Šviežios daržovės ant turgaus prekystalių šiemet brangesnės

Sostinės Kalvarijų turgus – vieta, kuriame prekyba vyksta prieš vartus, už vartų, ant prekystalių ar tarp jų. „Reikia cigarečių?“ - klausiantis moters žvilgsnis įsminga įvertinęs, ar užkalbintas žmogus yra patikimas. „Nereikia?“ - ji regimai nusivilia.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

2013-07-17 14:10, atnaujinta 2018-03-02 23:31

Reikia ne cigarečių, bet to, ką galima gardaus vidurvasarį sukrauti ant stalo: daržovių, vaisių, uogų, medaus. Ir pasižvalgyti, kiek šiuo metu tai kainuoja.

Medaus slaptažodis - „liepų“

„Nusidėjau, - bitininkas Stasys Dauderis ištiesia paragauti šaukšelį medaus. - Tikrai suneštas iš liepų. Išsukau jį sekmadienį, nes pirmadienį lietumi buvo pagrasinta. O saulė lyg gyvas priekaištas užvakar dangumi ritinėjosi“.

S. Dauderis sostinės Kalvarijų turgų pasiekė iš Panevėžio rajono Krekenavos. Ar verta sukarti tokį kelią? Pasirodo, verta. Žmonės turguje perka medų, nors šiemet jis nėra pigus. Už jo kilogramą S. Dauderis prašo 20 litų.

Kalvarijų turguje yra pardavėjų, kurie medų parduoda dviem-trim litais pigiau. Bet medus medui nelygu. Viename gali būti lipčiaus, kurį bitės suneša per sausrą „nulaižiusios“ nuo liepų lapų. Toks medus nėra vertingas, o ir ilgai nestovi, surūgsta.

Gali būti įmaišyta ir ypač tamsaus, abejotinos kokybės kiniško medaus. Būta atvejų, kai už medų bandyta parduoti saldiklį.

Tačiau turgus yra turgus. Vieniems svarbiausia – parduoti, kitiems – patikėti, kad tai, ką perka, yra kokybiška. Ir išsiderėti nuolaidų.

Siūlo ir miško uogų, ir grybų Voveraičių litras - 6 litai. Litras juodųjų serbentų - 3 litai. Litras miško aviečių ar mėlynių – 9 litai. Stiklinaitė žemuogių – 6 litai. Litras vyšnių – 6 litai. Kilogramas didžiulių pomidorų „jaučio širdis“ - 12 litų. Kilogramas morkų – 6 litai, kilogramas žiedinių kopūstų – 6 litai.

Tai – šiandienės produktų turguje kainos, kurios keičiasi nuo pirkėjo gebėjimų derėtis. Kas kas, o turguje pardavėjai mielai leidžiasi į kalbas su kiekvienu žmogumi, kad tik jam įsiūlytų savo prekių.

„Atiduosiu avietes už 9 litus. Paskutinės, miške rinktos“, - ties Kalvarijų turgaus vartais stovinti mergina užkalbina, vos tik akis užkliūva uogų. O gal tikrai jų išsivirus? Juk miško aviečių uogienė daug gardesnė, nei sunokusių daržo patvorėje.

Tačiau vos tik ranka ima tiestis piniginės, mergina suskumba pasiūlyti aviečių daugiau, - juk jų šiek tiek dar turinti ir draugė.

Mergaitės, neslėpdamos džiaugsmo, suberia uogas į maišelius. Juk pačios pinigų užsidirbo! Ir, jei tik tikėti jų žodžiais, vakar, antradienį, ilgokai braidė po miškus Šalčininkų rajone, pačiame Baltarusijos pasienyje.

„Aš jau dvyliktokė“, - pardavusi uogas, pasigiria viena, o kita neištveria nepridūrusi, kad jau studijuoja Vilniaus kolegijoje.

„Puikios mėlynės. Tolybėse, Šalčininkų rajono pakraštyje jas surinkau“, - lietuviškai sunkokai šnekanti moteris pakilnoja uogų litrą. Už tiek - 9 litai, bet parduotų ir už aštuonis.

Greta jos stovinti pardavėja lenkiškų daržo aviečių indelį, kuriame maždaug 300 g uogų, pasiūlė už 6 litus. Šios avietės dar tik pradeda nokti, todėl kol kas brangios.

Daržo gėrybės

„Prastai agurkus perka. Kažkas šią savaitę nutiko. Gal atsivalgė žmonės? Praėjusią savaitę viskas ėjosi lyg iš pypkės“, - daržovėmis prekiaujantis Arminas šiek tiek nuobodžiavo. Ant jo prekystalio – aplink Kėdainius gyvenančių žmonių užauginti agurkai. Už jų kilogramą prašoma 2 litų.

„Talkinu sūnui, - pratarė greta Vilniaus ūkininkaujančio A. Geglio motina. - Turguje nedaug ką parduodam. Kone viską žmonės iš namų nuperka“.

Ant jos prekystalio likusi nedidelė krūvelė smulkių, užtat raugti tinkamų agurkų. Jų kilogramo kaina ta pati, kaip visame turguje – 2 litai. Nerūšiniai, dideli - perpus pigesni.

Tiems, kas smulkiuosius perka raugimui, už litą galima nusipirkti krapų, česnakų, vyšnių ir serbentų lapų ryšulėlį. O jei kam rūpi agurkų salotos su bazilikais, piniginėje turėtų sukrapštyti dar porą litų.

Pomidorai, raudonuojantys ant prekystalių, dažniausiai lenkiški. Vienų kilogramas kainuoja 4 litus, gardesnių, „avietinių“ - 5,5 lito. Yra ir lietuviškų, kvapnių, užaugintų žemėje, o ne mineralinėje vatoje, bet pastarieji – kone dvigubai brangesni.

„Šimtas gramų - dešimt centų“, - taip žalumynais prekiaujantis vyriškis smalsaujantiems pirkėjams nusakė svogūnų galvų kainą. „Svogūnų laiškų pundelis – litas“, - pridūrė.

Ankstyvųjų kopūstų turguje tenka ilgokai pasidairyti. Už jų kilogramą prašoma poros litų. Ten pat sukrautos nedidelės cukinijos, kurių viena kainuoja apie pusantro lito. Nepigios ir šviežios bulvės. Be poros litų gražesnių kilogramo nenusipirksi.

Šiemet turguje ypač brangios morkos. Už šešių ūgtelėjusių morkų pundelį pardavėjas paprašė 6 litų. Tiek pat – ir už Lenkijos ūkininkų užaugintų žiedinių kopūstų kilogramą.

Vienos uogos baigiasi, kitos - noksta

„Maniau, kad niekas tų braškių nepirks, kad visi atsivalgė. Jau paskutinės, baigiasi. Tačiau po savaitgalio kažkas nutiko. Perka jas žmonės, ir dar sugrįžta“, - pasidžiaugė braškių pardavėja.

Už vėlyvųjų veislių braškių kilogramą, nelygu jų prekinė išvaizda, turguje prašoma 8-10 litų.

Greta braškių pardavėjai surikiavo iš šilauogių dėžutes. Lietuvoje šiuos uogos dar noksta, o štai už Pietų Lenkijoje prisirpusių uogų kilogramą prašoma 28-30 litų.

Šiuo metu turgaus prekystalius yra nugulusios vyšnios ir trešnės. „Kas apsisprendė, eidamas į turgų, tas ir perka šias uogas“, - sako jomis prekiaujanti Alina. Ji įsitikinusi, kad jokie lenkai šioje vietoje vengrų neperspjaus. Esą, vengriškos uogos ir saldesnės, ir didesnės. „Juk puikios, tiesiog pasaka“, - priduria.

Jei lenkai trešnių nepriaugina, ką tad bekalbėti apie lietuvius, kurie apskritai tų trešnių neįstengia nusiskinti. Mat vos ėmusias rausti uogas jų soduose nuskabo paukščiai. 

Kam tad nervintis, pykti ant paukščių, jei turguje vengriškų trešnių kilogramą galima nusipirkti už 8 litus, vyšnių – 6,5 lito?

Daržovės pabrango

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, dauguma daržovių Lietuvos turgavietėse šiuo metu yra gerokai brangesnės, nei pernai liepą.

Labiausiai pabrango ankstyvosios bulvės – maždaug trečdaliu. Pernai liepą vidutiniškai jų kilogramas kainavo 1,5 lito, šiuo metu – apie 2 litus.

Naujojo derliaus morkų kilogramas turguje vidutiniškai kainuoja apie 4,5-5 lito. Pernai jos buvo maždaug perpus pigesnės.

Pasistiebė ir lietuviškų pomidorų kainos. Šiuo metu vidutiniškai jų kilogramas turgavietėse kainuoja 5 litus, pernai tuo pat metu jie kainavo apie 4,3 lito.

Trečdaliu pabrango ir svogūnai. Pernai jų vidutinė kilogramo kaina sukosi apie 2 litus, šiuo metu – apie 3 litus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.