Reklaminiai automobiliai politikams neužkliuvo

Rugpjūčio 1 d. įsigaliojęs naujos redakcijos Reklamos įstatymas palengvino lauko reklama užsiimančių bendrovių veiklą, tačiau visų spragų jo autoriai neištaisė.

Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Savickas

Aug 8, 2013, 3:46 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 1:46 AM

Reklama ant automobilių liko nereglamentuojama, o metų metus šalies stovėjimo aikštelėse stovintys reklaminiai griozdai ir toliau traukia prašalaičių dėmesį.

Reklamos įstatymas numato, kad išorinės reklamos įrengimą prižiūri savivaldybė, vadovaudamasi Išorinės reklamos įrengimo taisyklėmis. Šiose rašoma, jog reklamos ant transporto priemonių, išskyrus viešąjį keleivinį kelių transportą, reglamentuojamos nėra.

„Todėl mes už jas neatsakingi. Jeigu ant automobilių nėra jokių papildomų plokštumų ar kitų pakeitimų, nieko padaryti negalime. Taip, yra tokia spraga“, – sakė Vilniaus savivaldybės Reklamos poskyrio vyriausioji specialistė Rūta Jakimavičienė.

Gudresni verslininkai šią spragą sėkmingai išnaudoja. Vienas tokių – automobilių ir jų dalių supirkimų užsiimančios įmonės „Detalynas“ vadovas Ernestas Novickis.

Jo autoservisą reklamuojantį automobilį galima pamatyti Vilniaus Kalvarijų ir Žalgiro gatvių sankryžoje.

E.Novickis teigė prieš jį ten pastatęs pasidomėjęs visais įstatymai ir žino, kad nieko nepažeidžia. Paklaustas, ar yra sulaukęs nusiskundimų dėl kiauras dienas užimamos stovėjimo vietos, jis atšovė, kad į tokius klausimus atsakinėti neturi jokio noro.

Kaip vertinti nežino ir specialistai

Lietuvos lauko reklamos agentūrų asociacija reklama ant automobilių neužsiima, dirba daugiausiai su stendais, todėl vertinti šią įstatymo spragą išnaudojančiųjų nesiryžo.

Panašus buvo ir savitvarkos institucijos Lietuvos reklamos biuro vadovės Laurynos Macijauskaitės atsakymas. Ji teigė, kad praktikoje su reklamomis ant automobilių jų institucija susidūrusi nėra, taigi ir komentuoti jų negali.

Tuo metu Lietuvos komunikacijos agentūrų asociacijos valdybos pirmininkas Gintaras Šeputis buvo ryžtingesnis. Jo manymu, spraga ateityje turėtų būti ištaisyta, juolab jeigu prasidėtų piktnaudžiavimai.

„Jeigu visos kitos reklamos formos yra prižiūrimos, kuo ši išskirtinė?“ – retoriškai klausė komunikacijos specialistas.

Galima ženklinti lipdukais, bet ne daugiau

Advokatės Redos Žabolienės kontoros „Metida“ advokato padėjėja Kristina Vilkienė paaiškino, kad transporto priemonės pagal Reklamos įstatymą gali būti laikomos išorinės reklamos objektais – taip pat kaip ir kiti kilnojamieji objektai – oro balionai ar laikinieji statiniai.

Transporto priemonėms, naudojamoms kaip išorinė reklama, taikomi bendrieji reikalavimai išorinei reklamai. Tačiau specifika, o kartu ir problematika šiuo atveju atsiranda dėl reikalavimų laikymosi kontrolės – jei tradicinės išorinės reklamos atveju prižiūrinčios institucijos periodiškai patikrina, ar realiai naudojama išorinė reklama atitinka jai įrengti išduotą leidimą, tai patikrinti transporto priemonės – išorinės reklamos naudojimą gali būti pakankamai sudėtinga.

Kita problema – tokios išorinės reklamos naudojimo teritorija. Kiekviena savivaldybė turi pasitvirtinusi savas išorinės reklamos taisykles ir jų nuostatos gali skirtis.

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sprendimu patvirtintose ir nuo išorinės reklamos įrengimo taisyklėse nurodoma, kad šios taisyklės nereglamentuoja išorinės reklamos įrengimo, eksploatavimo ir (ar) skleidimo ant transporto priemonių, išskyrus viešąjį keleivinį kelių transportą.

Išorinės reklamos naudojimo ant transporto priemonių nereglamentuoja ir ką tik įsigaliojusios išorinės reklamos taisyklės, patvirtintos ūkio ministro Evaldo Gusto, išskyrus tuos atvejus, kaip išorinės reklamos įrengimą ant kelių transporto priemonių, kai išorinė reklama pateikiama ant reklaminio įrenginio, įrengto ant kelių transporto priemonės.

Tai reiškia, kad privatūs automobiliai gali būti ženklinami įvairiais reklaminiais žymenimis (lipdukais), jei jie tvirtinami ant paties automobilio, o ne ant papildomos konstrukcijos.

Jei išorinė reklama naudojama ant papildomos konstrukcijos, tvirtinamos prie transporto priemonės – tokiai konstrukcijai taikomi išorinės reklamos reikalavimai, įskaitant ir leidimo gavimą.

Dažnai pasitaikantis piktnaudžiavimo atvejis – leidimo išorinei reklamai neturinčių reklaminio pobūdžio stendų laikymas transporto priemonių priekabose. Tokie atvejai yra neleistini ir baudžiami viešosios tvarkos pareigūnų, kaip neatitinkantys teisės aktų reikalavimų.

Pataisė kitus dalykus

Gegužės 16 d. priimta nauja Reklamos įstatymo redakcija siekiama sudaryti palankesnes sąlygas reklamos verslui plėtoti.

Tiksliau apibrėžta Reklamos įstatymo nuostatų įgyvendinimo priežiūrą atliekančių institucijų kompetencija, nustatyta efektyvesnė ir operatyvesnė reklamos naudojimo pažeidimų nagrinėjimo tvarka.

Nemažai pokyčių palietė maisto papildų reklamą, kurioje pastaraisiais metais nustatoma bene daugiausia pažeidimų. Pavyzdžiui, nuo 2014 m. sausio 1 d. maisto papildų reklamoje privalės būti aiški nuoroda „Maisto papildas“.

Reikalavimai reklamai taip pat papildyti nuostata, jog, be kitų tipų draudžiamų reklamų, negalima ir tokia, kurioje niekinami ar iškraipomi Lietuvoje įregistruotų religinių bendruomenių religiniai simboliai.

Iki 120 tūkst. Lt padidinta bauda už klaidinančios ar neleidžiamos lyginamosios reklamos naudojimą, tais atvejais, kai pažeidimas yra pakartojamas per vienerius metus.

Be to, įstatymu skatinama reklamos savitvarka, sugriežtinta atsakomybė už įstatyme nustatytų reikalavimų pažeidimus.

Gegužės 16 d. už naują Reklamos įstatymą balsavo 84 parlamentarai, 6 susilaikė.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.