JAV ūkio rodiklius kilstelės ir Lady Gaga

Jau liepos mėnesį JAV bendrasis vidaus produktas (BVP) turėtų ūgtelėti maždaug 2–3 procentais. Tik ekonominio stebuklo – nė kvapo. Paprasčiausiai Amerika pradės kitaip skaičiuoti savo BVP.

Lady Gaga galės pretenduoti ir į Amerikos ekonomikos metraščius.<br>„Reuters” nuotr.
Lady Gaga galės pretenduoti ir į Amerikos ekonomikos metraščius.<br>„Reuters” nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 17, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 11:48 PM

Iki šiol JAV, kaip ir kitose pasaulio šalyse, skaičiuojant BVP buvo atsižvelgiama į sukurtas gėrybes, prekes ir suteiktas paslaugas. Bet netrukus amerikiečiai į statistikos lenteles įtrauks ir meno bei kultūros kūrinius, rašo „Lietuvos rytas”.

Pavyzdžiui, Lady Gaga superhitas „Born This Way” visiškai realiai galės pretenduoti ne tik į popmuzikos istorijos, bet ir ekonomikos metraščius.

Žinoma, ir iki šiol ši atlikėja bei kiti garsūs kūrėjai prisidėdavo prie savo šalies ekonominės gerovės: juk gerbėjai moka pinigus už koncertus, diskus ar internetu parsisiunčiamus kūrinius.

Bet nuo šiol Vašingtonas į BVP skaičiavimo metodiką įtrauks ne tik kūrėjų duodamą ekonominę naudą, bet ir pačius jų kūrinius.

Statistikų lentelėse jau paruošta vieta „meno kūrinių ir nematerialių objektų” vertei apskaičiuoti. Tai taip pat bus taikoma knygoms ir filmams, rašo zeit.de.

Ir ne tik: nuo šiol BVP skaičiuotojai atsižvelgs ir į mokslo tyrimus. Anksčiau tokios investicijos buvo priskiriamos prie įmonių sąnaudų ir į ūkio būklės vertinimus nebuvo įtraukiamos.

Niujorko universiteto ekonomikos profesoriaus Kimo Schoenholtzo tvirtinimu, dabar susidarys tikroviškesnis JAV ekonomikos vaizdas.

„Pastatytas ir daugeliui metų išnuomotas verslo centras būdavo įtraukiamas skaičiuojant BVP. Nuo šiol panašiai bus ir dėl tyrimų: į jų vertę taip pat reikės atsižvelgti, jei, pavyzdžiui, mokslininkai atranda naują gydymo metodą, dėl kurio ateityje bus sukurta dešimtys medikamentų”, – subtilybes aiškino profesorius.

Naujojo metodo kritikams veiklos nestigs. Jau dabar jie kaltina JAV prezidentą Baracką Obamą, kad jis taip siekia popieriuje pagražinti šalies ekonomikos būklę.

Jau dabar aišku, kad keistų situacijų nepavyks išvengti. Manoma, jog pradėtas skaičiuoti pagal naują metodiką Naujosios Meksikos valstijoje BVP padidės net apie 10 proc., nes ten įsikūrę gausybė mokslo tyrimų ir karo pramonės, negailinčios investicijų naujovėms, įmonių.

Luizianos, garsėjančios dujų ir naftos verslais, BVP turėtų ūgtelėti vos 0,6 procento.

Be to, daugeliui bus sunku priprasti, kad naujas Lady Gagos albumas pagal ekonominę vertę gali prilygti naujam fabrikui. Tačiau kodėl gi ne? (LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.