Sumuštinių pasaulio čempionas „Subway“ ruošiasi spurtui Lietuvoje

Greito maisto užkandinės „Subway“ Lietuvoje plėstis ketina taip pat greitai, kaip ir visame pasaulyje – konkurentams „McDonald's“ ir „Hesburger“ gali tekti rinkti trupinius.

Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Savickas

2013-08-20 14:16, atnaujinta 2018-03-01 20:38

Daugiausiai restoranų pasaulyje turinčia greitojo maisto franšize „Subway“ tapo dar 2010 m. pabaigoje, kai aplenkė iki tol pirmavusią „McDonald's“. Šiandien „Subway“ sumuštiniais ir salotomis prekiaujama beveik 40 tūkst. restoranų 102 pasaulio šalyse, o šių metų pabaigoje duris atverti turėtų ir pirmoji „Subway“ užkandinė Lietuvoje.

„Subway“ franšizės valdytojas Lietuvoje Andre Lima Dos Santosas tikino, jog vienas ar du „Subway“ restoranai Vilniuje atsidaryti turėtų dar šiemet. Pasak jo, atidarymas užtrunka, nes daug laiko atima dokumentų tvarkymas dėl patalpų senamiestyje.

Kitąmet atidaryti planuojama dar tris ar keturias užkandines, o iki 2020 m. jų Lietuvoje turėti būti 35 arba daugiau.

(Ne)aplenks „McDonald's“

Lietuvoje šiuo metu veikia 9 „McDonald‘s“ restoranai ir trys „McCafé“ kavinės. Juose dirba beveik 500 darbuotojų.

Taigi, jeigu „Subway“ pavyktų įgyvendinti savo 2020 m. tikslus, restoranų Lietuvoje, kaip ir pasaulyje, ji turėtų daugiau už „McDonald's“.

Tačiau „Subway“ greičiausiai neįdarbins daugiau darbuotojų. Kitose šalyse viename „Subway“ restorane vidutiniškai dirba po 8-10 žmonių. Jeigu 2020 m. Lietuvoje dirbs 35 „Subway“ užkandinės, jos įdarbins daugiausiai apie 350 darbuotojų.

Mes iššūkį „Hesburger“

Kito greito maisto restoranų tinklo „Hesburger“ užkandinių Lietuvoje šiuo metu skaičiuojama 34, jose dirba 386 darbuotojai.

Tai labai panašu į „Subway“ planus.

Žinoma, pasaulyje suomių valdomas „Hesburger“ tokiems milžinams, kaip „McDonald's“ ar „Subway“ prilygti negali, tačiau rinkoje aplink Baltijos jūrą šio prekės ženklo užkandinių apstu.

2013 m. „Hesburger“ iš viso valdė 390 restoranų Suomijoje, Latvijoje, Estijoje, Lietuvoje, Vokietijoje, Rusijoje ir Ukrainoje.

Palyginti, „McDonald's“ restoranų turi daugiau nei 33 tūkst., o „Subway“ beveik 40 tūkst.

„McDonald's“ ruošiasi plėtrai

Paklaustas, kaip jų tinklas ruošiasi „Subway“ atėjimui į Lietuvos rinką, „McDonald‘s“ vykdomasis direktorius Baltijos šalyse Tomaszas Nawrockis pabrėžė, kad jie per pastaruosius kelerius metus sparčiai plėtėsi ir ketina tai daryti ir toliau.

„Nuo 2013 iki 2015 metų „McDonald's“ restoranus Baltijos šalyse valdanti Maltos bendrovė „Premier Capital“ planuoja investuoti 43,5 mln. Lt, kad išplėstų restoranų skaičių iki 35 Baltijos šalyse, kas padės dar labiau sustiprinti rinkos lyderio pozicijas šiame regione“, – sakė T.Nawrockis.

Jis taip pat priminė, kad „McDonald's“ yra populiariausias restoranų tinklas Baltijos šalyse – vidutiniškai jų restoranuose apsilanko 26 mln. lankytojų per metus, 9 mln. vien Lietuvoje.

„McDonald‘s“ atstovas „Subway“ įžengimo į rinką labai nesureikšmino, esą kiekvienas maitinimo sektoriaus žaidėjas yra jų konkurentas. Tiesa, jis pastebėjo, kad keletas restoranų, orientuotų į tą pačią rinką yra labiau grėsmingi, ne tik pasaulyje, bet ir Baltijos šalyse.

„Vis tik esame įsitikinę, kad „McDonald's“ turi stiprių privalumų – aukštos kokybės produktus, kuriančius pridėtinę vertę, konkurencingas kainas, unikalią patirtį restoranuose. Visi šie dalykai padeda mums užtikrinti, kad mūsų lankytojai išlieka lojalūs“, – užtikrintai apie savo poziciją rinkoje kalbėjo T.Nawrockis.

Jo manymu, Lietuvoje investuoti milijonai į naujų restoranų statybas, meniu ir paslaugų atnaujinimus ir plėtojimą padės užtikrinti, kad „McDonald's“ savo vietos lietuvių skrandžiuose neprarastų.

„Hesburger“ atstovai kalbėti apie „Subway“ įtaką Lietuvos greito maisto rinkai atsisakė.

Antras šūvis

Nemažai kas jau gali būti pamiršę, kad „Subway“ lietuviams įtikti bando jau antrą kartą. Pirmasis šūvis buvo daugiau nei prieš 10 metų, kai „Subway“ ženklą į Lietuvą bandė atvesti Regimantas Sermontis, tuometis franšizės savininkas.

Tačiau tada verslas nepasisekė, ir gyvavo mažiau nei pusmetį. Pasak R.Sermončio, taip atsitiko dėl to, kad Lietuvoje šio prekės ženklo niekas nežinojo.

Ar antras šūvis nesusidurs su panašia problema, paaiškės jau netrukus, bet po 2004-ųjų įstojimo į Europos Sąjungą ir plačiau atsivėrusių sienų lietuviai po pasaulį pakeliavę yra daugiau.

Taigi, tikimybė, kad jie yra pastebėję, o gal ir paragavę „Subway“ sumuštinių užsienyje, yra didesnė, juolab, kad „Subway“ turi 40 tūkst. restoranų.

Atsidarys Valdovų rūmuose?

Viena iš spartaus „Subway“ augimo priežasčių įvardijama tai, kad ji mėgsta savo restoranus įrengti netradicinėse vietose.

Pavyzdžiui, „Subway“ sumuštinį galima suvalgyti automobilių parodų salėje Kalifornijoje, keltų terminale Sietle, upės krantinėje Vokietijoje, zoologijos sode Taivane, vidurinėje mokykloje Detroite ar bažnyčioje Bafale.

Pasak franšizės savininkų, to tikslas yra sudaryti sąlygas sumuštinį įsigyti kiekvienam panorusiam bet kur ir bet kada.

Skaičiuojama, kad „Subway“ turi per 8 tūkst. restoranų netradicinėse vietose. Galbūt vieną tokių pamatysime ir Lietuvoje?

Vieno colio skandalas

Per beveik pusšimčio metų istoriją „Subway“ yra sukrėtęs ne vienas skandalas. Tačiau šių metų pradžioje įmonei pateikti kaltinimai buvo ypač rimti.

Australas vardu Mattas Corby pastebėjo, kad „Subway“ jį apgaudinėja vidury baltos dienos. Nusipirkęs garsųjį pėdos ilgio submarino sumuštinį jis jį pamatavo ir pamatė, kad iki pėdos jam trūksta vieno colio (viena pėda – 12 colių).

Paskelbęs apie tai oficialiame „Subway“ „Facebook“ puslapyje M. Corby sulaukė daugybės palaikytojų su reikalavimais daugiau jų nebeapgaudinėti.

Įmonė paaiškino, kad sumuštinis galėjo susitraukti dėl to, kad buvo pašildytas. Tuo metu šaltas jis siektų visus 12 colių.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

Pastaba: ankstesnėje šio straipsnio versijoje buvo nurodyta, kad 2013 m. „Hesburger“ valdė 362 restoranus, iš tiesų jų yra 390. Atsiprašome.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.