Patiklūs vartotojai greiti atverti savo piniginę

„Išgėrusi vieną liekninamąją piliulę maniau, jog širdis iššoks”, – Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT) skundėsi internete išreklamuotą preparatą „Green Coffee” įsigijusi moteris. Dėl įvairių lieknėjimo produktų VMVT nuolat sulaukia skundų.

Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Jul 27, 2013, 6:17 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 1:52 PM

Stebuklinga piliulė, ir tu jau lieknas. Panašiai skambančioms reklamoms sunkiai atsispiria antsvorio kamuojami žmonės, dažniausiai moterys.

Joms nė motais, kad internete tokie preparatai dažnai parduodami nelegaliai, o jų sudėtyje būna medžiagų, kurios yra draudžiamos, mat kelia pavojų sveikatai ir netgi gyvybei.

Tikėjosi stebuklingo poveikio

„Garantuotai sulieknėsite 10 kilogramų per mėnesį arba grąžinsime pinigus”, – skelbiama interneto svetainėje, į kurią užklydo ir inspektoriams besiskundžianti moteris.

Be to, „Green Coffee” pardavėjai internete pasakoja, kaip viena moteris, svėrusi 116 kilogramų, dabar tesveria 81 kilogramą, o kitai, kuri gėrė šį preparatą, pavyko atsikratyti 17 kilogramų vos per du mėnesius.

Tikinama, kad piliulės yra natūralios ir saugios sveikatai.

Tokio stebuklo tikėjosi ir moteris, šį mėnesį parašiusi skundą VMVT. Ji pasakojo, kad įsigijo „Green Coffee”, mat patikėjo šio preparato reklama ir buvo šimtu procentų tikra, kad sulieknės.

„Tačiau išgėrus vos vieną piliulę sutriko jos širdies veikla, tad ji liovėsi vartoti šį preparatą”, – pasakojo VMVT Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė.

Norėjo susigrąžinti pinigus

„Tokie preparatai turi būti tinkamai reklamuojami. Ant vaistinėse parduodamų papildų rašoma, kad juos vartojant būtina subalansuoti mitybą, didinti fizinį aktyvumą. Nežadamas staigus poveikis vien išgėrus piliulę.

O tokių tablečių, kurių išgėręs tampi lieknas nežalodamas sveikatos, nėra”, – įspėjo A. Išarienė.

Ženklinant ir reklamuojant maisto produktus neleidžiama vartoti teiginių, nurodančių, kaip greitai galima pagyti nuo ligos arba kiek numesti svorio.

Inspektoriams užkliuvo ir tai, kad ant „Green Coffee” pakuotės nėra tinkamai nurodyta, į ką kreiptis, jeigu pirkinys pasirodytų netinkamas, kas grąžintų pinigus.

„Jokio telefono numerio, elektroninio pašto adreso.

Moteris paskambino internete nurodomu telefonu Vilniuje.

Tačiau ji iš karto suprato, kad pinigų jai niekas negrąžins, todėl kreipėsi į mus”, – pasakojo A. Išarienė.

Kaip išsiaiškino inspektoriai, gamintojas įsikūręs Komorų salose, o platintojas – Lenkijoje.

VMVT dėl šių papildų kreipėsi į policiją, pareigūnai išsiaiškino, kad papildus platinančių interneto svetainių savininkai yra Jungtinėse Amerikos Valstijose, o maisto papildų platintojo svetainėje nurodyto telefono numerio naudotojas – Lenkijoje.

VMVT uždraudė prekybą šiuo preparatu, kol nebus surastas jo platintojas. Taip pat uždrausta ir „Green Coffee” reklama.

Draudimas galios, kol bus nustatyti atsakingi už maisto papildų platinimą asmenys.

Rado draudžiamų medžiagų

Internete ar turguje iš po skverno galima įsigyti ir preparato „Lida”. Įvairiuose interneto forumuose šis maisto papildas vadinamas kone stebuklinga priemone, greitai ir efektyviai tirpdančia nereikalingus kilogramus.

Šiame maisto papilde yra vaistinės medžiagos sibutramino. Sibutraminas slopina apetitą, mažina maisto poreikį, didina sotumo jausmą, tačiau turi ir žalingą poveikį.

Jį vartojančios moterys dalijasi nemaloniais potyriais – ilgainiui pradeda džiūti burna, kamuoja nerimo arba net panikos priepuoliai, sutrinka širdies veikla. Nereta, kuri liovėsi gerti preparatus su sibutraminu, guodžiasi, kad svoris sugrįžo, ir dažnai – su kaupu.

Specialistai pabrėžia, kad jis kelia ir insulto grėsmę.

Nors šis preparatas vadinamas maisto papildu, iš tiesų tai – vaistai. Sibutramino turinčių vaistinių preparatų išskirtiniais atvejais itin nutukusiems žmonėms skiria gydytojas, jų Lietuvoje galima įsigyti pagal receptą.

Pernai Lietuvoje buvo uždrausta prekiauti ir itin išpopuliarėjusiais maisto papildais, skirtais lieknėti, „Green Coffee 800+” ir „Green Coffee 1000”, kurių kilmės šalis – Kinija, mat jų sudėtyje nustatyta draudžiamų medžiagų.

Gamintojas skelbė, kad papildai yra natūralūs, augalinės kilmės produktai. Tačiau patikrinę laboratorijoje specialistai nustatė, kad maisto papildo „Green Coffee 800+” sudėtyje yra draudžiamos tokiuose preparatuose naudoti medžiagos sibutramino, o maisto papildo „Green Coffee 1000” sudėtyje – fenolftaleino, kuris laisvina vidurius, bet turi ir kancerogeninį poveikį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.