Kinai ėmė supirkinėti prancūzų vynuogynus

Trys svirduliuojantys prancūzai po vidurnakčio pasibeldė į 1300 gyventojų turinčio Hostenso kaimo, esančio 50 kilometrų į pietus nuo Bordo, seno dvaro duris.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 7, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:55 AM

Visai neseniai šiame kampelyje šeši vynuogių auginimu užsiimantys studentai įkūrė bendriją. Deja, jie atvyko iš Kinijos.

Trys naktiniai svečiai pasisveikino įžeidimais: „Siauraakiai, nešdinkitės! Bet tiktai be mūsų vyno!” O tuomet į darbą paleido kumščius.

Nekviestų naktinių svečių sviestas šampano butelis pataikė į galvą smulkaus sudėjimo 24 metų kinei, rašo „Lietuvos rytas”.

Žaizdas teko siūti ligoninėje.

Išpardavimas tik prasidėjo?

Šis incidentas sukėlė diplomatinę krizę: sužeistoji pasirodė esanti buvusio įtakingo Pekino ministro duktė. Kinijos ambasada kaipmat pareikalavo geresnės savo tautiečių globos.

Vis dėlto vynuogininkyste užsiimantys kinai vis dažniau smerkiami.

Didžiausios pasaulio vyno parodos „Vinexpo”, vykusios birželį Bordo, išvakarėse žiniasklaida kaip reikiant pylė žibalo į ugnį.

Kinija užkariauja prancūzų vyną”, – tokias nuotaikas skleidė televizijos transliuotojas „France 24”. Žurnalas „Le Point” įspėjo: „Išpardavimas tik prasidėjo.”

Kinų investuotojai vien per praėjusius ketverius metus nusipirko daugiau nei 50 prancūzų vynuogių ūkių.

Vienas pirmųjų Prancūzijoje įsitaisė verslininkas Jinshan Zhang’as, kuris praturtėjo Kinijoje pardavinėdamas degtinę. Jis planuoja artimiausiu metu į Bordo prisivilioti 10 tūkst. prancūzišką vyną mėgstančių turistų.

Jinshan Zhang’as nori nusipirkti dar daugiau vynuogynų, kad netrukus galėtų gaminti milijoną butelių vyno per metus.

Pinigų kinai negaili

Vynas itin populiarus tarp kinų, kurie mėgdžioja vakariečius. Nuo 2006 metų europietiško vyno eksportas į Kiniją stipriai šoktelėjo į viršų, apyvarta siekia milijardą eurų per metus.

Ekspertai prognozuoja, kad iki 2015 metų Kinijoje vyno vartojimas padidės dar 54 procentais.

Tam įtakos turi ir valdžia Pekine. Kad atpratintų tautą nuo stiprios ryžių degtinės, ji pradėjo kampaniją „Sveikiau gerkime”.

Todėl kinų žvilgsniai nukrypo į 13 proc. alkoholio turinčias vynuogių sultis.

Jie ypač vertina „Bordeaux” vyną ir pasirengę už jį mokėti tiek, kiek prašoma.

Pavyzdžiui, 1982 metų derliaus „Chateau Lafitte” butelis Pekine kainuoja 10 tūkst. eurų ir yra itin mėgstamas, nes jo pavadinimas, parašytas kinų hieroglifais, primena žodį „laimė”.

Klastočių – per akis

Tačiau prancūzai niršta, kad Kinijoje jau yra daugiau butelių prancūziško vyno, nei Prancūzija pagamina. Bordo vyndariai baiminasi klastočių, kurios užtvindė ne vienos pasaulio valstybės rinką.

Ekspertų vertinimu, pusė Kinijoje parduodamo prancūziško vyno – netikras.

„Kinams nerūpi vyno vartojimas. Jie perka mūsų vynuogynus pirmiausia todėl, kad galėtų patiekti rinkai geresnių kopijų”, – sakė vienas prancūzų vyno pardavėjas.

Dėl to kai kurie vyno prekiautojai įvedė didelį užstatą savo tarai, kad originalius butelius padarytų kaip galima brangesnius vyno klastotojams.

Dabar ir Prancūzijos dešinieji radikalai užsidegė meile vynui. Jie paragino nacionalinį palikimą ginti nuo kinų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.