Aliuminio aferoje – bankų pėdsakai

Ar gali taip būti, kad didžiausi pasaulio aliuminio tiekėjai ir prekeiviai siekė dirbtinai sukelti šio metalo kainas? Tai aiškinsis JAV teismai.

Prie vieno kaltinimo prisidėjo ir fizinis asmuo iš JAV, prisistatęs nukentėjusiu nuo gėrimų aliuminio skardinėse pirkėju.
Prie vieno kaltinimo prisidėjo ir fizinis asmuo iš JAV, prisistatęs nukentėjusiu nuo gėrimų aliuminio skardinėse pirkėju.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 9, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 1:31 AM

Amerikos teisėjus jau pasiekė pora bylų, kuriose kaip atsakovės minimos itin garsios kompanijos.

Jos kaltinamos tyčia kaupusios aliuminio atsargas, kad galėtų padidinti jo kainą.

Skundai – vienas po kito

Mičigano valstijoje įsikūrusi aliuminio perdirbimo bendrovė „Superior Extrusion” nurodė, kas sukėlė dirbtinį deficitą: ieškinyje dėl to apkaltintas JAV investicijų bankas „Goldman Sachs” ir Londono metalų birža.

Pasak perdirbėjų, tarpusavyje sudariusios nemažai sandorių šios kompanijos Detroite sukaupė pusantro milijono tonų aliuminio atsargų, kuriomis pirkėjai negalėjo pasinaudoti.

Kitame ieškinyje, kurį pateikė aliuminį gamyboje naudojanti JAV įmonė „Master Screens”, tuo pačiu kaltinami ne tik „Goldman Sachs” ir Londono metalų birža, bet ir viena didžiausių pasaulyje kalnakasybos kompanijų „Glencore Xstrata” bei Amerikos bankas „JPMorgan”.

Jiems metami panašūs priekaištai: įtariama, kad šios kompanijos nusižengė antimonopoliniams įstatymams, mėgindamos pasipelnyti iš dirbtinai sukelto aliuminio deficito.

Beje, šiuo atveju prie kaltintojų prisidėjo ir fizinis asmuo, įvardijęs save kaip nukentėjusį nuo gėrimų – gaiviųjų ir alaus – aliuminio skardinėse pirkėją.

Sunerimo ir JAV valdžia

Kuo baigsis šios bylos, prognozuoti kol kas sunku. Juolab kad atsakovai, kaip ir įprasta panašiais atvejais, savo kaltę kol kas neigia.

Tačiau akivaizdu, kad pastaruoju metu pasaulio aliuminio rinkoje dėjosi tikrai įdomūs dalykai.

Dar liepos mėnesį tuo susidomėjo net JAV Senato Bankininkystės komitetas.

Šios šalies Ateities sandorių komisija ir Teisingumo departamentas savo ruožtu irgi pradėjo tyrimą, kuriuo siekiama išsiaiškinti, kodėl aliuminis iš sandėlių taip sunkiai patenka į jo pageidaujančių pirkėjų rankas.

Anot rinkos ekspertų, dėl susiklosčiusios padėties gali būti kalta ir 2008 metais prasidėjusi pasaulinė finansų krizė. Tuomet aliuminio paklausa krito daugelyje valstybių, nes gamyba buvo apmirusi.

Šios žaliavos tiekėjai ėmė pardavinėti aliuminį biržoje. Tuo pasinaudodami metalo prekeiviai ir investiciniai bankai pradėjo kaupti jo atsargas Londono metalų biržai priklausančiuose sandėliuose.

Atsigaunant ekonomikai paklausa ėmė kilti. Bet gamintojai buvo verčiami arba kelis mėnesius laukti, kol reikiamas aliuminio kiekis jiems bus pristatytas iš sandėlių, arba mokėti nemenkus komisinius, kad prekė būtų pristatyta nedelsiant.

Nori pažaboti bankininkus

JAV ateities sandorių komisija vis dažniau užsimena apie tai, kad investiciniams bankams turėtų būti uždrausta kaupti realias įvairių žaliavų atsargas.

Mat tokių bankų priedermė – pasipelnyti iš visko, jeigu tik tai įmanoma.

Dėl to pradeda svyruoti įvairių žaliavų kainos, pirkėjai jų nesulaukia laiku, tad kenčia visa ekonomika. („Reuters”, „Vesti.ru”, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.