Mažos indėlių palūkanos keičia lietuvių taupymo madas

Skurdžias palūkanas už indėlius siūlančiuose bankuose pinigų ir toliau daugėja, tačiau lietuviai vengia įsipareigoti ilgam laikui - terminuotųjų indėlių sutartis su bankais sudarinėja vis rečiau.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2013-08-20 16:26, atnaujinta 2018-03-01 20:33

Ekonomistai teigia, kad taip atsitiko todėl, kad žmonėms jau neapsimoka taupyti ir patogiau pinigus laikyti paprastose sąskaitose, iš kurių lėšas galima išsigryninti bet kurią dieną.

Šių metų birželio pabaigoje Lietuvos gyventojai bankuose turėjo 14,4 mlrd. litų terminuotųjų indėlių. Prieš metus jų buvo 15,5, o 2011 m. viduryje – 16,4 mlrd. litų. Tuo tarpu pinigų suma, laikoma paprastose bankų sąskaitose, per du pastaruosius metus padidėjo nuo 9,7 iki 12,2 mlrd. litų.

Ekonomistas Valdemaras Katkus pastebi, jog daug kreditų ilgam laikotarpiui išdavusiems bankams yra naudingiau, kai žmonės pinigus bankuose pasideda ilgam terminui. Tokiu atveju bankas gali būti labiau užtikrintas, kad klientai pinigų greitai neatsiims ir neišleis.

„Greičiausiai bankai dabar yra įsitikinę, kad, net ir laikydami pinigus paprastose sąskaitose, žmonės nepuls išlaidauti ir dėl to bankai jokių rūpesčių neturės“, - spėjo analitikas, paklaustas, kodėl bankai nesistengia ilgam laikui „sulaikyti“ pinigų.

Ekonomistas Rimantas Rudzkis taip pat pabrėžia, kad dėl mažų palūkanų žmonėms sudaryti terminuotųjų indėlių sutartis vis mažiau apsimoka.

„Kas iš to procento, kurį bankai dabar siūlo. Matydami, kad ilgam laikui taupyti neapsimoka, žmonės laiko pinigus sąskaitose, kad galėtų bet kada be trukdžių juos išleisti, kam nors paskolinti ar kitaip investuoti“, - teigė R. Rudzkis.

Jis taip pat mano, kad bankams dėl to nerimauti neverta, nes pasaulyje yra pinigų perteklius. Bankai skolina nenoriai, o įmonės ar gyventojai skolintis taip pat bijo.

V.Katkus įsitikinęs, kad tokia situacija yra nenaudinga nei žmonėms, nei šalies ūkiui – dėl sumažėjusio skolinimo sulėtėjo verslo plėtra, o žmonės, ypač pensininkai, prarado galimybę papildomai užsidirbti iš indėlių palūkanų.

„Atrodo, kad bankai artimiausiu metu galės būti ramūs. Jiems naudinga ir šiuo metu vykstanti kova su grynaisiais pinigais kaip šešėlinės ekonomikos dalimi“, - kalbėjo V. Katkus.

Jis skaičiuoja, kad grynaisiais žmonės sutaupę apie 12 mlrd. litų.

Šiuo metu didžiausias palūkanas už 12 mėnesių trukmės terminuotąjį indėlį siūlo Šiaulių bankas. Uždarbis siekia 1,7 proc. „Citadelė“ siūlo 1,6 proc., Medicinos bankas – 1,5 proc. Mažiausios palūkanos „Swedbank“ - 0,2 proc. Panašiai uždirbti siūlo ir kiti skandinaviški bankai.

Kredito unijose indėlių palūkanos siekia 1,5-3,5 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.