Rusijos milijardieriai – godūs

Specialiai lrytas.lt iš Maskvos

Rusija užima net antrą vietą pagal milijardierių skaičių, tačiau patys turtingiausieji aukoti nelinkę<br>123rf nuotr.
Rusija užima net antrą vietą pagal milijardierių skaičių, tačiau patys turtingiausieji aukoti nelinkę<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka

Aug 20, 2013, 5:13 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 8:28 PM

Rusija užima net antrą vietą pagal milijardierių skaičių, tačiau patys turtingiausieji – aukoti nelinkę. Pagal pasaulinį aukojimo indeksą šalis tėra ne itin garbingoje 127 vietoje.

„Charities Aid Foundation“ paskelbė kasmetinį valstybių reitingą, kuris sudaromas pagal šalių aukas labdarai. Rusijai šiame sąraše atstovauja turtingiausi šalies verslininkai, kurių bendras pelnas siekia net 155 mlrd. dolerių.

Paaiškėjo, kad per pastaruosius 3 metus (nuo 2010 m. sausio 1 d. iki 2012 m. gruodžio 31 d.) Rusijos turtuoliai paaukojo vos 1,64 mlrd. dolerių, t.y. maždaug 1 proc. savo kapitalo. Tad nenuostabu, kad Rusija atsidūrė vos 127 vietoje iš 145 galimų. Palyginti, to paties reitingo duomenimis, Billo Gates'o ir jo žmonos paramos fondas per tuos pačius trejus metus labdarai paaukojo dvigubai didesnę sumą nei 15 Rusijos milijardierių kartu paėmus.

Žurnalo „CEO“ duomenimis, Rusijoje turtuolių, kurių pajamos siekia 1 mlrd. dolerių, - net 131.

Žurnalas „Forbes“ pateikia kitokį skaičių - 110. Bet kokiu atveju, daugiau milijardierių pasaulyje turi tik Amerika (442) ir, galbūt, Kinija (122). Tikslaus milijardierių skaičiaus niekas nežino ir, greičiausiai, nesužinos, kadangi, pasak sąžiningais save laikančių verslininkų ir politikų, turtingiausi žmonės šalyje - valdininkai, visas savo pajamas, gautas iš kyšių, saugantys užsienyje.

Anot naujausio įstatymo, valdišką darbą dirbantys žmonės negali turėti jokių finansinių aktyvų užsienyje.

Po šio įstatymo priėmimo Rusijos bankuose gerokai padaugėjo naujai atidarytų depozitinių sąskaitų, tikima, kad jas atidarė tie patys valdininkai. Žinomo finansų analitiko, „Tax Consulting UK“ direktoriaus Eduardo Savuliako prognozės ne itin geros: „Baiminuosi, kad iš 500-700 mlrd. dolerių galimai nešvarių pinigų į Rusijos bankus įplaukė tik mažytė jų dalis, ir tai tik geriausiu atveju. Didžioji dalis pinigų, greičiausiai, liko užsienyje“.

Tarp kitko, patys verslininkai lyg susitarę teigia, kad labdaringiems veiksmams Rusijoje trukdo ne kas kitas, kaip mokesčių sistema. Iki 2002 metų verslininkai labdarai galėjo skirti net 5 proc. savo įmonės pelno, ir šios išlaidos sumažindavo bendrus mokesčius. O štai dabar aukoti tenka savo įmonės sąskaita, maža to, paramos gavėjai dar turi ir mokesčius patys susimokėti.

Tiesa, šiandien Rusijos Dūmoje yra peržvelgiami galimi šio įstatymo pakeitimai, kurie suteiktų galimybę verslininkams skirti iki 10 proc. savo įmonės pelno labdarai, atleidžiant juos nuo šios sumos mokesčių naštos. Jeigu šios pataisos bus priimtos, rusų turtuoliai žada tapti dosnesniais ir geresniais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.