Kas turi išsikraustyti iš Senamiesčio - ministerija ar kavinės?

Ką vėlai vakarais sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis veikia darbovietėje, jeigu jam trukdo aplinkui ministeriją tokiu metu pradedančios veikti užeigos? Barų savininkai suka galvą: gal jie yra ministro V.Andriukaičio konkurentai?

Ministras V.Andriukaitis dar neapsisprendė, kokiu spinduliu aplink Vilniaus gatvėje esančią Sveikatos apsaugos ministeriją derėtų nušluoti visus barus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ministras V.Andriukaitis dar neapsisprendė, kokiu spinduliu aplink Vilniaus gatvėje esančią Sveikatos apsaugos ministeriją derėtų nušluoti visus barus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Aug 10, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:58 AM

Aplink Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pastatą uždrausti prekybą alkoholiniais gėrimais ir tabako gaminiais. Nutraukti girtavimą, susistumdymus, baigti butelių daužymą, rašo "Lietuvos rytas".

Neįmanomas dalykas miesto centre, kur linksmybės trunka ilgiau nei kitur? Bet būtent toks yra sveikatos apsaugos ministro V.Andriukaičio ultimatumas, iškeltas šią savaitę.

Taip, SAM pastatas Vilniaus gatvėje iš visų pusių aplipęs barais. Jei vienintelio kovotojo V.Andriukaičio noras išsipildytų, aplink ministeriją šimto metrų spinduliu tektų uždaryti mažiausiai devynias užeigas.

Neblaivių nėra nė vieno

Ar girtavimas, triukšmas iš tiesų toks nepakeliamas, kaip piešia ministras? „Sostinė“ tuo pasidomėjo ketvirtadienio vakarą, kai televizija transliavo futbolą ir barų lankytojų buvo tiek pat daug, kaip savaitgalį.

Vilniaus gatve skintis kelią prie SAM pastato darosi vis sunkiau. Futbolo rungtynių pertrauka. Karštą vakarą iš barų į gatvę pabirę žiūrovai.

Kelią užtveria ir čia pat paliekami dviračiai.

Rūkalių daugybė ir iš tiesų gyventi virš tokių barų būtų pragaras. Tačiau virš užeigų gyvenamųjų patalpų Vilniaus gatvėje nėra.

„Terasoje“ ir vyninėje „Franki“ prie SAM tylu, žmonių nedaug. Taip pat ir restorane „Vinchenso-Mimoza“ Islandijos gatvėje, kurio lankytojai niekada nebuvo triukšmingi.

Naktinis klubas „Disco 311 Buddha“ dar neatvėręs durų. Gal dėl jo vėlyvų lankytojų ir galėtų piktintis aplinkinių namų gyventojai, bet tik ne ministras. Juk naktinis klubas darbą pradeda tik 23 valandą.

Užtai baras „Soul Box“ atidarytas, lauke laisvo stalo geriau neieškoti. Pro duris iš vidaus sklindanti muzika gal kiek per garsi. Bet juk ji skamba vidiniame kieme.

Nors šalia ministerijos langai, bet vėlgi – ką vakare ten veikti ministrui ar jo pavaldiniams?

Siūlė keltis į Santariškes

„Jeigu ministrui trukdo barai, jis su visa ministerija turėtų iš čia išsikraustyti. Santariškės tam puikiausiai tiktų. Ministras būtų arčiau medikų“, – svarstė bare „Soul Box“ laiką leidžiantis Mindaugas Busila.

Jis pabrėžė, kad ministerijos valdininkai darbą baigia 17 valandą, tad jų priekaištai barams, į kuriuos lankytojai susirenka tik vakarais, tikrai nepagrįsti.

Kitam baro lankytojui Aurimui Kadžiuliui atrodo, kad toks ministro pareiškimas tėra populiarumo vaikymasis.

„Dažnai čia užsuku, bet girtuoklių tikrai nepastebėjau. Jų ir negali būti, nes kainos centre gana didelės. Triukšmo baruose gal ir daugiau. Bet jeigu per garsiai groja muzika, triukšmadarius turėtų tramdyti policijos pareigūnai, o ne ministras“, – kalbėjo A.Kadžiulis.

Neapsisprendė dėl atstumo

Tačiau V.Andriukaitis nežada nuleisti rankų: „Mes manome, kad būtų svarbu nustatyti teritoriją aplink ministeriją, kuri būtų laisva nuo galimybės prekiauti tabaku ir alkoholiniais gėrimais.“

Jis pripažino, kad kol kas dar nėra nuspręsta, kokiu atstumu nuo SAM būtų siūloma uždrausti prekybą alkoholiniais gėrimais ir tabako gaminiais, nes situacija sudėtinga, kai jau išduotos licencijos.

V.Andriukaitis tvirtino, kad šis žingsnis yra susijęs su SAM deklaruojamu tikslu – sumažinti alkoholio vartojimą.

Savivaldybė mėgino V.Andriukaičiui paaiškinti, kad apriboti prekybą alkoholiu įmanoma tik tam tikroje įstaigoje ir tik ištyrus pažeidimų dažnumą bei pobūdį, atsižvelgus į gyventojų skundus ir aplinkui esančių įstaigų nuomonę, bet ministrui tai nė motais.

Pyksta vyresni gyventojai

Praėjusiais metais savivaldybė buvo sulaukusi vieno Palangos gatvės gyventojo skundo dėl triukšmo, sklindančio iš baro „Soul Box“. Šis žmogus surinko ir kaimynų parašus.

Minėtame daugiabutyje gyvenantis Algimantas prisipažino tada pasirašęs, nors jo buto langai – į kiemą.

Triukšmas iš baro jo nepasiekia. Algimantą iš miego prikelia tik šiukšliavežiai, 5 valandą ryto atvažiuojantys ištuštinti konteinerių.

Palangos gatvės gyventojas sakė, kad kartais per garsiai muzika groja ir Vilniaus mokytojų namų Vasaros terasoje.

O Simonui Kancleriui barai miesto centre netrukdo. Jo nuomone, užeigos užkliūva tik vyresnio amžiaus vilniečiams.

„Galėtų parduoti savo butus ir kraustytis į ramesnes vietas. Bet sovietmečiu čia apsigyvenusieji nė už ką nenori nieko keisti“, – piktinosi jaunuolis.

Mato rūkančius darbuotojus

Bendrovei „Sielos dėžė“ priklausančio baro „Soul Box“ vadovo Aurelijaus Marudino nenustebino V.Andriukaičio ultimatumas, kad aplink ministeriją neliktų nė vienos užeigos.

„Kiekvienais metais vyksta puolimas prieš kavines miesto centre. Prie to mes jau pripratome. Ministras – nuomonę turintis žmogus. Jai galima pritarti arba ne. Bet teisinio pagrindo uždaryti kavines šiuo metu nėra“, – tvirtino A.Marudinas.

Jis metė akmenėlį ir į ministerijos daržą. Juk „Soul Box“ darbuotojai kasdien mato ministerijos darbuotojus, išeinančius į lauką parūkyti. O po darbo valandų sumažinti alkoholio vartojimą siekiančioje ministerijoje irgi vyksta linksmybės.

Gal barai trukdo linksmintis valdininkams?

Įsiklausė į visas pastabas

Savivaldybė praėjusiais metais barui „Soul Box“ buvo apribojusi prekybos alkoholiniais gėrimais laiką, bet vėliau ribojimą atšaukė.

Prekyba alkoholiniais gėrimais barui buvo apribota būtent dėl Palangos gatvėje gyvenančių žmonių skundų.

„Soul Box“ vadovai atsižvelgė į savivaldybės pastabas ir ėmėsi priemonių, kad sumažintų sklindantį triukšmą. Šokių salėje buvo sumontuoti akustiniai skydai, pakabinta akustinė užuolaida.

Koncertai buvo perkelti iš stiklinės salės į belangę šokių salę, neturinčią tiesioginio išėjimo iš kavinės, sugriežtinta laukujų durų kontrolė, papildomai pasamdyti dar du darbuotojai, o stiklinėje salėje ant langų įrengta porolono izoliacija.

Meras nieko bloga neįžvelgė

Prisiminęs šią istoriją A.Marudinas tikino, kad visi skundai yra iš vieno Palangos gatvės buto. Kai tas žmogus pasiskųsdavo, kad triukšmas sklinda iš „Soul Box“, pareigūnai net netikrindavo, kas triukšmauja. Jie iš karto atvykdavo prie baro.

„Soul Box“ vadovai siūlė kaimynystėje gyvenantiems vilniečiams baro sąskaita išmatuoti triukšmo lygį, tačiau sulaukė atsakymo, kad būtinybės tam nėra.

Kaip yra iš tikrųjų, vieną vakarą susipažinti į „Soul Box“ buvo užsukęs ir meras Artūras Zuokas. Jis apsilankė tuo metu, kai atvyko skundiko iškviesti pareigūnai.

„Klube grojo gyva muzika – lauke muzikos fonas buvo, bet ne didesnis nei pro šalį važiuojančio troleibuso. Koncertas baigėsi 11 valandą vakaro. Policininkams teko nemaloni funkcija – aiškintis dėl pažeidimo, kurio nebuvo“, – savo įspūdžius aprašė A.Zuokas.

Anot jo, gyvename mieste ir tokie klubai yra miesto gyvybės ženklas.

Už ministeriją gautų nemažai pinigų

Saulius Vagonis

Nekilnojamojo turto agentūros „Ober-Haus“ Vertinimo skyriaus vadovas

„Nors Palangos ir Islandijos gatvės gana ilgos, nekilnojamasis turtas čia parduodamas retai. Aišku, butų kainos šiose gatvėse priklauso ir nuo to, ar jie patenka į kavinių zoną, ar ne.

Nesuremontuoto buto Palangos ir Islandijos gatvėse kvadratinio metro kaina yra apie 4 tūkst. litų, gerai suremontuoto siekia 6–7 tūkst. litų.

Jeigu būtų svarstoma galimybė Sveikatos apsaugos ministeriją iškraustyti į ramesnę vietą, pardavusi patalpas Vilniaus gatvėje valstybė galėtų tikėtis už kvadratinį metrą gauti 3–4 tūkst. litų.

Apskritai ministerijos pastato kaina priklauso nuo jo plėtros perspektyvų. Jei būtų leidimas tame sklype statyti naują pastatą arba padidinti esamą aukštingumą, savaime suprantama, jo vertė parduodant didėtų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.