Nori padvigubinti savo sklypo vertę - išsikask tvenkinį

Lietuvoje jau nebestebina įrengiami ežerų dydžio tvenkiniai su paplūdimiais, salomis ir net vandens motociklų trasomis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-07-17 17:08, atnaujinta 2018-03-02 23:20

Lietuvoje jau nebestebina įrengiami ežerų dydžio tvenkiniai su paplūdimiais, salomis ir net vandens motociklų trasomis.

Šiuolaikinis tvenkinys mažai kuo primena kaimo sodybos kūdrą. Šiais laikais kasama ne tik duobė vandeniui, bet ir formuojamas reljefas, įrengiami paplūdimiai, prieplaukos, salos, apžvalgos aikštelės.

Bendrovės „VŽV kasyba“ Pardavimų vadovas Vaidotas Bagdonas patvirtino, kad jie vos spėja suktis - užsakymų pakanka ir jų tik daugėja.

Didžiausias šio sbendrovės įrengtas tvenkinys – 1,5 hektaro vandens telkiniai Utenos ir Prienų rajonuose ir Utenos rajone. Įspūdingo dydžio tvenkinyje specialiai suformuotos ir trasos vandens motociklams.

Kuo tvenkinio plotas didesnis, tuo grynesnis jame vanduo.

Iki 3 arų dydžio tvenkiniui nereikalingas nei leidimas, nei projektas. O kokiame mažiausiame plote teko kasti tvenkinį? „Galima iškasti ir 5arų sklype, svarbu, kad būtų kur išlyginti gruntą ar jį išvežti“, - sakė V. Bagdonas.

Dauguma užsakovų vandens telkinius nori turėti prie savo sodybų užmiesčiuose, mat už žemės plotą prie ežero tenka ir mokėti daug, ir kartu įsigyji nuolatinį poilsiautojų triukšmą.

Taip pat populiaru soduose buvusius priešgaisrinius tvenkinius paversti sodo rekreacinėmis zonomis. Vandens savo kiemuose nori ir nuosavuose namuose gyvenantys miestiečiai.

Žodžiu, tvenkinį iškasti galima bet kuriame sklype, nes Lietuvoje gruntiniai vandenys yra palyginti aukštai.

Vietoj pelkės – poilsio zona

Žinoma, kur kas palankiau, jei netoliese teka šaltiniai ar yra koks natūralus vandens telkinys, pelkė. Pastaruoju metu itin populiaru tvenkinius įrengti vietoj pelkių. Pelkės tiesiog prašyte prašosi paverčiamos rekreacinėmis zonomis su tvenkiniais. Neįžengiami šabakštynai tampa sodybų puošmenomis. 

Tačiau pelkės vietoje įrengtas tvenkinys turi ir privalumų, ir trūkumų. Aišku, jog jame vandens netrūks, tačiau pelkėje esančios durpės vandeniui suteikia rudą atspalvį, kelia dumblėjimą, o paliktos medžių šaknys pūva.

Todėl tvenkinį kasant pelkėje būtina tinkamai išvalyti jo dugną, kitaip po kurio laiko tvenkinys ims dvokti, želti, apsitrauks dumblu.

Priežiūrai reikia laiko ir pinigų

Tinkamas tvenkinio įrengimas – būtina sąlyga, norint, kad tvenkinys būtų gyvas, neželtų ir nedumblėtų.

Užsakymų valyti senus tvenkinius – taip pat daug. Tačiau tai – ne tik brangus, bet ir sudėtingas darbas.

Vienas svarbiausių dalykų tvenkinio gyvybei palaikyti – nuolat atsinaujinantis vanduo. Todėl prieš kasant tvenkinį turi būti atliekami grunto tyrimai, kurie parodo, kokiame gylyje yra gruntinis vanduo.

Tvenkiniui reikalinga ir speciali fauna bei flora.

Tiesiog privaloma tvenkinyje užveisti amūrų – žuvų, kurios minta žolėmis ir yra geriausios sanitarės.

Tvenkinių krantai tvirtinami grūdiniais augalais, kurių šaknys kartu su veja puikiai suriša gruntą ir neleidžia šlaitams nuslinkti.

Reikalui esant tvenkiniui valyti naudojami ir cheminiai preparatai. Specialistai neslepia, jog kiekvienas, įsirengęs tvenkinį, turi susitaikyti su mintimi, jog jo priežiūrai teks skirti ne tik nemažai laiko, bet ir pinigų.

Kiek kainuoja įrengti tvenkinį?

Projekto parengimas su grunto tyrimais – 2 tūkst. litų.

Kasimo ir tvenkinio aplinkos įrengimo darbai – 1,5-3 tūkst. litų už arą.

Seno tvenkinio valymas – 1,5 -3 tūkst. litų už arą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.