Rusų valdininkams kliūva per maži degtinės buteliai

Iš pažiūros – degtinė kaip degtinė, tik pigesnė. Ir jos butelyje mažiau. Tokios Rusijoje pasirodžiusios naujovės užkliuvo šalies valdžiai.

Rusijoje šiais metais ėmė klestėti šešėlinė alkoholinių gėrimų rinka.<br>V.Balkūno nuotr.
Rusijoje šiais metais ėmė klestėti šešėlinė alkoholinių gėrimų rinka.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 15, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 3, 2018, 1:26 AM

Nuo šių metų puslitris degtinės Rusijoje negali kainuoti mažiau nei 170 rublių (dabartiniu kursu – 13,76 lito). Tačiau šalies parduotuvėse atsirado ir pigesnių svaigalų.

Butelis iš pirmo žvilgsnio panašus į įprastą. Kaina – 156 rubliai (12,63 lito). Didelėmis pajamomis pasigirti negalinčiam pirkėjui skirtumas visai nemenkas, todėl tokie klientai dažnai ir renkasi šią degtinę, rašo „Lietuvos rytas”.

Tačiau toli gražu ne visi perskaito, kas etiketėje užrašyta smulkesnėmis raidėmis. O ten nurodyta, kad butelio talpa – tik 0,45 litro, o ne puslitris.

Įstatymai lyg ir nepažeidžiami, tačiau Rusijos alkoholio rinkos reguliavimo tarnyba ėmė skambinti pavojaus varpais.

„Tokie veiksmai klaidina pirkėjus. Tai yra nesąžininga konkurencija, neatitinkanti protingumo ir teisingumo principų ir kenkianti kitiems rinkos dalyviams”, – paskelbė ši tarnyba.

Valdininkai siekia įvesti tvarką, kad rinkoje liktų tik 0,5 ir 0,375 litro buteliai. O šiuo metu pasirodžiusių „tarpinių” butelių kainą jie nori prilyginti puslitrio kainai. Toks Rusijos alkoholio rinkos reguliavimo tarnybos projektas jau parengtas.

Taip pat ketinama visus gėrimus, turinčius nuo 30 proc. alkoholio, pagal kainą prilyginti 40 laipsnių stiprumo gėrimams.

Mat šįmet Rusijoje pradėtos gaminti pigesnės trauktinės, kurių stiprumas – apie 35 laipsnius. Pagal poveikį jos beveik nesiskiria nuo įprastos degtinės, užtat kainos skirtumas nemenkas.

Tačiau pilstyti degtinę į nestandartinius butelius ir imtis kitokių veiksmų gamintojai ėmė tikrai ne iš gero gyvenimo.

Kremliui kaip reikiant kilstelėjus alkoholio akcizą, legalių svaigalų paklausa ėmė staigiai smukti.

Antai gegužę Rusijos alkoholio gamyklos pardavė net trečdaliu mažiau produkcijos nei prieš metus. Panašus nuosmukis buvo užfiksuotas ir ankstesniais mėnesiais – nuo 17,9 iki 25,8 proc. mažiau.

Padidinusi mokesčius ir minimalią svaigalų kainą Maskva aiškino, kad taip kovoja ir su girtavimu, ir su šešėliniais gamintojais, tiekiančiais pigesnius gėrimus.

Tačiau akivaizdu, kad kova su pastaraisiais pralaimima.

Taip, parduotuvėse kainos pakilo, užtat nelegali rinka tik dar labiau suaktyvėjo. Juolab kad kaimyniniame Kazachstane mokesčiai svaigalams – gerokai mažesni.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.