Į Lietuvą sugrįžta žydai turistai

Pastaruoju metu Rytų Europoje atsigauna žydų gyvenimas - gausėja kultūros renginių, atgimsta papročiai, kartu su Izraeliu kuriamas verslas. Pradėta kalbėti ir apie žydiškąjį renesansą Lietuvoje. Kol Vilniaus savivaldybė svarsto Didžiosios sinagogos projekto detales ir į patarėjų tarybą kviečia Izraelio prezidentą Shimoną Peresą, turistai iš Izraelio vis gausiau lanko Šiaurės Jeruzalę, rašo rusų laikraštis „Vesti“.

R. Balnienė gali išvardyti daugybę garsių Izraelio žmonių, kurie save vadina litvakais.<br>R. Danisevičius
R. Balnienė gali išvardyti daugybę garsių Izraelio žmonių, kurie save vadina litvakais.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 10, 2013, 5:33 PM, atnaujinta Mar 3, 2018, 4:00 AM

Rusų žurnalistas pažymi, kad Lietuvos Vyriausybė ryšiams su Izraeliu skiria daug dėmesio. Rengiami bendri projektai įvairiose srityse.

Prieš savaitę Lietuvos ambasadorius Darius Degutis susitiko su Izraelio ekonomikos ministru Naftaly Bennettu.

N. Bennetas pasidžiaugė, kad dvišaliai ekonominiai santykiai tarp šalių vystosi itin sparčiai - per pastaruosius trejus metus dvišalė prekyba, turizmo srautai išaugo dvigubai, plečiasi tiesioginių avia skrydžių tvarkaraštis – nuo rudens bus du tiesioginiai reisai per savaitę iš Vilniaus į Tel Avivą.

Izraelio ekonomikos ministras, kuris prieš tapdamas politiku sėkmingai vadovavo stambiai programinės įrangos kompanijai, domėjosi Izraelio informacinių technologijų kompanijų investicijų galimybėmis Lietuvoje. Jo manymu, bendri projektai aukštųjų technologijų ir inovacijų srityje labiausiai prisidėtų prie ekonominių santykių plėtros. Susitikimo metu sutarta, kad artimiausiu metu įvyks Lietuvos kompanijų, dirbančių inovacijų srityje, misija į Izraelį.

D. Degutis taip pat pristatė ministrui Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai prioritetus bei pakvietė N. Bennettą kartu su verslo delegacija apsilankyti Lietuvoje.

Abi šalis taip pat labai domina turizmas. Tai buvo viena iš pagrindinių temų per verslo konferenciją, kurią neseniai surengė Lietuvos ambasada Tel Avive. Apie Izraelio turistų viliojimą į Lietuvą „Vesti“ pakalbino Valstybinio turizmo departamento direktorę Raimondą Balnienę.

R. Balnienė teigė, kad lietuviai labai mėgsta turistus iš Izraelio, kurie yra draugiški, malonūs ir smalsūs. „Iš kurios šalies turistų srautas galėjo išaugti 62 procentais! Pasakysiu Jums kaip profesionalė: iš jokios kitos! Tik iš Izraelio. Nes Lietuvos trauka nesumeluota, tikra, o žydų ryšys su Vilniumi labai stiprus“, - kalbėjo turizmo departamento direktorė.

R. Balnienės duomenimis, Izraelyje gyvena apie 200 tūkstančių žmonių, kurių šaknys siekia Lietuvą.

„Litvaku save vadina prezidentas Shimonas Peresas, premjeras Benjaminas Netayahu, teisingumo ministrė Tzipi Livni, buvęs gynybos ministras Ehudas Barakas ir daugelis kitų politikos bei verslo atstovų. Nemažai žmonių Izraelyje vis dar moka lietuviškai.

Šiandien mūsų šalį nori aplankyti žmonės, kurių seneliai gyveno Lietuvos miestuose ir miesteliuose iki Antrojo pasaulinio karo tragedijos. Palikuonys nori pasivaikščioti tomis pačiomis gatvėmis, kuriomis žingsniavo jų protėviai“, - teigia R. Balnienė.

R. Balnienė iki šiol atsimena savo vaikystės kiemo draugus, kurie buvo žydai. Pasak jos, visi jie vėliau išvyko į Izraelį. "Buvo liūdna. O dabar izraeliečiai vėl atsigręžia į mus. Šiandien mes galime priimti svečius ir pasiūlyti Europos standartus atitinkančias paslaugas. Be to, Lietuva išskirtinė - pas mus daug žalumos, trečdalį teritorijos dengia miškai. Pas mus gerai jaučiasi žmonės, mėgstantys ramų, lėtą poilsį, pasivaikščiojimus miške, grybavimą ir uogavimą, alų, pirtį", - Lietuvos privalumus vardijo turizmo departamento vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.