Infekcija kirto kaimo sodybos reputacijai

Nepaisydamas draudimo pačiam pasirūpinti maistu Šilutės rajono kaimo turizmo sodybos „Pakalnės vingis” šeimininkas pasispendė spąstus. Trys jo svečiai susirgo ūmine infekcine liga. Šiemet tai penktasis toks protrūkis Lietuvoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė („Lietuvos rytas“)

2013-07-16 06:00, atnaujinta 2018-03-03 00:39

Poilsis gražiu kraštovaizdžiu ir ramiu poilsiu viliojančioje kaimo turizmo sodyboje „Pakalnės vingis” čia vykusio jaunųjų mokslininkų suvažiavimo dalyviams rimtai apkarto – trims svečiams teko gultis į ligoninę.

„Šis atvejis – akivaizdus įrodymas, kad leidimo teikti maitinimo paslaugą neturinčios kaimo turizmo sodybos smarkiai rizikuoja nepasitelkdamos tai galinčių daryti įmonių.

O renginio organizatoriai dabar gali kaltinti tik save, kad pasirinko netinkamus partnerius”, – įspėjo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė.

Nesutinka su inspektoriais

Jaunųjų mokslininkų suvažiavimas „Pakalnės vingyje” vyko pirmąjį liepos savaitgalį.

„Sodybos šeimininkas maistą, užsakytą iš kavinės, vežė savo mašina per pačius karščius, o tuomet juk buvo per 30 laipsnių šilumos.

Garantuoti saugų gabenimą tokiais orais ne taip paprasta, kavinės tam turi termosus, jos atsakingos už maisto paruošimą ir išdalijimą. O kas nutiko dabar? Sodybos šeimininkas ir pati sodyba dabar nekaip nuskambėjo”, – kalbėjo A. Išarienė.

VMVT tęsia tyrimą, kas išties kaltas toje istorijoje.

Tačiau aišku, kad „Pakalnės vingio” šeimininkas Raimondas Plikšnys negalėjo teikti maitinimo paslaugų, nes neturėjo išduoto Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo šiai veiklai vykdyti. O vandens laboratoriniai tyrimai kaimo turizmo sodyboje pastarąjį kartą atlikti 2011 metų birželį.

Liepos 10-ąją Klaipėdos maisto inspektoriai patikrino ir kavinę „Klumpė”, kuri paruošė karštus pietus jaunųjų mokslininkų suvažiavimo dalyviams. Šiurkščių teisės aktų pažeidimų nenustatyta.

Be to, paaiškėjo, kad karštus pietus kaimo turizmo sodybos savininkas pirko kaip privatus asmuo, sutartis dėl patiekalų pristatymo į kaimo turizmo sodybą nebuvo sudaryta.

Kad neturėjo teisės tiekti maisto, turizmo sodybos šeimininkai nesiginčija, tačiau nesutinka, kad protrūkį sukėlė maistas.

Surado neaiškių produktų

Šiemet trys ūminių infekcinių žarnyno ligų protrūkiai nustatyti vaikų darželiuose, dar vienas – Vilniaus rajono Salotės kaime esančioje „Salotės užeigoje”.

„Tuomet septyni žmonės atsidūrė ligoninėje, buvo patvirtinta salmoneliozė. Pobūvyje taip pat vartotas atsineštas maistas”, – pasakojo A. Išarienė.

Inspektoriai išsiaiškino, kad restorane vyko pobūvis, kurio metu buvo vaišinamasi ir užsakovų atsineštu maistu. Patikrinus restorano virtuvę, nustatyta technologijos pažeidimų, kai kurie maisto produktai buvo laikomi netinkamomis sąlygomis, rasta produktų su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais, aptikta ir neženklintų, neaiškios kilmės kiaušinių.

Dėl patikrinimo metu nustatytų šiurkščių pažeidimų restorano „Salotės užeiga” veikla buvo laikinai sustabdyta, įmonės vadovams nurodyta sunaikinti nesaugius maisto produktus ir dezinfekuoti, išplauti patalpas, inventorių.

Pamiršta nusiplauti rankas

Valstybinės kontrolės duomenimis, pernai Lietuvoje ūmių infekcinių žarnyno ligų protrūkių, kilusių dėl maisto tvarkymo subjektų veiklos, sumažėjo.

Lyginant 2012 metus su 2011 metais, susirgimų šiomis ligomis sumažėjo nuo 25 iki 14. Susirgusių asmenų skaičius taip pat yra gerokai mažesnis – atitinkamai 246 ir 137 asmenys.

Tačiau, išanalizavus protrūkių priežastis, nustatyta, kad beveik pusė jų kilo dėl į viešojo maitinimo įmonėse rengiamus pobūvius užsakovų atsinešto pirkto ar namie ruošto maisto.

„Vasara – pobūvių metas. Vyksta klasės, giminės susitikimai. Smagu švęsti gamtoje, tačiau reikia nepamiršti, kaip ir kas rūpinsis patiekalais.

Be to, būtina nepamiršti ir asmens higienos įgūdžių.

Prieš ką nors dedant į burną būtina pagalvoti, kada plovėte rankas”, – elementarią, bet toli gražu ne visų paisomą tiesą priminė A. Išarienė.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.