Baltarusijos sieną kertantys vežėjai mokės mokestį už dezinfekciją

Vyriausybė pirmadienį iš esmės sutarė dėl 25 litų mokesčio įvedimo krovininiams automobiliams, dezinfekuojamiems Lietuvos-Baltarusijos pasienyje. Krovininių automobilių mokestis taikomas ne pirmą kartą – panašios praktikos laikytasi ir tuomet, kai buvo siekiama išvengti snukio ir nagų ligos bei kitų užkratų.

Vyriausybė pirmadienį iš esmės sutarė dėl 25 litų mokesčio įvedimo krovininiams automobiliams, dezinfekuojamiems Lietuvos-Baltarusijos pasienyje.<br>D.Umbraso nuotr.
Vyriausybė pirmadienį iš esmės sutarė dėl 25 litų mokesčio įvedimo krovininiams automobiliams, dezinfekuojamiems Lietuvos-Baltarusijos pasienyje.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 19, 2013, 5:19 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 8:58 PM

Tikimasi, kad plačioms prevencinėms priemonėms kovojant su kiaulių maru lėšų Lietuvai skirs Europos Komisija.

Lietuvos nacionalinė vežėjų automobiliais asociacija „Linava“ skaičiuoja, jog papildomas 25 litų dezinfekcijos mokestis iš Baltarusijos atvykstantiems krovininiams automobiliams vežėjams kainuos nuo 0,5 mln. iki 1 mln. litų per metus.

Mokestis už transporto priemonių dezinfekciją yra taikomas baiminantis Baltarusijoje aptikto afrikinio kiaulių maro viruso patekimo į Lietuvą.

„Linavos“ prezidento Algimanto Kondrusevičiaus nuomone, šis nutarimas, kuriam pirmadienį pritarė Vyriausybė, buvo priimtas nesuderinus visų pusių pozicijų.

„Iš esmės nesitarus su transporto verslo atstovais, įvedamas naujas mokestis, kuriam nepritaria vežėjai ir Susisiekimo ministerija. Vežėjai sumokės ne tik už savo transporto priemonių, bet ir už visų individualių automobilių, traukinių ir kitų transporto priemonių bei žmonių, kertančių Baltarusijos sieną, dezinfekavimo paslaugas“, - sakė vežėjų asociacijos prezidentas.

Pasak A.Kondrusevičiaus, papildoma rinkliava yra tiesiog bandymas išspręsti nacionalinę problemą visą atsakomybę užkraunant ant vieno verslo sektoriaus pečių.

„Tai valstybinio lygmens klausimas, o užkrauti visą jo sprendimo naštą vežėjams - nesolidu. Jei valstybė neturi pakankamai lėšų spręsti šį klausimą, mes, vežėjai, galime solidariai prisidėti. Dezinfekavimas pasienyje - tai ne tik Lietuvos, tai visos Europos Sąjungos (ES) problema, todėl ją reikia spręsti ne tik vežėjų pinigais“, - piktinosi jis.

A.Kondrusevičiaus teigimu, rinkliava už transporto priemonių dezinfekavimą turėtų būti taikoma tiek lengvosioms transporto priemonėms, tiek traukiniams, atvykstantiems iš Baltarusijos.

Didžiausią nerimą vežėjams kelia ilgesnės procedūros pasienyje, nes kiekvienam vairuotojui teks sumokėti rinkliavą, gauti sąskaitą, lūkuriuoti, kol dezinfekuojama transporto priemonė. Kol kas nėra jokios informacijos, kokiu būdu bus atsiskaitoma su privačia įmone, pasienyje atliekančia dezinfekavimo procedūras, kiek kainuos naujai planuojamų dezinfekavimo angarų statybos ir kokiomis lėšomis tai bus atliekama. Nėra patikimų žinių ir apie tai, kiek užtruks rinkliavos taikymas, ar ji netaps nuolatine.

Tuo tarpu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktorius Jonas Milius pirmadienį sakė, kad ši rinkliava turėtų būti renkama tol, kol bus gautos papildomos ES lėšos. Pasak jo, jeigu bus apmokestintos ir kitos transporto rūšys, mokesčių administravimas kainuos daugiau nei pati rinkliava.

VMVT vadovas sakė taręsis su „Linavos“ atstovais.

VMVT Skubios veiklos skyriaus vedėjo pavaduotojas Egidijus Pumputis naujienų agentūrai ELTA yra sakęs, kad didžiausia riziką afrikinio kiaulių maro virusui patekti į Lietuvą yra būtent per sunkvežimiais vežamas prekes.

Oficialiai kaimyninėje Baltarusijoje nustatyti du afrikinio kiaulių maro židiniai - Gardino srityje, Čapuno kaime, bei Vitebsko srityje Koptų kaime esančioje kiaulių fermoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.