Kurortų viešbučiai sukasi nuo pagalvės mokesčio

Kai kurie šalies kurortų viešbučiai ir poilsio namai spjauna į savivaldybių nustatytą tvarką ir nemato reikalo laiku pranešti apie priimtų svečių skaičių.

Prie jūros tilto esančio „Šachmatinės” viešbučio vadovai nematė reikalo paaiškinti, kodėl savivaldybei vėluojama pranešti apie priimtų svečių skaičių.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Prie jūros tilto esančio „Šachmatinės” viešbučio vadovai nematė reikalo paaiškinti, kodėl savivaldybei vėluojama pranešti apie priimtų svečių skaičių.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

Jul 26, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:35 PM

Baigiantis liepai Palangos savivaldybė vis dar negali suskaičiuoti, kokia vadinamosios pagalvės rinkliavos suma kurorto biudžetą pasieks už birželio mėnesį.

Šis mokestis renkamas už naudojimąsi viešąja infrastruktūra, rašo „Lietuvos rytas”.

Neskuba susimokėti

Pagal savivaldybės tarybos nustatytą rinkliavos tvarką, apgyvendinimo paslaugas teikiantys juridiniai ir fiziniai asmenys nakvynių skaičių iki kito mėnesio vidurio privalo ne tik deklaruoti, bet ir miesto biudžetui sumokėti iš poilsiautojų surinktus pinigus.

Tačiau po nustatyto termino praėjus jau savaitei Palangos savivaldybei nakvynių skaičiaus nebuvo deklaravę net 35 kurorto viešbučiai, svečių namai ir poilsinės.

Iš poilsiautojų po litą už naktį pagalvės rinkliavą renkantys juridiniai ir privatūs asmenys savivaldybei jau yra pranešę, jog birželį miesto svečiams suteikė beveik 90 tūkst. nakvynių.

Tačiau Palangos savivaldybės Rinkliavų skyriaus vedėja Žaneta Žulkuvienė įspėjo, kad šis skaičius turėtų smarkiai didėti, nes deklaracijos į skyrių nešamos iki šiol.

Nustatytą tvarką ignoruoja

Nemažai apgyvendinimo paslaugas teikiančių įmonių ir Palangos gyventojai visiškai nepaiso savivaldybės tarybos patvirtintos tvarkos praėjusį mėnesį suteiktas nakvynes deklaruoti iki kito mėnesio 15 dienos.

Anksčiau buvo leidžiama rinkliavą sumokėti iki mėnesio 25 dienos.

Pajamų stokojanti savivaldybė neseniai nusprendė, kad pinigai turi būti sumokami iki mėnesio vidurio.

„Iš poilsiautojų surinkti pinigai yra savivaldybei priklausančios lėšos, todėl neteisinga, kai dar beveik mėnesį įmonės jomis naudojasi kaip savo apyvartinėmis lėšomis.

Todėl buvo nuspręsta paskubinti rinkliavos mokėjimą biudžetui”, – miesto tarybos sprendimą aiškino skyriaus vedėja.

Vėluojama ir Birštone

Su ta pačia problema susiduria ir nuo šių metų pradžios tokią rinkliavą įsivedęs Birštono kurortas.

„Pagal tarybos nustatytą tvarką, suteiktas nakvynes juridiniai asmenys turi deklaruoti iki kito mėnesio 15 dienos.

Tačiau praėjus savaitei deklaracijų dar nėra pateikę apie 30 proc. viešbučių ir svečių namų”, – sakė Birštono merė Nijolė Dirginčienė.

Pagal iki šiol gautas deklaracijas, birželį Birštonas iš rinkliavos yra surinkęs dar mažiau lėšų nei gegužę, kai savivaldybės biudžetas sulaukė apie 15 tūkstančių litų. Birželį deklaruota, jog už nakvynes surinkta tik 13 tūkst. litų.

Nuo metų pradžios iki liepos Birštonas iš rinkliavos už naudojimąsi kurorto infrastruktūra yra surinkęs apie 80 tūkst. litų.

N.Dirginčienė teigė, kad yra tokių įmonių, kurios nėra pranešusios net apie gegužę suteiktą nakvynių skaičių.

Įmonės ieško pasiteisinimų

Birštono svečių namų „Audenis” direktorius Žydrūnas Kazlauskas prisipažino, kad teikia ketvirčio deklaracijas, ir aiškino nežinojęs, jog tai reikia daryti kas mėnesį.

Apie iki kovo pabaigos priimtus svečius įmonė savivaldybei pranešė tik gegužės 16 dieną.

Tokį vėlavimą Ž.Kazlauskas aiškino įmonėje esančio kasos aparato gedimu.

Birštono savivaldybei apie suteiktas nakvynes nėra pranešęs ir nemažas kurorto viešbutis „Nemuno slėnis”.

Palangoje 31 kambarį turinčio viešbučio „Palangos Juzė” vadovė Valentina Radikienė svarstė, kad savivaldybė deklaracijos laiku galėjo negauti dėl interneto trikdžių.

„Palangos vėtros” viešbutis iš poilsiautojų surinktą rinkliavą į miesto biudžetą yra pervedęs, tačiau deklaracijos nepateikė dėl to, kad tai padaryti turėjusi vyriausioji administratorė šiuo metu išvykusi į komandiruotę.

Pažeidėjų bausti negali

Visi kurortai pasitvirtintuose rinkliavos už naudojimąsi infrastruktūra nuostatuose yra įrašę, kad nepateikę deklaracijų, pateikę klaidingas deklaracijas ar laiku nesumokėję rinkliavos atsako Lietuvos teisės aktų nustatyta tvarka.

Nesumokamą rinkliavą savivaldybės gali išieškoti per teismą, bet už laiku nepateikiamas vietinės rinkliavos deklaracijas pažeidėjų nubausti nėra kaip.

„Teisės aktai numato sankcijas už valstybės mokesčių mokėjimo pažeidimus, bet nėra numatyta jokios atsakomybės už vietinės rinkliavos tvarkos ignoravimą”, – sakė Palangos savivaldybės administracijos direktorė Akvilė Kilijonienė.

Anot jos, pirmus metus savivaldybė įmonių ir gyventojų užmaršumą vertino atlaidžiai, nors buvo ir tokių, kurie rinkliavą sumokėdavo tik metų pabaigoje.

„Šiemet laikytis nustatytos tvarkos reikalausime griežčiau. Jei net ir priminus deklaracijų nesulauksime, jų reikalausime per teismą”, – teigė A.Kilijonienė.

Viešbučiai slepia pajamas

Palangoje analizuojant deklaruojamas nakvynes savivaldybei vis dažniau kyla įtarimų, jog kai kurios įmonės pateikia sumažintus priimtų svečių skaičius.

Tokius atvejus išsiaiškina ir patikrinimus atliekanti Valstybinė mokesčių inspekcija.

Pavyzdžiui, atlikus patikrinimą bendrovėje „Gamantos servisas” buvo nustatyta, kad per praėjusių metų vasarą viešbutis „Gamanta” neapskaitė per 68,2 tūkst. litų, gautų iš apgyvendinimo veiklos.

Deklaracijas su sumažintu suteiktų nakvynių skaičiumi ir mažesnes įplaukas į biudžetą iš šios įmonės pernai vasarą gaudavo ir Palangos savivaldybė.

Per 2011 ir 2012 metų vasaros sezonus šis viešbutis iš viso nuslėpė apie 125 tūkst. litų pajamų.

Druskininkai surenka daugiausia

Iki birželio mėnesio iš pagalvės rinkliavos 671,1 tūkst. litų pajamų gavusios Druskininkų kurorto savivaldybės atstovų teigimu, vėluojantiems pateikti deklaracijas pakanka apie tai priminti telefonu.

Šiame kurorte nekyla įtarimų ir dėl deklaracijų teisingumo. Pavyzdžiui, per gegužę Druskininkuose buvo gauta 135,2 tūkst. litų pajamų – šiame kurorte buvo užfiksuota 67,6 tūkst. nakvynių.

Tuo metu šiltą gegužę, kai Palanga sulaukė nemažai poilsiautojų, sprendžiant iš deklaracijų, kurorto svečiai sumokėjo tik 31,8 tūkst. litų pagalvės mokesčio.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.