Meistrai naujų namų balkonuose šalina broką

Skandaluose skęstantys trys naujos statybos daugiabučiai Kauno K. Veverskio gatvėje, kuriuose gyvena kauniečiai iš grąžintų savininkams būstų, toliau tuština miesto biudžetą. Šiuo metu viename iš šių namų meistrai vėl taiso statybininkų paliktą broką.

A. Gelažienė (dešinėje) ir V. Šernienė stebisi, kad naujų namų balkonai byra.<br>M. Patašius
A. Gelažienė (dešinėje) ir V. Šernienė stebisi, kad naujų namų balkonai byra.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Jul 14, 2013, 12:00 PM, atnaujinta Mar 3, 2018, 1:47 AM

Pernai savivaldybė K. Veverskio gatvės 1-uoju numeriu pažymėto namo ventiliacijos kaminėliams paaukštinti skyrė 28 tūkst. litų, o šiemet dar maždaug 189 tūkst. litų injekcijos turėtų sulaukti šio namo gyventojų 40 balkonų ir 14 lodžijų, rašo "Lietuvos rytas".

Kauno savivaldybė iš biudžeto lėšų imasi taisyti broką, kurį paliko dabar jau bankrutavusi statybos bendrovė „Arauša”.

Greičiausiai broką taisyti ateityje teks ir kituose dviejuose naujuose šio kvartalo daugiabučiuose. Bendrovių „Avona” ir „Struktūra” statytuose būstuose akis taip pat bado daugiasluoksniai ir daugialypiai statybų defektai.

Perstato senas konstrukcijas

Šią vasarą socialinius būstus administruojančios bendrovės Kauno komunalinio ir butų ūkio darbininkai visuose K. Veverskio 1-ojo namo balkonuose ardo jų konstrukcijas, daužo statybininkų suklotas dekoratyvines grindų trinkeles, kloja hidroizoliacinę dangą.

Meistrai taip pat skardinta balkonų šonus, sandarina siūles tarp balkonų ir sienų, taiso gabalais krintantį tinką.

„Nepriklausomų ekspertų atlikta ekspertizė parodė, jog pastato balkonai statyti nusižengiant technologijoms: parinkti netinkami techniniai procesai, dėl to susidaro šalčio tiltai, drėksta patalpos. Balkonus ardome ir perstatome”, – sakė laikinai Kauno komunalinio ir butų ūkio generalinio direktoriaus pareigas einantis Vytautas Bertašius.

Tvarkyti balkonus bus baigta per šį ir kitą mėnesį. Tačiau namo gyventojai tvirtino, jog net ir perstačius balkonus jų problemos nesibaigs.

„Name įrengta labai prasta garso izoliacija, sudėti abejotinos kokybės langai ir balkonų durys, kurios ne viename bute spėjo išsilankstyti, pro jas švilpauja vėjas. Butuose suklota laminuota grindų danga labai prastos būklės”, – sakė šio namo gyventoja Adelė Gelažienė.

Darbų broką lyg ir turėtų ištaisyti statybos bendrovė. Tačiau ji bankrutavo, todėl defektus šalina namą administruojanti įmonė. Kai darbai bus baigti, savivaldybė dėl brokui šalinti išleistų lėšų ketina kreiptis į teismą. Pinigų už atliktus darbus bus reikalaujama iš bankrutavusią bendrovę administruojančios įmonės.

Į namą smelkiasi pelėsio kvapas

Kita daugiabučio gyventoja Vida Stonkienė vos ne nuo pirmųjų įsikėlimo į šį butą metų įvairioms instancijoms guodžiasi dėl vandens permerktų apsilaupiusių buto sienų ir lubų.

„Ar įmanoma tokiame kambaryje gyventi? Čia ne tiktai baisus vaizdas, bet ir smelkiasi pelėsio kvapas. Kiek buvo įvairių komisijų, visos pasidairo ir išeina”, – piktinosi V. Stonkienė. Dėl prastos naujo būsto būklės moteris savivaldybę padavė į teismą.

Naujakurius ne mažiau piktina kone nuolat vandenyje skęstantys rūsiai, kuriuose nosį riečia kanalizacijos ir pelėsio kvapas. Išskyrus vieną kitą langelį, rūsiuose daugiau nėra jokios vėdinimo sistemos.

„Į rūsius net baisu įeiti. Viskas, ką čia padedu, nuo drėgmės ir pelėsio genda. Tačiau, kai sužinojome rūsių kainą, griebėmės už galvų. Valdininkai paaiškino, jog būstą pirkome su rūsiais, o kvadratinis metras jų ploto kainuoja tiek pat, kiek buto. Vadinasi, mano rūsys vertas maždaug 45 tūkstančių litų”, – stebėjosi A. Gelažienė.

Tvarkė ventiliacijos kaminus

Kelerius metus iš eilės valdininkų dėmesio dėl prastos namo būklės maldavę K. Veverskio gatvės 1-ojo namo naujakuriai malonės sulaukė ne iš karto.

Po daugybės skundų tik pernai buvo paaukštinti ventiliacijos kaminėliai – gyventojų butai pradėjo normaliai vėdintis.

„Nežinau, kaip čia viskas buvo įrengta, tačiau nebuvo traukos, todėl dujos keliavo ne kaminu aukštyn, o į mano butą.

Žiemą pro kaminą į butą krisdavo ledukai, kurie tirpdami sudarydavo kondensatą. Šis varvėjo ant viryklės. Kai ventiliacijos sistema buvo perdaryta, bėdos dėl traukos baigėsi”, – sakė A. Gelažinienė.

Gyventojų skundai buvo pagrįsti

2006 metais Kauno savivaldybės taryba nusprendė, kad turi būti statomi gyvenamieji namai ir perkamas būstas nuomininkams iš savininkams grąžintinų gyvenamųjų namų iškelti. Viešojo pirkimo konkursus laimėjo trys bendrovės – „Arauša”, „Avona” ir „Struktūra”. Taip pat susitarta, kad savivaldybei priklausančių pastatų statybų techninę priežiūrą vykdys savivaldybės bendrovė „Ekspertika”.

2009 metais Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos pripažino namus tinkamais naudoti.

2010 metais savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu sudaryta komisija konstatavo, kad didžioji dalis savivaldybės gyvenamųjų namų K.Veverskio g. 1, 3, 6 gyventojų skundų dėl statybos defektų yra pagrįsti. Buvo sudaryta dar viena darbo grupė šių defektų šalinimo darbams kontroliuoti. Per šį laikotarpį bankrutavo viena iš namus stačiusių bendrovių – „Arauša”. Kitos dvi – „Struktūra” ir „Avona” – vis dar veikia.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.