikalajūnas

„Vilniaus energijos” atstovas

„Sostinės įmonės ir bendrijos, kurių aptarnaujamuose namuose viršijamos šilumos karštam vandeniui ruošti normos, jau metus kiekvieną šiltojo sezono mėnesį yra apie tai informuojamos.

Raginome imtis priemonių, kad mažėtų šilumos vartojimas namuose, įspėjome, jog bus pateikiamos sąskaitos.

Pagrindinis motyvas, kuriuo vadovaujamės, – šilumos ir karšto vandens vartotojai neturi nukentėti dėl veiklos, už kurią žmonės moka pinigus daugiabučių šilumos ūkius prižiūrinčioms organizacijoms.

Šiltuoju metų laiku gyventojams mokėjimai už vandens pašildymą ir karšto vandens temperatūros palaikymą yra apskaičiuojami pagal VKEKK nustatytus normatyvus.

Natūralu, kad šilumos nuostolius, patiriamus viršijant normatyvą, privalo padengti įmonės ir bendrijos, renkančios iš gyventojų pinigus už namų priežiūrą.

Ir anksčiau, kai „Vilniaus energija” buvo namus prižiūrinti organizacija, viršnorminį šilumos suvartojimą, jei toks pasitaikydavo, dengdavo ne gyventojai, o įmonė.”

Daugiabučio šilumos suvartojimo formulė

Daugiabučio namo vandens skaitiklio rodmenys padauginami iš 51 kWh (vidutinė norma), pridedamas name suvartotas energijos kiekis cirkuliacijai pagal normatyvą (galimi variantai – 80 kWh, 160 kWh ir 240 kWh butui).

Ši suma atimama iš namo įvadinio šilumos skaitiklio rodmenų. Gautas skirtumas yra viršnorminė šiluma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.