Paskaičiuokime svetimus pinigus: 15 daugiausiai uždirbančių rašytojų

Kiek per metus uždirba lietuvių rašytojai? Šalies leidyklos, o ir patys plunksnos meistrai tokią informaciją slepia po devyniais užraktais. Gal ir ne be reikalo, nes net ir populiariausi mūsų rašytojai iš kūrybos geriausiu atveju uždirba kukliam pragyvenimui.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-08-14 22:24, atnaujinta 2018-03-01 22:46

Ką jau kalbėti apie milijonus, kurie kasmet įplaukia į tokių garsių pasaulio rašytojų kaip J.K. Rowling ar Stephenas Kingas sąskaitas. Kokias išvadas galima daryti pažvelgus į šiųmetį daugiausiai uždirbančių rašytojų sąrašą, kurį paskelbė žurnalas „Forbes“, suskaičiavęs plunksnos meistrų uždarbį nuo 2012-ųjų birželio iki 2013-ųjų birželio?

„Forbes“ kasmet sudaromą daugiausiai uždirbančių rašytojų sąrašą galima vadinti savotišku klubu, iš kurio tokie rašytojai kaip S.Kingas ar D.Steel nesitraukia metų metus. Pastaruosius kelerius metus šio klubo pirmininku, susišluojančiu daugiausia dolerių, buvo galima laikyti amerikietį Jamesą Pattersoną. Nenuostabu, nes jis per metus išleidžia net po kelias itin populiarias knygas ne tik suaugusiesiems, bet ir paaugliams.

Tačiau šiemet iš daugiausiai uždirbančių rašytojų sąrašo viršūnės J.Pattersoną išstūmė sekso scenų konvejerį primenančių romanų serijos „50 pilkų atspalvių“ autorė E.L.James. Užsienio žiniasklaida vis dėlto stebisi, kaip šiai britei, kol kas išleidusiai tik tris erotinius romanus, tai pavyko. Juolab kad filmas pagal „50 pilkų atspalvių“ ekranus turėtų išvysti tik po metų.

„Forbes“ apžvalgininkas Jeffas Berovici teigia, kad jai paprasčiausiai pavyko parduoti daugiausiai savo knygų egzempliorių per trumpiausią laiką – tarkime, per pirmuosius aštuonis mėnesius JAV buvo parduota net 70 milijonų egzempliorių. To istorijoje dar nėra buvę.

Tai liudija, kad knygų versle vienos populiarumo formulės paprasčiausiai nėra. Šiaip ar taip, į daugiausiai uždirbančių rašytojų dešimtuką kažin ar pateksi, jei nerašysi vadinamojo popso, pas mus tituluojamo komercine ar populiariąja literatūra. Negana to, patartina per metus išleisti ne vieną, o tris, penkis ar net daugiau bestselerių. Būtent taip elgiasi J.Pattersonas ar Nora Roberts. Dar geriau, jei rašai knygų serijas, kurias vienija tas pat herojus ar ta pati tema.

Pastaraisiais metais ant bangos – vadinamoji „fantasy“ literatūra, nors skaitytojus ir toliau domina tiek romantinės meilės istorijos, tiek trileriai. Tai patvirtina Suzanne Colins „Bado žaidimai“. Ši trilogija autorei per metus uždirbo 55 mln. dolerių. Žinoma, nemažą šios rašytojos pajamų dalį sudarė honoraras už itin populiarų to paties pavadinimo filmą.

Tačiau net jei koks nors lietuvių rašytojas pabandytų elgtis pagal visas minėtas taisykles, kažin ar jam pavyktų patekti į „Forbes“ sudaromą sąrašą.. Be sėkmingos viešųjų ryšių ir reklamos kampanijos ir, žinoma, be didžiulės sėkmės milijonų iš knygų rašymo niekada nesusikrausi.

Lrytas.lt skaitytojams siūlome pažvelgti į „Forbes“ sudarytą daugiausiai uždirbančių rašytojų penkioliktuką – daugelio jų knygas galime skaityti ir lietuviškai.

1. E.L.James – 95 mln. dolerių (246 mln. 468 tūkst. litų)

Tikroji šios britų rašytojos pavardė – Erika Leonard. Jei ne garsioji amerikietės Stephenie Meyer romanų serija apie vampyrus, E.L.James pasivadinusi rašytoja kažin ar būtų parašiusi savo romanus „50 pilkų atspalvių“, „50 tamsesnių atspalvių“ ir „50 laisvės atspalvių“ (šiuo metu ji rašo ketvirtąją dalį „50 pasaulio atspalvių“). Šiuos itin populiarius erotinius kūrinius įkvėpė būtent S.Meyer sukurti personažai. Lietuviškai išleistos pirmosios dvi „50 atspalvių“ dalys iki šiol nesitraukia iš mūsų šalyje perkamiausių knygų dešimtukų viršūnės.

2. James Patterson – 91 mln. dolerių (236 mln. 90 tūkst. litų)

Tai itin produktyvus rašytojas, per savo karjerą parašęs apie 70 įvairaus žanro knygų – ir trilerių, ir detektyvų, ir meilės romanų, ir romanų paaugliams. Į lietuvių kalbą išverstos kelios J.Pattersono knygos, kurios itin didelės sėkmės mūsų šalyje nesulaukė. Tai - „Siuzanos dienoraštis Nikolui“, „Merė, Merė“, „Gelbėtojas“ (su Andrew Grossu), „Private. Žaidynės“ (su Marku T. Sullivanu), „Bikinis“ (su Maxine Paetro), „Samos laiškai Dženiferei“, „Sekmadieniai pas Tifanį“ (su Gabrielle Charbonnet), „Krosas“, „Žebenkšties žaidimai“,

3. Suzanne Colins – 55 mln. dolerių (142 mln. 692 tūkst. litų)

Šią anksčiau televizijai rašiusią scenaristę išgarsino romanų trilogija „Bado žaidynės“ ir ypač pagal pirmąją dalį pastatytas filmas. Be „Bado žaidynių“ ji yra parašiusi penkių knygų seriją „Požemio kronikos“. Lietuvos leidykla „Alma littera“ yra išleidusi trilogiją „Bado žaidynės“ („Bado žaidynės“, „Pavojinga meilė“, „Liepsnojantis įtūžis“).

4. Bill O'Reilly – 28 mln. dolerių (72 mln. 643 tūkst. litų)

B. O'Reilly visų pirma garsėja kaip amerikiečių politikos apžvalgininkas, dažnai kalbantis per televiziją ir rašantis komentarus laikraščiams. Išleidęs knygas „Lincolno nužudymas“ ir „Kennedy nužudymas“ jis ilgokai išsilaikė „The New York Times“ perkamiausių negrožinių knygų dešimtuke. Jo naujausios istorinės knygos „Jėzaus nužudymas“, regis, laukia panašus likimas. Į lietuvių kalbą B. O'Reilly knygos neišverstos.

5. Danielle Steel – 26 mln. dolerių (67 mln. 454 tūkst. litų)

Per 40 karjeros metų D.Steel išleido 128 pavadinimų knygas – maždaug po tris per metus. Dauguma – meilės romanai, bet ji yra išleidusi knygų vaikams, negrožinių knygų ir net poezijos rinkinį. Jos knygos parduotos daugiau nei 600 milijonų egzempliorių tiražu. Nemažai D.Steel knygų išversta ir į lietuvių kalbą. Tai - „Gyvenimo dovana“, Permainos“, „Dabar ir amžinai“, „Užkietėję viengungiai“, „Širdies plakimas“, „Pagieža“, „Namas“, „Tėtis“.

6. Jeff Kinney – 24 mln. dolerių (62 mln. 265 tūkst. litų)

Šis amerikiečių rašytojas, animatorius, žaidimų kūrėjas, prodiuseris parašė vaikams ir paaugliams skirtą knygų seriją „Nevykėlio dienoraštis“, kuri labai populiari ir Lietuvoje. Lietuviškai išleistos visos septynios „Nevykėlio dienoraščio“ dalys. Aštuntoji dalis angliškai turėtų pasirodyti šių metų lapkričio mėnesį.

7. Janet Evanovich – 24 mln. dolerių (62 mln. 265 tūkst. litų)

Rašytojos karjerą pradėjo nuo trumpų meilės romanų, tačiau išgarsėjo detektyvų serija, kurioje veikia bebaimė paieškos agentė Stefani Plam. Nors kone visi iš devyniolikos J.Evanovich romanų apie Stefani Plam pateko į daugelio užsienių šalių perkamiausių knygų sąrašus, tačiau Lietuvoje ši rašytoja tokios sėkmės nesulaukė. Pas mus išleisti trys J.Evanovitch romanai – „Anam lemta mirti“, „Daug vargo dėl pinigų“, „Seklė per prievartą“ (visus išleido „Jotema“).

8. Nora Roberts – 23 mln. dolerių (59 mln. 671 tūkst. litų)

Šios itin produktyvios amerikiečių rašytojos lietuvių skaitytojams, tiksliau, skaitytojoms turbūt nė nereikia pristatyti – jos knygomis užkimšti visi prekybos centrai. 52 metų N.Roberts yra parašius per 200 meilės romanų, apie 80 jų išversta į lietuvių kalbą. Vardinti pavadinimus – bergždžias reikalas. Ne vien todėl, kad tie romanai panašūs vienas į kitą kaip vandens lašai.

9. Danas Brownas – 22 mln. dolerių (57 mln. 76 tūkst. litų)

Naujausias D.Browno romanas „Pragaras“, kuriame įvairias paslaptis gliaudo Robertas Lengdonas, pastaruoju metu buvo viena perkamiausių knygų pasaulyje – parduota 369 tūkst egzempliorių, bet jos pardavimai vis tiek neprilygo ankstesniems šio rašytojo mistiniams trileriams „Da Vinčio kodas“ ir „Prarastas simbolis“. Lietuviškai išleisti penki D.Browno romanai: „Da Vinčio kodas“, „Prarastas simbolis“, „Angelai ir demonai“, „Meteoritas“, „Skaitmeninė tvirtovė“.

10. Stephenas Kingas – 20 mln. dolerių (51 mln. 888 tūkst. litų)

Ką nauja galima pasakyti apie S.Kingą. Tai siaubo romanų klasikas, ir tuo viskas pasakyta. Tie, kurie neskaitė tikra siaubo klasika tapusiių romanų „Mizerė“ ar „Švytėjimas“, tikrai matė jų ekranizacijas. Lietuviškai išleistas ne vienas ir ne du S.Kingo romanai. Tai - „Švytėjimas“, „Vaikis iš Kolorado“, „Tamsoje be žvaigždžių“, „Tylos zona“, „Mizerė“, „Maratonas“, „Saulės šuo“, „Kerė“, „Talismanas“, „Dumos Ky sala“, „Bleizas“, „Drakonas“, „Purpurinė Roza“, „Tolimosios dykros“, kiti.

11. Deanas Koontzas – 20 mln. dolerių (51 mln. 888 tūkst. litų)

Daugybės įtemptų trilerių su satyros, siaubo, fantastikos, mistikos elementais autorius iki šiol pardavė per 450 milijonų savo knygų egzempliorių. Tie, kurie labai nori susipažinti su D.Koontzo kūryba, gali susirasti lietuvių kalba išleistus jo romanus „Šią įsimintiną dieną“, „Įtariamasis“, „Didelis mažas gyvenimas“.

12. Johnas Grishamas – 18 mln. dolerių (46 mln. 699 tūkst. litų)

Amerikiečių teisininkas, politikas, rašytojas, kurį labiausiai išgarsino teisiniai trileriai. 2012-aisiai išleistas „Reketininkas“ - 18-asis J.Grishamo romanas. Šių metų spalį turėtų pasirodyti naujausias rašytojo kūrinys. J.Grishamo romanų vertimų į lietuvių kalbą tikrai netrūksta. Jau išverstas ne tik „Reketininkas“, bet ir „Firma“, „Bendradarbis“, „Prisipažinimas“, „Brolija“, „Apeliacija“, „Nekaltasis“, „Bylininkai“, Fordo apygarda“, „Kamera“, „Metas žudyti“, „Gatvės advokatas“, „Klientas“, „Brokeris“, „Kalėdų nebus“, „Pelikano dosjė“, „Dažytas namas“, „Verdiktas“.

13. Davidas Baldacci – 15 mln. dolerių (38 mln. 916 tūkst. litų)

D.Baldacci – buvęs teisininkas, galiausiai ėmęs rašyti romanus. Dabar jis – 26 romanų autorius, visi jie – bestseleriai. Nenuostabu, nes D.Baldacci įtempti detektyviniai trileriai įtraukia ir nebepaleidžia nuo pirmųjų puslapių. Jei norite įsitikinti, atsiverskite lietuviškai išleistus jo detektyvus „Žaidimas su laiku“ ir „Lemtinga akimirka“.

14. Rickas Riordanas – 14 mln. dolerių (36 mln. 321 tūkst. litų)

Nors šis amerikiečių rašytojas išleido net kelias populiarias fantastinių, mistinių knygų serijas, jį labiausiai išgarsino knygų serija apie Persį Džeksoną – niujorkietį paauglį, pusiau dievą, pusiau žmogų, mirtingosios ir Poseidono sūnų. Knygų serijoje „Persis Džeksonas ir Olimpo dievai“ Olimpo dievai atsiduria XXI amžiuje. 2012-aisiais buvo parduota net 5,6 milijono šių mitologijos įkvėptų knygų egzempliorių. Penkias „Persio Džeksono ir Olimpo dievų“ serijos knygas lietuviškai išleido leidyklos „Obuolys“ ir „Obuoliukas“. Tai - „Žaibo vagis“, „Monstrų jūra“, „Titano prakeiksmas“, „Labirinto mūšis“, „Paskutinis olimpietis“.

15. J.K.Rowling – 13 mln. dolerių (33 mln. 727 tūkst. litų)

Pabaigusi 7 dalių seriją apie burtininką Harį Poterį J.K.Rowling parašė savo pirmąjį romaną suaugusiesiems „Laisva vieta“ ir pirmąjį detektyvą „Gegutės šauksmas“. Tiesa, pastarąjį ji išleido Roberto Galbraitho slapyvardžiu. Abu šie romanai pateko į bestselerių dešimtukų viršūnę – būtent tai J.K.Rowling padėjo neiškristi iš „Forbes“ sąrašo. Lietuviškai turime galimybę perskaityti daugelį J.K.Rowling knygų. Ne tik septynias serijos apie Harį Poterį dalis („Išminties akmuo“, „Paslapčių kambarys“, „Azkabano kalinys“, „Ugnies taurė“, „Fenikso brolija“, „Neikras Princas“, „Mirties relikvijos“), bet ir penkių pasakų rinkinį „Bardo Bidlio poringės“. Leidykla „Alma littera“ žadėjo išleisti ir „Laisvą vietą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.