Savaitgalį siautėjusi audra sukėlė šimtatūkstantinius nuostolius

Europos bendrovė „Ergo Insurance“ Lietuvoje jau savaitgalį pradėjo registruoti klientų pranešimus dėl audros sukeltų nuostolių. Draudimo ekspertai skaičiuoja, kad audros sukelti nuostoliai klientams sieks 300 tūkst. litų.

Jeigu žaibas tiesiogiai trenkia į turtą ir jis užsidega – draudimas žalą atlygins, vadovaudamasis apdrausta ugnies rizika.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Jeigu žaibas tiesiogiai trenkia į turtą ir jis užsidega – draudimas žalą atlygins, vadovaudamasis apdrausta ugnies rizika.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 12, 2013, 1:03 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:14 AM

„Ergo Insurance” Civilinės atsakomybės, nelaimingų atsitikimų, transporto priemonių ir sveikatos draudimo departamento direktorius Audrius Pilčicas teigia, jog daugiausiai pranešimų apie turto draudimo žalas sulaukiama iš Klaipėdos, Panevėžio bei Vilniaus miestų.

„Šiuo metu gauta apie 100 turto ir kasko draudimo klientų pranešimų ir žaloms atlyginti rezervuota iki 200 tūkst. litų. Kadangi apie patirtą žalą turtui draudimo bendrovei gali pranešti per tris darbo dienas, tuo tarpu automobiliui – per septynias, realūs gamtos šėlsmo sukelti nuostoliai bus aiškūs savaitės pabaigoje, tačiau pagal sulaukiamą skambučių srautą galime prognozuoti, jog išmokų suma augs mažiausiai pusantro karto“, – bendrovės pranešime spaudai cituojamas A.Pilčicas.

Turto draudimo klientai vidutiniškai savaitgalį patyrė apie 2,5 tūkst. litų siekiančią žalą. „Turto draudime registruotos dvi itin didelės žalos – Vilniuje nuo dviejų gyvenamųjų pastatų buvo nuplėšti stogai, preliminariai skaičiuojama, jog nuostoliai gali siekti po 30-40 tūkst. litų“, – atkreipia dėmesį A.Pilčicas.

Dėl savaitgalį siautusios audros itin didelius nuostolius patyrė automobilių savininkai.

„Kasko draudime skaičiuojama, jog lietus ledais vairuotojams sukėlė vidutiniškai net 4 tūkst. litų žalą. Automobilių savininkai nuostolių taip pat patyrė ir dėl ant automobilių virtusių medžių ar jų šakų“, – pasakoja A. Pilčicas. Draudimo bendrovės atstovas atkreipia dėmesį, jog itin daug pranešimų gauta apie žaibų įtrenkimų sukeltus nuostolius. Dažniausiai klientai kreipdavosi dėl nebeveikiančių kompiuterių, modemų, televizorių ir kitų buities prietaisų.

Rugpjūtį – metų metus registruojamas didžiausias skaičius žalų, patirtų perkūnijų metu. Nuo žaibų žalos apsisaugoti norintys gyventojai į draudimo sutartis turėtų įtraukti ugnies ir viršįtampių rizikas. Jeigu žaibas tiesiogiai trenkia į turtą ir jis užsidega – draudimas žalą atlygins, vadovaudamasis apdrausta ugnies rizika.

Tuo tarpu, jeigu žaibas trenkia į antenas, elektros laidus ir pan., o dėl šios priežasties kyla viršįtampis ir perdega elektros prietaisai, tuomet nuostoliai padengiami pagal apdraustą viršįtampių riziką.

Audringi orai „Lietuvos draudimo" klientams atnešė ne mažiau kaip 700 tūkst. litų nuostolių

„Lietuvos draudimas" skaičiuoja, kad nuo penktadienio nakties šalyje prasiautusios didelės audros su perkūnijomis, kruša ir škvalais kainuos ne mažiau kaip 700 tūkstančių litų. 

Bendrovės Žalų skambučių centras dar intensyviai registruoja pranešimus apie sekmadienio nakties gamtos stichiją, daugiausiai pranešimų sulaukiama iš Pietryčių Lietuvos, Vilniaus, Šalčininkų, Trakų miestų ir rajonų. „Lietuvos draudimas" prognozuoja, kad pirmadienį sulauks ne mažiau kaip 300 pranešimų apie audros žalas, o joms atlyginti bendrovė rezervavo pusę milijono litų. Dar beveik 200 tūkstančių litų draudikai atlygins nukentėjusiems per penktadienio nakties audrą. 

„Lietuvos draudimo" teigimu, dažniausiai patirti nuostoliai yra dėl audros ir krušos.

Pasak „Lietuvos draudimo" Žalų departamento direktoriaus Artūro Juodeikio, stiprus vėjas plėšė namų stogus, išvertė medžius, apgadino kitą turtą. Žaibai pridarė mažiau žalų, tačiau jiems trenkus į kaminus, apgadinti ne tik kaminai, bet ir stogai. Krušos gabalai apgadino ne tik pastatus, bet ir automobilius.

„Apie trečdalį pranešimų sudaro pranešimai apie sugadintą transportą - tai ir užvirtę medžiai, ir krušos ledukų sukelti sugadinimai", - sakė A.Juodeikis.

Vidutinė registruojama žala - 1600 litų. Penktadienio audra daugiausiai palietė Vakarų Lietuvos, ypač Šilalės rajoną, sekmadienio naktį labiausiai nukentėjo Vilniaus miestas ir Trakų bei kiti Pietryčių Lietuvos rajonai. 

„Nuo penktadienio ryto pradėję registruoti pirmąsias šio škvalo ir perkūnijos žalas, kai kuriems nedidelius nuostolius patyrusiems klientams iš karto ir atlyginome žalas. Reagavome operatyviai - telefonu išklausę kliento pranešimo apie patirtą žalą, ją išmokėjome be apžiūros, tiesiog susitarę su draudėju. Dažniausiai tai nedidelės, kelis šimtus litų siekiančios žalos, kurios į žmonų sąskaitas įplaukė iš karto po pokalbio su draudikais. Iš viso tokiu būdu nepraėjus ir dviem paroms nuo stichijos pradžios jau yra atlyginta iki 10 tūkstančių litų žalų", - sakė A. Juodeikis. 

Pirminiais bendrovės duomenimis, šio savaitgalio audra savo masiškumu ir nuostolių dydžiu bus didžiausia šį sezoną. Po paskutinėmis liepos dienomis praūžusio škvalo atlyginta nuostolių už 350 tūkst. litų nuostolių. Pirmąją birželio savaitę gamtos neramumai sukėlė 200 tūkstančių litų nuostolių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?