„Empire State“ pastato populiarumo paslaptis

Nors „Empire State“ pastatas, esantis Niujorke, JAV, jau seniai prarado aukščiausio dangoraižio titulą, šis statinys amerikietiškoje kultūroje užima svarbią vietą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-08-20 17:40, atnaujinta 2018-03-01 20:28

Prieš maždaug aštuoniasdešimt metų daugeliui turistų, atvykusių į Niujorką, vienas iš svarbiausių tikslų buvo pamatyti šį pastatą.

Ypač gražiai jis atrodydavo naktį, kuomet šviesdavo tūkstančiais šviesų. Net ir dabar, nors „Empire State“ ir nebe aukščiausias, pastatas yra laikomas vienu iš svarbiausių pastatų visame pasaulyje, rašo BBC.

Tiesa, šis faktas skamba gana keistai žinant, kad 443 metrus siekiantis dangoraižis yra tiesiog didžiulis blokinis pastatas, turintis 102 aukštus ir iš išorės atrodantis gana skurdžiai. O ir jo istorija nebuvo labai sėkminga.

Išliko net per ekonominę krizę Dangoraižis buvo baigtas statyti 1931 metų gegužę ir palaimintas paties prezidento Herberto Hooverio. Beveik tuo pačiu metu, kaip dažnai nutinka šalyse, kuriose yra statomas aukščiausias dangoraižis, Jungtines Valstijas užklupo sunkmetis – Didžioji depresija. Per metus buvo užpildyta tik ketvirtadalis pastate esančių biurų ir tik 1950 metasi „Empire State“ pastatas pradėjo nešti pelną.

Tuo laikotarpiu pastatą ištiko dar viena nelaimė. 1945 metų liepos mėnesį lėktuvas „B-25“, skrisdamas per itin tirštą rūką, kliudė 79 ir 80 aukštus. Tuomet žuvo 14 žmonių. Pastatas išliko net ir per šią katastrofą.

Amerikietiško dizaino ikona vėl išgyvena atgimimą. Šiuo metu „Empire State“ pastate įsikūrę apie tūkstantis kompanijų. Pastaruoju metu atliekamas pastato kapitalinis remontas - jis tampa modernesnis, efektyvesnis, "žalesnis", labiau tausojantis energiją. 

Statybos neužtruko 

Kai pastatas dar buvo statomas, svarbiausias prioritetas buvo aukštis.

Pastato užsakovas Johnas J.Raskobas tuomet dirbo "General Motors". 1929, GM pagrindinis varžovas "Chrysler" ką tik baigė statyti , 319 metrų aukščio "Art Deco" stiliaus dangoražį Manchetene.

Kalbama, kad R.J.Raskobas paklausęs savo architekto Williamo Lambo  iš "Shreve Lamb and Harmon" kompanijos: "Kokio dydžio gali jį pastatyti, kad jis nesugriūtų?"

Atsakymas, žinoma, buvo gana lakoniškas - aukštesnis už „Chrysler“ pastatą. Brėžinius architektas parengė jau kitą naktį. 

Statybose dirbo 3400 darbuotojų. Statybos vyko tiesiog milžinišku greičiu ir truko kiek ilgiau nei metus -410 dienų. Tai buvo trimis mėnesiais anksčiau nei planuota, o beviek 41 mln. JAV dolerių kaina neviršijo biudžeto.

Tuo metu pastate buvo įrengti net 58 liftai, kylantys į viršų rekordiniu 366 metrų per minutę greičiu. Iš 102 ir 86 aukštuose įrengtų apžvalgos aikštelių atsivėrė kvapą gniaužiantys vaizdai. 

Amerikietiškos architektūros ikona

Šis dangoraižis neprarado savo populiarumo net 1972 metais, kuomet iškilo Pasaulio prekybos centro pastatas, tuo metu tapęs  aukščiausiu pastatu pasaulyje.

Šiuo metu "Empire State Building" yra 22 aukščiausių pasaulio pastatų sąraše, o nuo 2010 metų aukščiausiojo pasaulio dangoraižio titulas priklauso „Burj Khalifa“ Dubajuje. 

Nepaisant to, amerikietiško architektūros dizaino ikona yra laikomas būtent „Empire State“ pastatas, kuriuo patys amerikiečiai labiausiai ir didžiuojasi. O dramatiška dangoraižio istorija jo populiarumą tik padidina.

Nors šiuo metu visame pasaulyje yra labai daug garsių ir savo aukščiu stebinančių pastatų, „Empire State“ išsiskiria ne tik savo charizma, bet ir tuo, kad jis yra laikomas visų dangoraižių pirmtaku.

Parengė Agnė Vasiliauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?