Butas ar bendrabutis – kas patraukliau studentui?

Rugpjūčio mėnesį sostinės nekilnojamojo turto agentai sukasi kaip bitės avilyje. Kaip ir kiekvienais metais tokiu laiku, sužinoję stojimų rezultatus, gyvenamosios vietos pradeda ieškotis būsimieji studentai. Portalas lrytas.lt domėjosi, kokios šių metų butų ir bendrabučių nuomų kainų tendencijos ir studentų lūkesčiai.

Universitetų bendrabučiai kasmet gauna daugiau kandidatų paraiškų, nei yra laisvų vietų - maža kaina atsveria kitus bendrabučio trūkumus.<br>R.Jurgaičio asociatyvi nuotr.
Universitetų bendrabučiai kasmet gauna daugiau kandidatų paraiškų, nei yra laisvų vietų - maža kaina atsveria kitus bendrabučio trūkumus.<br>R.Jurgaičio asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Fausta Mikalauskaitė

Aug 7, 2013, 12:11 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:39 AM

Studentai vasarą kuria konkurenciją

Liepos mėnesio pabaiga, rugpjūtis, rugsėjis – laikotarpis, kada butų nuomos paklausa didžiausia. Intensyvias gyvenamosios vietos paieškas sostinėje pradeda būsimieji studentai. Pasak „Vestus“ nekilnojamojo turto brokerės ir turto vertintojo asistentės Astos Grykšaitės, birželio pabaigoje, pasibaigus pavasario sesijai, miegamuosiuose rajonuose butus atlaisvina nemaža dalis studentų.

Tačiau būstų savininkai jų išnuomoti neskuba – laukia liepos vidurio, kada Vilnių pasiekia pirmoji studentų banga. Nekilnojamojo turto įmonės „Citus“ pardavimo vadovė Viktorija Čijunskytė pastebi, kad pastaruoju metu gyvenamosios vietos būsimiems studentams dažnai padeda ieškoti tėvai.

„Jie skambina, klausia apie nuomojamą objektą ir tik tada pasako, kad ieško vaikui – būsimam studentui. Tai susiję su tuo, kad ne visi turto savininkai nori nuomoti būstus studentams“, – aiškina V.Čijunskytė ir įspėja, kad šiuo metų laiku būsimieji studentai didina konkurenciją ir sudaro sunkumų visiems kitiems būsto ieškantiems nuomininkams. Tad jei aptinkamas naujas išnuomojamas objektas, reikėtų nedelsiant važiuoti jį apžiūrėti, nes šiuo metu agentai dažnai butus išnuomoja vos per kelias valandas.

Butai nuomojami 100–200 litų brangiau nei įprastai

Šiuo metu tvarkingo dviejų kambarių buto su baldais Antakalnio rajone nuoma siekia apie 1000 litų per mėnesį. Panaši situacija vyrauja visuose miegamuosiuose rajonuose. Pigesni butai – arba tolimesniuose sostinės rajonuose, arba prastesnės būklės, dažnai be dalies baldų.

„Dabar nėra lengva susirasti būstą, tad agentams butus pavyksta išnuomoti 100–200 litų brangiau nei kitu metų laikotarpiu. Dažniausiai yra ieškomi vieno ar dviejų kambarių butai, nes jų išlaikymas – pats pigiausias. Na, o lengviausia studentams išsinuomoti didesnį – trijų ar keturių kambarių butą.

Tokių butų daugiausia miegamuosiuose rajonuose, jie būna senesnės statybos su centriniu šildymu. Tokiais atvejais turto savininkai neretai tikslingai ieško nuomininkų studentų, tad į būsto remontą neinvestuoja, o už nuomą prašo apie 1000 litų“, – pasakoja V.Čijunskytė.

Pastaruoju metu populiaru gyventi dviem vieno kambario arba keturiems dviejų kambarių bute. Vis dėlto, nors taip kur kas pigiau, tačiau turto savininkai dažnai nesutinka su tokiais variantais ir mieliau mažesnius butus nuomoja porelėms.

Nemoka daugiau nei 1000 litų

Būsimieji studentai dažniausiai apsigyvena tokiuose rajonuose, kaip Antakalnis, Naujamiestis, Baltupiai, Žirmūnai ir Šeškinė.

„Dažniausiai minima pinigų suma, skiriama buto nuomai ir išlaikymui – iki 1000 Lt su paslaugų mokesčiais šaltojo sezono metu. Kai susiburia 3–5 studentų kompanija, ieškome 3–4 kambarių butų, kurių nuoma ir išlaikymas kainuotų ne daugiau nei 1,5 tūkst. Lt šalčiausiu metų laiku. Vilniuje vieno kambario senos statybos 2–3 kambarių bute, dalinantis butą su savininku ar kitais studentais, nuoma kainuoja nuo 250 iki 500 Lt su paslaugų mokesčiais“, – pasakoja A.Grykšaitė.

Šiuo metu beveik visi būsimieji nuomininkai atidžiai tikrina šildymo sąskaitas. Pasak V.Čijunskytės, už buto nuomą mokėti daugiau nei 1000 litų ryžtasi nedaugelis studentų (dažniausiai tie, kurie dirba).

Universitetų bendrabučiai: stabilios kainos, daug norinčiųjų

Nors nekilnojamojo turto agentai vasarai įsibėgėjus daugiausia skambučių sulaukia iš būsimų studentų, vis dėlto universitetų bendrabučiai kasmet gauna daugiau kandidatų paraiškų, nei yra laisvų vietų. Šių metų tikslių duomenų dar nėra, jie paaiškės po rugpjūčio 15 dienos. Tačiau, pasak Vilniaus universiteto Būsto skyriaus vedėjo Nerijaus Cicilionio, bendrabučių kambarių kainos nesikeičia ir lieka tokios pačios.

Šio universiteto bendrabučiuose (kaip ir Vilniaus kolegijos) kainos svyruoja nuo 150 iki 340 litų; VGTU – nuo 160 iki 430 litų. Kainos priklauso nuo kambario ir gyvenamų asmenų skaičiaus.

Kaip ir kiekvienais metais, bendrabučius kur kas paprasčiau gaus tie studentai, kurie gyvena toliausiai nuo Vilniaus, yra iš daugiavaikės šeimos ar neturi vieno iš tėvų, taip pat tie, kurių tėvų pajamos yra minimalios.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.