Lenkų baldžiai kovoja dėl medienos

Lenkijos baldininkai kreipėsi į savo šalies ekonomikos ministrą Januszą Piechocinskį, kad jis uždraustų parduoti medieną Vokietijai.

Lenkų spauda spėja, kad įgyvendinus tokius vietos baldininkų reikalavimus gali kilti medienos karas su Vokietija.<br>V. Balkūnas
Lenkų spauda spėja, kad įgyvendinus tokius vietos baldininkų reikalavimus gali kilti medienos karas su Vokietija.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Jul 24, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 4:09 PM

113 didžiausių baldų gamybos įmonių vienijantys Baldininkų rūmai oficialiame laiške ministrui pasiskundė, kad priešingu atveju tos srities pramonininkams gresia bankrotas ir sužlugs medienos eksportas.

Laiške teigiama, kad per pastaruosius penkerius metus medienos eksportas į Vokietiją padidėjo šimteriopai, nes kaimyninėje šalyje buvo apribotas medžių kirtimas, tad Vokietijos baldininkai žaliavą ėmė masiškai gabenti iš Lenkijos, rašo „Lietuvos rytas”.

Dėl to esą vakariniuose šalies regionuose, besiribojančiuose su Vokietija, mediena pabrango beveik dvigubai ir tapo brangesnė nei Prancūzijoje, Rusijoje ar Ukrainoje.

Verslininkai yra priversti medieną vežtis iš kitų Lenkijos regionų ar net importuoti, o tai esą didina gaminių savikainą ir mažina eksporto galimybes.

Baldininkų rūmų skunde primenama, kad ši pramonės sritis labai svarbi šalies ekonomikai, nes baldininkai gaminius sėkmingai eksportuoja. Pagal kai kurių baldų detalių gamybą Lenkija pirmauja ES, o šioje pramonės srityje triūsia per 300 tūkst. darbuotojų, sukuriančių 1,7 proc. bendrojo vidaus produkto.

Pernai baldų pramonės eksportas viršijo 6, o bendras medienos pramonės eksportas – 14 mlrd. zlotų.

J. Piechocinskis pažadėjo baldininkams padėti, bet pabrėžė, jog ES direktyvos neleidžia priimti nutarimų, diskriminuojančių medienos pirkėjus iš kitų šalių.

Be to, ministras priminė ir tai, kad ir dabar bendrovės „Valstybiniai miškai” rengiamuose medienos aukcionuose dominuoja lenkų supirkėjai. Vokiečiai aukcionų dalyviams esą paprasčiausiai siūlo geresnę kainą.

Baldininkų rūmai priekaištauja, kad kai kurie aukcionų dalyviai yra tiesioginiai vokiečių verslininkų agentai, todėl medienos perpardavimu derėtų leisti užsiimti tik toms įmonėms, kurios dirba su Lenkijos bendrovėmis.

Lenkų spauda spėja, kad įgyvendinus tokius vietos baldininkų reikalavimus gali kilti medienos karas su Vokietija. Teigiama, jog vyriausybei šis konfliktas – rimtas galvosopis, nes baldų eksportas yra stipri atspara kovojant su ekonomine krize.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl Kaukazo šalims nesiseka atsikratyti V. Putino?