Painiausi per darbo pokalbį užduodami klausimai

Kiekvienas žmogus yra susidūręs su baime einant į pirmąjį darbo pokalbį. Po to, žinoma, būna antrasis ir trečiasis pokalbiai. Baimės lieka daug mažiau. Deja, nuo gudrių klausimų nėra apsaugotas joks žmogus. Netgi tas, kuris eina į pokalbį, siekdamas užimti It specialisto poziciją kokioje nors „Marks & Spencer“ parduotuvėje, rašo guardian.com.

Darbdaviams yra svarbiausia pamatyti, kad būsimasis darbuotojas sugeba greitai ir originaliai atsakyti į netikėtus klausimus.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Darbdaviams yra svarbiausia pamatyti, kad būsimasis darbuotojas sugeba greitai ir originaliai atsakyti į netikėtus klausimus.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 5, 2013, 3:19 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 3:47 AM

„Kaip manai, kuo skiriasi „Marks & Spencer“ viršininko apranga namuose ir darbe?“ – kiek keisto klausimo susilaukė kandidatas į šios įmonės darbuotojus.

Dažniausiai darbo pokalbio klausimus galima suskirstyti į kelias rūšis. Vieni darbdaviai domisi tik techniniais kandidato sugebėjimais, kiti – asmeninėmis jo savybės, treti stengiasi žmogų sugluminti, sutrikdyti ir pamatyti jo reakciją.  

Tokiems žmonėms svarbiausia, kad kandidatas sugebėtų greitai sugalvoti originalų atsakymą. Tiesa, yra dar ir trečioji darbdavių rūšis, kuri taip pat nori sunervinti ir sugluminti darbuotoją, tačiau skiriasi jie nuo pastarųjų tuo, kad net neketina įdarbinti kandidato. Jiems svarbu tik iš jo pasijuokti.

Visai neseniai portalas glassdoor.com, remdamasis žmonių pasakojimais apie savo intriguojančius ir daug streso pareikalavusius pokalbius, sudarė sąrašą, kuriame buvo galima pastebėti išties daug išmonės reikalaujančių klausimų.

Viena tikrai tapo aišku – jeigu kandidatas mano, kad į darbo pokalbį ateina atskleisti geriausiąsias savo savybes ar techninius sugebėjimus, kuriuos įgijo besimokydamas universitete, jam teks skaudžiai nusivilti.

Tokie klausimai, kaip „Kas yra tavo idealas?“ arba „Kokiais trimis žodžiais tave apibūdintų tėvai?“, neatrodo labai sudėtingi ar klaidūs. Jie iš kandidato nereikalauja jokios išmonės ar sąmojo.

„Kaip reikėtų žirafą įtalpinti šaldytuve?“ - klausimas gal ir vaikiškas, tačiau pagalvoti, kaip į jį atsakyti, gali tekti ir ilgiau.

Beje, nereikia pamiršti, kad teisingo atsakymo taip pat nėra. Egzistuoja tik blogiausias atsakymas – „Nežinau“. Arba atsakymas, kuris apsiriboja vienu ar dviem žodžiais. Darbdaviams yra svarbiausia pamatyti, kad būsimasis darbuotojas sugeba greitai ir originaliai atsakyti į netikėtus klausimus. Taip pat svarbu – kritiškumas ir humoro jausmas.

5 painiausi darbo pokalbių klausimai, kurie pateko į glassdoor.com portalo sąrašą:

1. „Kas tave labiausiai pradžiugintų dirbant viršvalandžius vėlų penktadienio vakarą?“ – tokio klausimo susilaukė kandidatas į įmonę „Tesco“.

2. „Jeigu tavo draugas būtų labai rimtai sužeistas ir tau reikėtų jį kuo greičiau nugabenti į ligoninę, ar viršytum greitį ir važiuotum per raudoną šviesą?“ – tokio klausimo susilaukė kandidatas į „Lyde & Gilbert“.

3. „Ar geriau kovotum su arklio dydžio žąsinu, ar su 100 arklių, kurių dydis būtų kaip žąsies?“ – tokio klausimo sulaukė kandidatas į marketingo specialisto poziciją „BHP“ kompanijoje.

4. „Kodėl 99 proc. yra neužtenkamas skaičius?“, - su tokiu klausimu turėjo susidoroti žmogus, kuris norėjo tapti kompanijos „Parcelforce Worldwide“ komandos dalimi.

5. „Kaip savo senelei arba prosenelei paaiškintum, kas tai yra "Facebook“? – kiek keisto klausimo susilaukė kandidatas į „Huddle“.

Parengė Agnė Vasiliauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.