Statybininkų keiksmai – nuo ankstyvo ryto

Šią vasarą Šaltkalvių ir Darbininkų gatvių gyventojai įsimins ilgam, mat Naujininkų vidurinę mokyklą renovuojantys statybininkai juos priverčia iš lovų ristis su pirmaisiais gaidžiais.

Sostinės Naujininkų vidurinės mokyklos renovacija prasidėjo per vėlai, todėl statybininkai iš paskutiniųjų skuba pabaigti darbus iki rugsėjo 1 dienos.<br>V.Balkūno nuotr.
Sostinės Naujininkų vidurinės mokyklos renovacija prasidėjo per vėlai, todėl statybininkai iš paskutiniųjų skuba pabaigti darbus iki rugsėjo 1 dienos.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Aug 17, 2013, 9:58 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 9:54 PM

Triukšmas, kylantis jau 5 valandą ryto arba net dar anksčiau. Keiksmažodžiai, besiliejantys iš renovuojamos Naujininkų vidurinės mokyklos teritorijos, rašo "Lietuvos ryto" priedas "Sostinė".

Dėl to net per karščius aplinkinių namų gyventojai langus priversti laikyti uždarytus.

Nors šalia – Naujininkų policijos nuovada, pareigūnai jau seniai neišsimiegantiems gyventojams siūlo kreiptis į savivaldybę.

O savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius atsako, kad taip anksti nedirba, todėl niekuo padėti negali, ir siunčia atgal pas policininkus.

Pasipila šlykštūs žodžiai

„Iškarto po egzaminų buvau įsukta į statybininkų kasdienybę. Dabar mano rytmetys prasideda nuo užsienio kalbos žinių kartojimo. Tik gaila, kad kartojamų žodžių nevartoja save gerbiantys žmonės”, – apie anksti rytais pasigirstančius keiksmažodžius pasakojo gretimame Darbininkų gatvės name gyvenanti Rasa.

Anot jos, vėliau, kai būna prisimintos esamos ar menamos mamos, netaktiški veiksmai ir įvairūs psichikos sutrikimai, imamasi metalo pjaustymo darbų.

Šie ir kiti darbai trunka iki 14 arba 15 valandos. Bent taip Rasai sakė laiptinės kaimynė, kuri dabar yra išėjusi vaiko priežiūros atostogų.

Ji ir jos šeima taip pat kartu su visais dalyvauja mokyklos renovacijos akcijoje.

Neišsimiega ir savaitgalį

Pirmąją savaitę žmonės dar kentėjo. Bet tai tęsėsi ir antrąją. Pirmiausia mokyklos kaimynai kreipėsi į Naujininkų nuovadą, kuri įsikūrusi šalia, Dariaus ir Girėno gatvėje.

Tačiau policininkai daug neaiškindami liepė dėl to kreiptis į savivaldybę.

Viešosios tvarkos skyriaus budėtojų poskyrio vedėjas Darius Mitrofanovas apgailestavo, kad padėti negalės, nes paryčiais pareigūnai dar nedirba ir negalės užfiksuoti pažeidimo. Tad jo patarimas vienas – jei taip anksti keliamas triukšmas, reikia kviesti policiją.

„Bala nematė, kad neišsimiegame darbo dienomis. Bėda, kad tai vyksta ir poilsio dienomis. Į prašymą nors kiek pavėlinti priverstinius pusryčius statybininkai pateikė pasiūlymą – užsidaryti langus”, – piktinosi Rasa.

Nori kuo anksčiau pradėti

Rasos kaimynė Aldona tikino, kad kartais statybininkai atvažiuoja dar anksčiau, prieš 5 valandą ryto. Tiesa, jai ne taip pikta, nes panašiu laiku keliasi į darbą.

„Visą vasarą taip. Aišku, galima suprasti ir statybininkus.

Karšta, tad nori pradėti kuo anksčiau. Bet kuo mes kalti?” – klausė moteris.

Pasak jos, daugiabučiame prieš mokyklą gyvena ne vienas vaikas, pensininkas, yra ligotų žmonių, kurie nori ilgiau pamiegoti.

Kiek laiko dar teks dusti tvankiuose kambariuose uždarytais langais – niekas nežino.

Tėvus privertė išsižioti

„Neseniai sūnus Andrejus per pietus numetė nuo stalo šaukštą ir riebiai rusiškai nusikeikė. Anksčiau iš penkiamečio sūnaus keiksmažodžių negirdėjau.

Gal sutapimas, gal ne, bet tai nutiko pradėjus dirbti statybininkams”, – sielojosi mokyklos kaimynystėje gyvenanti Kristina Semeniuk.

Andrejaus motina pasakojo, kad abu su vyru sūnaus akivaizdoje vengia aštresnių žodžių, tad iš jo lūpų išsprūdęs keiksmažodis privertė sunerimti.

„Aišku, žinome, kur gyvename. Naujininkai – neramus rajonas. Bet manėme, kad sūnus blogų žodžių iš gatvės parsineš bent jau paauglystėje”, – neslėpė nuoskaudos moteris.

O Šaltkalvių gatvėje gyvenantis pensininkas Matvejus Kuzminas sakė galįs ir pakentėti nepatogumus: „Kasdien einu pro mokyklą pasivaikščioti, matau, kaip ji gražėja – juk tie darbai milijonus litų kainuoja. Tegu statybininkai dirba.”

Darbai smarkiai pavėlavo

Anot Naujininkų vidurinės mokyklos direktoriaus Gedimino Urbono, renovuoti pastatą buvo žadama ne vienus metus. Mokykloje buvo taip šalta, kad žiemą tekdavo vilkėti striukes.

Tačiau renovacijos darbai pradėti tik 2012-ųjų lapkritį. Jie vėlavo ir dėl to, kad buvo pakeisti energetinio efektyvumo koeficientai ir visus dokumentus mokyklos administracijai teko perrašyti.

G.Urbono žodžiais, ir taip teko daug manevruoti, su rangovu derinti darbų seką, grafikus. Nemažai jų vyko ir per pamokas.

Naujininkų mokyklai renovuoti iš vienos Aplinkos ministerijos programos bus skirta apie 2,5 mln. litų, dar 1,2 mln. litų skirs savivaldybė.

Naujininkai – išskirtiniai

Mokyklą renovuojančios įmonės „Irdaiva” statybos direktorius Ramūnas Tumonis iš pradžių tikino, kad darbus pradeda, kaip nustato Triukšmo prevencijos viešosiose vietose taisyklės – 7 valandą. Tačiau vėliau jis prasitarė: „Juk vasara trumpa.”

R.Tumonis prisipažino girdėjęs ne vieną skundą dėl statybininkų keiksmažodžių, per garsiai surenkamų pastolių.

„Tokiems ne kartą aš atsakiau: „Juk mes jums dirbame. Mokykla prieš langus bus jums gražesnė, ne mums”, – kalbėjo R.Tumonis ir pažadėjo važiuoti pasikalbėti su aplinkiniais gyventojais.

Įmonės vadovo žodžiais, tiek skundų dėl renovacijos sulaukia pirmą kartą. „Keisti man atrodo tie naujųjų lietuvių iš Naujininkų skundai”, – neslėpė susierzinimo jis.

Šnipiškių gyventojai kentėjo naktimis

Šnipiškių gyventojai kurį laiką naktimis negalėdavo praverti langų dėl triukšmo, sklindančio iš prekybos centro „Europa” požeminio garažo.

Darbai visada prasidėdavo penkios minutės prieš vidurnaktį, kai prekybos centras Konstitucijos prospekte uždaromas.

Kas naktimis vyksta „Europoje”, gyventojams iš administracijos taip ir nepavyko sužinoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.