Prie Kauno iškils nauja pieno perdirbimo įmonė, bet ar užteks žaliavos?

Žemės ūkio kooperatyvas „Pienas LT“ skelbia svarbią naujieną - Kauno

Kooperatyvo „Pienas LT“ įmonė užims didžiausią Kauno LEZ sklypą - 3 hektarus.<br>M. Patašius
Kooperatyvo „Pienas LT“ įmonė užims didžiausią Kauno LEZ sklypą - 3 hektarus.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Jul 18, 2013, 3:22 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 10:42 PM

Kitų metų pabaigoje veiklą pradėsianti įmonė gamins aukštos koncentracijos baltymus, naudojamus maisto ir farmacijos pramonėje. Tarp vertingiausiųjų galima išskirti pieno išrūgų baltymą. Visa produkcija iškeliaus Vakarų Europos, Šiaurės Amerikos ir Azijos šalių klientams. Dauguma jų - visame pasaulyje žinomi pramonės gigantai.

Viso projekto vertė siekia 100 mln. litų. Europos Sąjungos fondų parama sudaro 50 mln. litų. Įmonėje dirbs apie 100 žmonių.

Komplekso statybos konkursą laimėjo Kauno bendrovė „Autokausta“, o įranga užsakyta Vokietijoje.

Projektas jau buvo atsidūręs aklavietėje dėl skeptiško bankų požiūrio į projektą, tačiau į kooperatyvą „Pienas LT“ subūrę daugiau kaip 200 šalies ūkių sugebėjo surinkti trūkstamų lėšų.

Kooperatyvo „Pienas LT“ valdybos pirmininkas Naglis Narauskas džiaugėsi, kad ruošiantis statyboms subliuško keli mitai. Vienas jų - neva valdžia visiškai nesirūpina investuotojais.

„Visada jautėme aktyvią Žemės ūkio ministerijos paramą, o Kauno rajono valdžia visus sprendimus priėmė taip greitai, kaip tai įmanoma padaryti“, - kalbėjo N. Narauskas.

Pasak buvusio žemės ūkio ministro, Seimo nario ir ūkininko Kazio Starkevičiaus, „Pienas LT“ yra pirmasis kooperatyvas, apimsiantis visus procesus nuo žaliavos gavybos iki gatavos produkcijos pardavimo. Itin svarbu, kad ūkininkai išvis sugebėjo susiburti bendrai veiklai.

Anksčiau Kauno apskrities viršininku dirbęs K. Starkevičius buvo vienas Kauno LEZ įkūrimo iniciatorių, todėl tokio didelio ir svarbaus investuotojo atsiradimas šioje vietovėje jam - dviguba šventė.

Veiklos pradžioje įmonės vadovai planuoja perdirbti 650 tonų pieno per parą, o didžiausi pajėgumai - beveik dvigubai didesni.

Tai labai didelis kiekis pieno. Ar Lietuvoje užteks žaliavos, kurios jau dabar trūksta perdirbėjams?

„Tokios gamyklos atsiradimas ir garantuota paklausa paskatins investicijas į pieno ūkių plėtrą. Dabar tai jau daroma“, - tikino žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna.

Jo nuomone, dėl šios priežasties vartotojai neturėtų pajusti ir pieno produktų kainų kilimo mažmeninėje prekyboje.

Skeptikai mano, kad pokyčiai vis tik nebus labai spartūs, todėl pereinamuoju laikotarpiu gali susidaryti pieno pasiūlos praraja. Dėl šios priežasties kitiems perdibėjams gali tekti kelti pieno supirkimo kainas, o kartu - didinti gatavos produkcijos kainą.

Kauno LEZ administracija šiuo metu yra pasirašiusi sutartis su 17 investuotojų. Netrukus šiame verslo miestelyje prasidėjo dar dviejų gamyklų statyba - pakaunėje įsikurs lietuviško kapitalo baldų bendrovė ir pramoninių safyrų gamintoja iš Rusijos „Rokor“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.