Požeminėse perėjose įsikūrę verslininkai kenčia benamių orgijas

Požeminėse perėjose kauniečiai labiau baiminasi ne užpuolikų, o čia gyvenančių ir geriančių benamių. Su jų orgijomis, tvaiku ir teršalais savo jėgomis priversti kovoti perėjose dirbantys verslininkai. Artėjant rudeniui, kai prasidės naujas darbų ir studijų sezonas, pulkai žmonių trauks per požemines perėjas. Ar jose praeiviai jausis saugiai?

Vilniaus gatvės požeminėje perėjoje aštuonis metus dirbantys smulkieji verslininkai norėtų, kad čia būtų įrengta stebėjimo kamera.
Vilniaus gatvės požeminėje perėjoje aštuonis metus dirbantys smulkieji verslininkai norėtų, kad čia būtų įrengta stebėjimo kamera.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Aug 17, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 9:57 PM

Kasdien per perėjas einantys ir jose dirbantys kauniečiai tvirtina, kad jos pamažu šiūra ir yra tapusios benamių, girtuoklių prieglaudomis ir tualetais, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Laikinoji sostinė“.

Žmonės norėtų, kad perėjose būtų įrengtos vaizdo stebėjimo kameros, tačiau valdininkai permainų šiuose objektuose nežada.

Prieglobstį randa valkatos

Žengus į požeminę pėsčiųjų perėją Vytauto prospekte prie autobusų stoties pasitinka grafitininkų išpieštas užrašas „Kaunas laiko frontą“ ir skelbimai, raginantys tapti laisviems nuo narkotikų.

Paskubomis apyšvare perėja einantys žmonės labiau dairosi ne į juos, o į nuolatinius šio požemio gyventojus. Čia elgetauja ir glaudžiasi greta stoties besibūriuojantys benamiai.

„Perėjoje šalta ir drėgna. Bet dėtis nėra kur. Čia vaikščiojantys žmonės pakantūs. Mūsų nevaiko, nekeikia, vienas kitas ir pinigų ar maisto paaukoja“, – pasakojo visą vasarą perėjoje elgetaujanti Dalia.

Šiuo požeminiu tuneliu kasdien einantis kaunietis Vytautas Kubilius pasakojo, kad perėja neblogai prižiūrima, valoma.

„Nejaukiausia, kad čia būriuojasi asocialūs žmonės. Kai kuris nors nukrinta be sąmonės, jį išveža greitosios pagalbos automobilis. Bet po kurio laiko jie vėl čia grįžta ir gąsdina praeivius“, – pasakojo senjoras.

Rengia puotas

Benamiai yra pamėgę ir kitą – į geležinkelio stotį vedančią požeminę perėją Vytauto prospekto ir M.K.Čiurlionio gatvių sankryžoje.

Ne vienus metus perėjoje ištisą parą veikiančio tualeto kasininke ir valytoja dirbanti Regina pasakojo, kad vakarais benamiai atsineša konteineriuose rastų maisto atliekų, gėrimų ir puotauja pačioje perėjoje.

„Įsivaizduokite, koks tvaikas nuo jų sklinda.

Praeiviai pro juos prabėga, o mes, dirbantys perėjoje, turime tvarkyti jų paliktas šiukšles“, – pasakojo moteris.

Semia lietaus vanduo

Kaunietė skundėsi, kad chuliganai nuolat sulaužo ar bando išdaužyti stiklines automatiškai atsidarančias perėjos duris.

„Praėjusią savaitę po nakties vėl radome išdaužtą vienų durų stiklą. Kitos durys genda. Todėl vienas užrakiname, kitas paliekame atviras. Dėl to perėjoje nuolat tvyro skersvėjai“, – skundėsi moteris.

2002 metais už 15 milijonų litų įrengta perėja buvo išklota baltu kinišku marmuru ir ispaniškomis akmens masės plytelėmis. Požemyje buvo įrengtos vietos prekybininkams.

Praėjus dešimtmečiui lyjant vanduo prasisunkia pro statinio sienas ir po truputį semia perėją.

„Praeiviams gal tai ir nekrinta į akis, bet mes, čia dirbantys, matome, kad perėja po truputį šiūra“, – tvirtino Regina.

Galima įsigyti dienoraštį

Netoli perėjos gyvenantys ir dirbantys kauniečiai ja ne tik skuba savo keliais. Vietiniai žmonės čia renkasi ir papietauti – perėjoje veikia nedidelė kavinė. Taip pat perėjoje galima nusifotografuoti, įsigyti raštinės reikmenų.

Taip pat galima pasinaudoti ir nemokamu geležinkelio stočiai priklausančiu tualetu, kuris veikia nuo 4 iki 23 valandos. Tik patalpa, skirta kūdikiams pervystyti, užrakinta. Skelbime ant durų parašyta, kad patalpos raktą turi stoties budėtojas.

Bjauroja teplionėmis

Aktyviausiai gyvenimas verda požeminėje Vilniaus gatvės perėjoje. Čia nuo 10 iki 18 valandos smulkiais niekučiais ir gėlėmis 8 metus prekiauja keli kauniečiai.

„Dieną čia smagu, daug praeivių. Bet atėję po nakties perėją randame priterštą, ištepliotą užrašais.

Turintys prižiūrėti perėją miesto tvarkdariai šlapimą tik išsklaido šepečiais. Mes nenorine kvėpuoti dvoku, todėl perėją pačios ir plauname“, – pasakojo bižuterijos gaminius pardavinėjančios moterys.

Smulkieji verslininkai skundėsi, kad čia trūksta ne tik švaros, bet ir saugumo.

„Savo prekes laikome čia pat, sandėlyje. Ne kartą naktį jį buvo bandyta išplėšti. Už savo pinigus pirkome ir statėme šarvuotąsias duris“, – pasakojo prekybininkės.

Moterys piktinosi, kad prieš kelerius metus kapitališkai tvarkant perėją savivaldybė žadėjo joje įrengti stebėjimo kameras. Bet to iki šiol nepadarė.

Perėją žino nedaugelis

Kad mieste esančiose požeminėse perėjose būtina įrengti vaizdo stebėjimo kameras, įsitikinęs ir kaunietis Valerijus Zinovjevas. Jis kasdien iš Žaliakalnio traukia į Nemuno krantinę, todėl eina vis kita Karaliaus Mindaugo prospektą kertančia požemine perėja.

Jos įrengtos ties Vytauto Didžiojo tiltu, Birštono, Nemuno gatvėmis ir prie M.K.Čiurlionio tilto.

Labiausiai apleista perėja prie Karaliaus Mindaugo ir Birštono gatvių sankryžos. Laiptai ne vienoje vietoje ištrupėję, šviestuvai apdulkėję. Kelias atšakas kiek pagyvina išradingi grafitininkų piešiniai.

Nedaugelis kauniečių žino perėją, esančią prie M.K.Čiurlionio gatvės, kuria gali patekti į Nemuno krantinę.

Iš kalnų alkoholinių gėrimų skardinių ir kitų šiukšlių bei sienas išmarginusių piešinių gali spręsti, kad ją labiausiai pamėgę gatvės menininkai, girtuokliai ir benamiai.

Jų negąsdina tai, kad perėjoje nėra apšvietimo.

„Kasdien einu vis kita perėja. Matau, kaip jos šiūra ir trupa. Jei perėjose būtų vaizdo stebėjimo kameros, gal chuliganai labiau bijotų jas niokoti“, – svarstė V.Zinovjevas.

Mėtosi statybinės atliekos

Daug kauniečių naudojasi ir Savanorių bei Taikos prospektų sankryžoje esančia „aklųjų“ perėja. 2011 metais ji buvo suremontuota. Įrengti nauji turėklai, suremontuotos ir nuvalytos sienos.

Kad perėja šiek tiek prižiūrima, matyti ir dabar. Kai kur neseniai pritvirtintos nuo sienų nuluptos plokštės. Tačiau statybinių medžiagų likučiai nesušluoti, mėtosi praeiviams po kojomis. Pėstiesiems ant galvų nuo perėjos lubų pro plyšius laša derva.

Kaip perėja naudotis dviratininkams ar neįgaliems žmonėms vežimėliuose, taip pat sunku įsivaizduoti.

„Nuolydžiai yra ne visuose perėjos ruožuose. O ten, kur jie įrengti, laiptai stipriai aptrupėję. Jais lipti neįmanoma“, – skundėsi dviratį laiptais į perėją vilkęs kaunietis Dainius Rugevičius.

Jolanta Miliauskienė, Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo pavaduotoja:

„Savivaldybės užsakymu požemines perėjas prižiūri bendrovė „Kauno švara“. Jos darbuotojai perėjas tvarko tris kartus per savaitę.

Kai perėjų inventorius būna sulaužytas ar sudaužytas, turime skelbti pirkimo konkursus, ir tik jiems įvykus suniokoti langai ar kiti įtaisai remontuojami.

Remontas šiuo metu atliekamas tik Savanorių ir Taikos prospektų požeminėje perėjoje.

Kapitalinio remonto ar kitų darbų šiuose objektuose artimiausiu metu nenumatyta.“

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.