Žvilgsnis į Vilniaus „Ikea“ - idėjos parduotuvei atkeliavo iš lietuviškų butų

Prekybos centre „Ikea“ Vilniuje - paskutiniai ruošos darbai. Trečiadienį ji atvers duris pirkėjams. Jų laukia 8 tūkstančiai prekių. „Ikea“ šeimininkai tikri, kad čia plūs ne tik lietuviai, bet ir latviai bei baltarusiai. Taip pat lenkai, mat Lietuvos parduotuvė turės ką pasiūlyti naujesnio, ko neturi Lenkijoje įsikūrę prekybos centrai. Pirkinius galės parsivežti patys pirkėjai, galės ir užsisakyti šią paslaugą iš „Ikea“. Ji kainuos nuo 59 litų.

Prekybos centre „Ikea“ Vilniuje - paskutiniai ruošos darbai.<br>V.Balkūno nuotr.
Prekybos centre „Ikea“ Vilniuje - paskutiniai ruošos darbai.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Aug 12, 2013, 2:11 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:11 AM

Tie, kas į „Ikea“ vyks automobiliu, galės transporto priemonę pasistatyti aikštelėje. Čia įrengta tūkstantis vietų.

Tiems, kad vyks pasidairyti ar apsipirkti ne nuosavu automobiliu, pro šalį jau rieda 2-asis autobusas, maršrutą pradedantis Vilniaus autobusų stotyje ir baigiantis oro uoste.

Kas išsiruoš pirkinių su vaikais, galės juos palikti vaikų zonoje. Ši paslauga 3-7 metų vaikų tėvams nemokama. Su pirkėjų atžalomis žais „Ikea“ darbuotojai.

„Ikea“ vadovas Marius Martinaitis tikino, kad 26,5 tūkst. kvadratinių metrų parduotuvėje ras sau reikiamus baldus ir namų apyvokos daiktus ir tie, kurie turtingi, ir tie, kurių išgalės menkesnės. Be to, jis tikras, kad tie kurie iki šiol patys važiuodavo į Lenkijos „Ikea“ ar užsakydavo baldus per tarpininkus, galės viską įsigyti Lietuvoje. Ir tam nesutrukdys net tai, kad kai kurios prekės kiek brangesnės už Lenkijoje parduodamų.

Kaip žadėjo M.Martinaitis, asortimentas bus keičiamas keturis kartus per metus. 

Rinkdamiesi, ką ir kaip pasiūlyti Lietuvos rinkai, „Ikea“ darbuotojai žvalgėsi po lietuvių butus. Kaip pasakojo M.Martinaitis, specialistai vaikščiojo po darbuotojų, jų pažįstamų, draugų, giminaičių butus ir žvalgėsi tyrinėdami lietuvių būsto apstatymo įpročius.

Pagal tai „Ikea“ dizaineriai apstatė keletą erdvių, primenančių standartinius butus, savo parduotuvėje Vilniuje.

„Dažnai lietuviai gyvena mažuose butuose. Be to, daugelis jų turi balkoną. Balkonų lietuviai dažnai tinkamai neišnaudoja, tad jiems siūlome idėjų, kaip tinkamai juos įrengti“, - aiškino M.Martinaitis.

Parduotuvės salėse yra įrengtas 25 kvadratinių metrų butas, kuriame gyvena pora, taip pat 35 kvadratinių metrų butas pagyvenusiems sutuoktiniams, taip pat kitų variantų.

Improvizuotuose butuose apstatyti ir balkonai.  M.Martinaitis tikino, kad su konsultantų pagalba visą virtuvės įrangą, puodus ir indus pirkėjas galės įsigyti per valandą.

„Labai madinga riešuto lukšto baldai, vyrauja žalia spalva“, - apie interjero madas kalbėjo M.Martinaitis lydėdamas po parduotuvės sales.

Prekės į Lietuvą atkeliauja iš sandėlių Lenkijoje. Baldai lietuviškai „Ikea“ gaminami apie pusšimtyje šalių. Lietuvos parduotuvės vadovas itin didžiuojasi šiuolaikiškomis virtuvės konstrukcijomis, kurios nesiūlomos Lenkijoje. Kaip sakė M.Martinaitis, virtuvės baldų komplektams duodama 25 metų garantija. 5 metų garantija teikiama buitinei technikai. Ji, pristatoma „Ikea“ vardu, gaminama kartu su „Electrolux“, „Whirpool“. Apie 5 proc. visų pasaulio „Ikea“ parduodamų baldų gaminami Lietuvoje, daugiausiai tai korpusiniai baldai.

Didžioji dalis asortimento, kurį bus galima rasti Vilniuje, yra toks pat, kaip ir kitose šalyse. Iš viso „Ikea“ pasaulyje siūlo apie 10 tūkst. prekių, Lietuvoje – 8 tūkst.

Rinkdami asortimentą Lietuvai, specialistai nutarė, kad kai kurie daiktai nebūtų paklausūs mūsų rinkoje. Tarkim, sofos be miegamosios funkcijos.

„Lietuviai dažniausiai perka sofas, ant kurių galima miegoti, tad tokių daugiausia ir siūlysime. Nors kitose šalyse labai perkamos neišskleidžiamos sofos“, - aiškino „Ikea“ parduotuvės Lietuvoje vadovas.

Kad pirkėjai nepaklystų 26,5 tūkst. kvadratinių metrų parduotuvėje, jiems siūloma pradėti kelionę pakylant eskalatoriumi į antrąjį aukštą – čia galima apžiūrėti ir išsirinkti baldus. Pirkėjams patariama užsirašyti prekės numerį, kad būtų lengviau jį susirasti sandėlyje.

Pirmajame aukšte, į kurį patariama nusileisti apžiūrėjus antrąjį, - namų apyvokos daiktai. Čia patalynė, užuolaidos, kilimai, indai, vonios, virtuvės įranga. Taip pat pirmajame aukšte, pakeliui prie kasų, įrengtas sandėlis, kuriame ir prireiks nusižiūrėto pirkinio numerio, jei nutarėte daiktą išsivežti namo patys. Antrajame aukšte įrengtas restoranas, kuriame siūlomi švediški patiekalai. Dienos sriuba čia atsieina 1,99 lito, kepta lašiša su daržovėmis – 14,99, vištienos vėrinukai su daržovėmis ir ryžiais – 8,99 lito, kiaulienos karka su troškintais kopūstais – 15,99, vegetariški blyneliai su grybais – 6,99, švediškas obuolių pyragas – 2,99, kava – 2,99 lito.

Restorano lankytojams bus siūloma ir vyno bei alaus.

Švediškų produktų galima įsigyti ir prekybos centre esančioje maisto parduotuvėje.

Mažiausiai – 59 litus - pirkinių pristatymas kainuos vilniečiams. Tie, kas gyvena iki 50 kilometrų toliau, pristatymo paslauga atsieis 79 litus. Daugiau nei 50 kilometrų baldus vežti kainuos 199 litus. Neringos gyventojams ši paslauga bus brangiausia Lietuvoje – 349 litai. „Ikea“ yra numačiusi ir įkainį latviams – 449 litai.

„Ikea“ tikina, kad baldus susirinkti patiems paprasta. Tačiau jei žmogus nenori pats to daryti, galės užsisakyti baldų rinkėjų paslaugą. Vilniuje tai atsieis 99 litus, taip pat reikės papildomai sumokėti 8 proc. pirkinio vertės. Jei gyvenate iki 50 kilometrų iki Vilniaus baldų surinkimas kainuos 199 litus ir 8 proc. pirkinio vertės. Tiems, kurių namai nutolę daugiau nei 50 kilometrų, ši paslauga kainuos 299 litus ir papildomi 8 proc. Neringiškiams teks plačiau atverti piniginę – sumokėti 399 litus ir dar 8 proc. nuo pirkinio vertės.

Šiuo metu „Ikea“ dirba apie pustrečio šimto žmonių. Apie 50 darbuotojų rūpinasi maitinimu – tiek švedišku restoranu, skirtu lankytojams, tiek darbuotojams skirtu maistu, tiek bufetu.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: gaisras Vilniaus daugiabutyje