Per praktiką – įgyti patirties, uždirbti ar tik gauti reikalingą parašą? (atnaujinta)

Tikra ar fiktyvi praktika? Ta, per kurią studentas gali įgyti vertingos patirties, ar tokia, kai gauni reikiamą parašą, bet įvykdai darbdavio pageidavimą nesipainioti po kojomis? Lietuvoje įmanomi abu variantai.

Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

2013-08-04 14:59, atnaujinta 2018-03-02 04:17

Didžiosios Britanijos Lankasterio universitete politiką, filosofiją ir ekonomiką studijuojanti 20-metė Ieva Tubytė įsitikinusi, kad studijos svetur jai lengviau atvėrė duris viename Lietuvos bankų. Baigusi pirmą kursą Anglijoje ji grįžo į Vilnių atlikti praktikos.

Dabar ji trina rankomis, kad gali įgyti profesinių įgūdžių, ir neapgailestauja vasarą pardavusi bankui, rašo „Lietuvos rytas”.

Tačiau, kaip pasakojo šiaulietis pardavimų vadovas Giedrius Skėrys, rasti praktikantą darbdaviui ne ką lengviau nei studentui praktikos vietą. Be to, dalis būsimųjų specialistų renkasi galimybę fiktyviai atlikti praktiką.

Kitąmet praktika – Anglijoje

Su bankininkyste ateitį siejanti I.Tubytė kol kas darbo patirties pamatą kloja pagelbėdama „Danske Bank” banko Komunikacijos ir rinkodaros skyriaus senbuviams.

Didžiojoje Britanijoje ji tokios vietos įgyti pirmosios profesinės patirties ieškojo per pažįstamus, tačiau nepasisekė.

Už darbą banke ji negauna nė lito. Tačiau uždirbti mergina ir nesitikėjo.

„Tai buvo mano iniciatyva atlikti praktiką po pirmo kurso. 

Anglijoje labai sunku surasti, kur atlikti praktiką vos baigus vieną kursą, todėl niekas ir neieško tokių galimybių. Be to, tai nėra populiaru ir Anglijoje, ir Lietuvoje.

Tačiau aš norėjau padėti sau, juk tai, ką dabar darau, bus įrašyta į mano gyvenimo aprašymą, o kuo jis ilgesnis, tuo bus geriau ateityje”, – kodėl dirbti pradėjo dar nė neįpusėjusi studijų, aiškino I.Tubytė.

Mergina bandė laimę keliuose bankuose. Atsiliepė du, o „Danske Bank” dar ir pakvietė į pokalbį.

I.Tubytė planavo padirbėti srityje, susijusioje su bankininkyste. Apie darbą Komunikacijos ir rinkodaros skyriuje ji nė negalvojo, tačiau dabar tikra, kad ir tai sėkmė, mat gali susipažinti su visų banko skyrių veikla.

Jau praėjo mėnuo, kai ji dirba banke. Ji neslepia, kad prireikė laiko susiorientuoti, bet yra įsitikinusi, kad yra ne iš kelmo spirta, tad iš tokios patirties naudos turi ne tik ji, bet ir ją supantys banko senbuviai.

„Kuo anksčiau pabandai dirbti, tuo anksčiau supranti, ko išties norėtum ateityje. Juk iki šiol nežinojau, ko galėčiau tikėtis iš darbo banke. 

Kitais metais mėginsiu susirasti praktikos vietą Anglijoje”, – kalbėjo I. Tubytė.

Anglijoje praktika dažnai apmokama, tad ir darbų ten duoda rimtesnių, mano mergina.

Būna ir fiktyvių praktikantų

Praktikanto įmonei, kurioje pats dirba, ieško šiaulietis G. Skėrys. Pats dar studijuojantis bendrovės „Bodesa” pardavimų vadovas norėtų padėjėjo, kurį galėtų ir išmokyti to, ką jau pats moka. 

Be to, jis dar per savo pirmąsias studijas perprato: galima praktikantui liepti kavą virti, o galima ir kur kas daugiau iš jo naudos išpešti, drauge ir jam pačiam daugiau naudos duodant.

Kai jis Vilniaus universiteto Kauno humanitariniame fakultete studijavo ekonomiką, praktikos vietą buvo susiradęs viename bankų. 

Bet du mėnesius jam teko praleisti rūšiuojant kalną dokumentų. Pagal datą sudėtas išperkamosios nuomos sutartis jam teko perdėlioti pagal abėcėlę.

„Na, kartais girdėti, kad praktikantai turi tik ruošti kavą ar laiką leisti kopijuodami dokumentus, man nutiko būtent taip”, – dėl neįgytos patirties apgailestavo 26 metų G.Skėrys, dabar dirbantis Šiauliuose.

Todėl pardavimų vadovas norėtų, kad jam į pagalbą atėjęs pagalbininkas dirbtų rimtą darbą. Ir jis nė akimirką nedvejoja, kad jaunas žmogus tai sugebėtų.

„Neturint jokios patirties sunku ne tik susirasti darbo, bet ir praktikos vietą. 

Juk kad žmogus kurtų pridėtinę vertę, reikia mažiausiai mėnesio, o praktika trunka tik pusantro ar du mėnesius, tad įmonei reikia daug investuoti į tokį darbuotoją”, – aiškino G. Skėrys.

Ne tik praktikantui nelengva rasti, kas jį priimtų. Lygiai taip pat ir darbdaviui nelengva surasti gerą praktikantą. G.Skėrys pasakojo, kad į skelbimus specializuotose praktikos svetainėse atsiliepė nedaug studentų.

Daugelį traukia galimybė padirbėti Vilniuje ar Kaune.

Viena studentė, kuri būtų tikusi įmonei „Bodesa”, jau buvo sutarusi dėl praktikos kitoje vietoje. Tiesa, kaip pasakojo G.Skėrys, ten įmonės vadovas iškart pasirašė, kur reikia, ir paprašė nebeateiti – netrukdyti dirbti.

Antros praktikos aukštoji mokykla neleido atlikti, tad merginos negalėjo priimti ir „Bodesa”.

„Manau, kad apie 90 procentų praktikų būna fiktyvios”, – sakė G. Skėrys.

Ieško sau darbuotojų

Įmonė „Interjerų vizija” ieško praktikantų ir Vilniuje, ir Panevėžyje. Iš viso šioje bendrovėje, užsiimančioje reklama, spėjo padirbėti 10 praktikantų.

„Jie buvo kūrybingi ir aktyvūs, viskas jiems buvo įdomu. 

Tik vienas buvo pasyvus”, – pasakojo „Interjerų vizijos” direktorė Aušra Vaitiekaitė.

Vieną praktikantę, atėjusią padirbėti vasarą po antro kurso, įmonė pasiliko, dabar ji – nuolatinė darbuotoja, turinti ketvirtį etato.

„Pirmas dvi savaites praktikantai pratinasi, po tiek laiko jie išlaisvėja. 

O po pusantro mėnesio jau dirba visu tempu”, – pasakojo direktorė.

Kokia iš to nauda, jei praktika išsyk ir baigiasi?

„Šitaip mes tikimės atrasti sau žmonių, kurie papildytų kolektyvą”, – paaiškino A. Vaitiekaitė.

Atlyginimo praktikantams ji nemoka.

„Mokyti žmogų kainuoja daug laiko ir jėgų”, – sakė direktorė.

Trokšta dirbti, kur moka algą

„Nesulaukėme nė vieno studento atsiliepimo, kad visą praktiką teko stovėti prie kopijavimo aparato. Kartais studentai skundžiasi nebent tuo, kad nebuvo žmogaus, į kurį galėtų kreiptis patarimo. Tačiau tokie skundai reti”, – sakė Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos vadovo pavaduotojas Vaidotas Levickis.

Konfederacija yra elektroninės svetainės www.gerapraktika.lt kūrėja.

Joje įsiregistravę per 4100 studentų ir beveik 600 įmonių.

Daugiausia praktikos vietos dairosi ekonomikos ir vadybos studentai, mat jiems ir buvo sumanyta ši interneto svetainė. Tačiau apstu ir inžinierių, teisininkų, čia vietą, kur įgyti patirties, randa ir būsimieji archyvarai, muitinės specialistai, skambučių centro konsultantai.

Geriausias įmones, kur patiko atlikti praktiką, studentai įvertina savo palankiais atsiliepimais. Tarp mėgstamiausių – tos, kurios moka atlygį laikiniesiems darbuotojams. Bet tokių reta.

„Teisinė bazė nereikalauja mokėti algos praktikantams, todėl įmonės ir nemoka”, – sakė V. Levickis.

Įmonės noriai priima ISM vadybos ir ekonomikos bei Vilniaus universitetų ar Vilniaus Gedimino technikos universiteto studentus. www.gerapraktika.lt duomenimis, sunkiausiai praktikos vietoje pritampa verslo valdymo studentai.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.