S. Dariaus ir S. Girėno atminimą pagerbė ir Šiaulių saldainių gamintojai

Šiemet sukanka 80 metų, kai 1933 metų liepą lietuvių lakūnai Steponas Darius ir Stasys Girėnas perskrido Atlanto vandenyną. Liepos 15 d. pakilę iš Niujorko, lakūnai perskrido Atlantą ir liepos 17 dieną žuvo Pščelniko miške, tuometinės Vokietijos Soldino apylinkėse, dabar – tai jau Lenkijos teritorija.

Saldainių fabriko „Rūta“ metalinės saldainių dėžutės viršelis.
Saldainių fabriko „Rūta“ metalinės saldainių dėžutės viršelis.
Daugiau nuotraukų (1)

Antanas Seibutis

2013-07-12 12:59, atnaujinta 2018-03-03 02:46

Lietuvoje garsiųjų lakūnų atminimas buvo įamžinamas įvairiausiais būdais – jie po mirties apdovanoti Vyčio Kryžiaus V laipsnio ordinu, Šaulių sąjungos žvaigžde ir Lietuvos skautų ordinu, Lietuvos paštas išleido pašto ženklų seriją, pastatyti paminklai Čikagoje 1935 m. ir Kuhdamm (dabar Pščelnik Lenkijoje) 1936 m.

Savo indėlį pagerbiant S. Dariaus ir S. Girėno atminimą, įnešė ir garsaus Šiaulių saldainių fabriko „Rūta“ įkūrėjas Antanas Gricevičius. Jis 1913 m. Šiauliuose nedideliame mediniame name įrengė karamelės virimo katilą ir pats su žmona Juzefa buvo pirmieji darbininkai. Norėdamas pabrėžti saldainių dirbtuvėlės lietuviškumą, A. Gricevičius pavadino ją tautinio augalo „rūta“ vardu. Čia buvo gaminami karameliniai saldainiai, netrukus pradėti gaminti ir šokoladiniai.

Po truputį „Rūta“ augo ir garsėjo, A. Gricevičiaus konditerio talentas buvo įvertintas keturiais aukso medaliais Lietuvos žemės ūkio parodose bei dviem medaliais tarptautiniuose konkursuose Italijoje ir Anglijoje.

Paveikti didvyriškos ir tragiškos lakūnų istorijos, šiaulių saldainių gamintojai sukūrė saldainių dėžutę, ant kurios pavaizduoti lakūnai S. Darius ir S. Girėnas bei jų lėktuvas „Lituanica“. Atvertus metalinį dėžutės dangtelį, galima perskaityti žodžius: „Pirmieji lietuviai transatlantiniai lakūnai kapitonas Stepas Darius ir Stasys Girėnas, Lietuvos garbei išskridę 1933 m. VII 15-16 d. nuosavu lėktuvu - „Lituanica“ iš NEW -Jorko, perskrido Atlanto vandenyną, norėdami pasiekti Kauną, bet VII 17 d. 1 val., netoli kelionės tikslo tamsią naktį Vokietijoje, Soldino apylinkėse, tragingai žuvo. Jūsų atminimas, Didvyriai, paliks mūsų širdyse per amžius! Saldainių fabriko „RŪTA“ Šiauliuose leidinys“.

Dėželės priekyje yra nedidelis užrašas - „Pelnas skiriamas paremti didvyrių S. Dariaus ir S. Girėno fondui“.

Kartu visoje Lietuvoje paplito ir tapo ko ne trafaretiniu bei naudojamas plačiai iki pat šių dienų „Spaudos fondo“ išleistas plakatas su S. Dariumi bei S. Girėnu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.