Dzūkai keikia sausrą - nėra nei grybų, nei uogų

Dzūkijos miškuose - baisi sausra. Net patyrę uogautojai-grybautojai dejuoja dėl prasto miško gėrybių derliaus. Stringa uogų supirkimas, o dzūkai nieko gero jau ir neprognozuoja – esą grybiena išdegusi, tad bent voveraičių šiais metais tikrai nebus daug.

Dzūkai tikina, kad šiemet grybų ir uogų derlius kur kas mažesnis negu pernai.<br>D. Umbrasas
Dzūkai tikina, kad šiemet grybų ir uogų derlius kur kas mažesnis negu pernai.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Geda Kumžienė

Jul 15, 2013, 6:57 PM, atnaujinta Mar 3, 2018, 12:51 AM

Dzūkus užklupo negandos – miškuose labai sausa, tad nedygsta šio meto grybai. Voveraitės ir mėlynės mažos, o ir tų pačių nedaug. Ne vienerius metų Lazdijų rajone prie Kapčiamiesčio miško gėrybes renkanti Aldona sako, kad toks sausmetis šiose vietovėse seniai bebuvęs. Patyrusi grybautoja randa vos vieną kitą kepurėtąjį, praneša „Lietuvos ryto“ televizija.

„Lietaus nėra, baisi sausra. Pas mus nėra nei grybų, nei uogų. Uogų tai radom... Na, jų yra pavalgymui prisirinkt, tačiau pardavimui, kad būtų normalus uždarbis, surinkt neįmanoma“, - „Lietuvos ryto“ televizijai guodėsi moteris.

Žurnalistė bandė pažiūrėti, kiek įmanoma uždirbti iš miško gėrybių. Voveraičių miške beveik nėra, tad teko rinkti mėlynes. Per 4 valandas pavyko priskinti 5 litrus uogų. Kur jas parduoti, ilgai ieškoti nereikia. Pakeliui iš miško esančiame Kapčiamiestyje veikia bent kelios uogų ir grybų supirktuvės.

Supirktuvėse miško gėrybės matuojamos ne litrais, o sveriamos. Penki litrai mėlynių – beveik trys kilogramai. Uždarbis nedidelis – mėlynių kilogramas supirktuvėse šiais metais - 5 litai, tad už 4 valandų triūsą supirkėja nesiūlo net 13 litų. Praėjusią vasarą mėlynės buvo brangesnės – kainavo per 7 litus.

Supirkėja Marija sako, kad verslas vos vos kruta – net patyrę uogautojai nedaug uogų atneša.

„Kažkiek superkam, atneša, aišku. Po tris-keturias dėžutes per dieną. Bet tai nedaug... Čia ne kiekvieną dieną vienodai. Būna ir daugiau, būna ir mažiau. Bet aš tai nedaug superku, gal kas daugiau, nežinau“, - svarstė miško gėrybių supirktuvės darbuotoja.

Ne geresnė padėtis ir kitame Dzūkijos miestelyje – Veisiejuose. Supirkėja Danutė tikino, kad pernai per dieną būdavo atnešama 600-700 kilogramų mėlynių. Šiuo metu – vos keliasdešimt.

Moteris sako, kad norint daugiau uždirbti, mėlynes labiau apsimoka pardavinėti prie kelio arba turgavietėse. Ten uogos apie 10 litų už litrą kainuoja.

Bene geriausiai galima uždirbti renkant voveraites, už jų kilogramą supirktuvėse mokama 13 litų, o turguje arba prie kelio beveik tiek pat prašoma už litrą.

„Žymiai prastesni metai, sausra užėjo ir tas pavasaris toks ilgas, labai pasijautė. Nežinau kiek kartų sumažėjo. Gal du, gal tris kartus? Oi, daugiau palytų, tai atsigautų miškai. Iš uogavimo-grybavimo gyvenantiems žmonėms dabar sunkus metas“, - „Lietuvos ryto“ televizijai guodėsi miško gėrybių supirkėja Danutė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.