Naminis kotletas darbe – nuodėmė ar ne?

Valgyti biure – blogo tono ženklas. Taip buvo anksčiau, tačiau šiandien daugybė žmonių nesidrovi į darbovietę atsinešti savo maisto.

Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė

Aug 21, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 8:21 PM

Vilniaus devynaukščiame verslo centre „Green Hall” įsikūrusi kompanija „Barclays” technologijų centras (BTC) po virtuvės kampą įrengė kiekviename pastato aukšte. Kava ir arbata darbuotojams nemokama.

Kiekvienoje virtuvėje yra indai, mikrobangų krosnelė, virdulys, indaplovė, šaldytuvas, vienu metu čia patogiai gali papietauti apie 20 žmonių, rašo „Lietuvos rytas“.

„Virtuvėse kolegos ne tik užkandžiauja, bet ir prie kavos puodelio aptaria reikalus ar tiesiog trumpai atsipučia. Tai mėgstama vieta, tad akivaizdu, kad ji reikalinga”, – sakė BTC Komunikacijos skyriaus vadovė Vija Valentukonytė.

Šiuo metu „Green Hall” verslo centre dirba apie 1000 darbuotojų, kurių amžiaus vidurkis – 29 metai.

Ir valgo, ir ilsisi

Be virtuvės savo darbovietės neįsivaizduoja ir ketvirtus metus Vilniuje veikiančios Danijos kapitalo informacinių technologijų bendrovės „1ClickFactory” darbuotojai.

Daugiau kaip 20 kvadratinių metrų ploto patalpoje yra didelis stalas su dvylika spalvotų kėdžių, du maži šaldytuvai ir virtuvinės spintelės, ant kurių padėti du kavos virimo aparatai, mikrobangų krosnelė ir duonos skrudintuvas.

Čia taip pat yra vienas didelis ir du maži sėdmaišiai, šachmatų lenta, televizorius. Vieną patalpos sieną puošia ir virtuvėlei jaukumo suteikia didelė įmonės darbuotojų nuotrauka.

Vienu metu prie virtuvinio stalo gali patogiai pietauti 12 žmonių, o esant reikalui ir daugiau – tereikia atsinešti papildomų kėdžių iš kabinetų.

Įmonėje iš viso yra apie 50 darbuotojų.

„Virtuvė mums yra labai reikalinga. Tai ne tik vieta pavalgyti, bet ir poilsio zona.

Čia užsukame pusryčiauti, pietauti, išgerti kavos ar arbatos, paminėti kolegų gimtadienių ar kitų švenčių.

Tai vieta, kur galima atsipūsti nuo darbų ir pabėgti nuo kompiuterių”, – sakė „1ClickFactory” marketingo specialistė Justina Zigmantė.

Pietų pertrauka – būtina

„Puiku, kai gali darbe pasišildyti atsinešto iš vakaro pasiruošto maisto. Šiandien taip elgiasi žmonės, kurie domisi sveika gyvensena ir nori sutaupyti.

Juk be 15 litų Vilniaus centre vargu ar papietausi. Esu prieš greitojo maisto įstaigas, parduodančias nežinia kelintą kartą apdorotą produktą.

Net nebeaišku, kokia jo tikroji maistinė ir energinė vertė”, – sakė verslo įvaizdžio konsultantė Alvyda Jasilionytė.

Pasak jos, ir sovietmečiu buvo įstaigų, kuriose vadovai savo darbuotojus palepindavo to meto deficitiniais skanėstais: unguriais, lašišomis, šakočiais.

Taip pat buvo posėdžiams skirtos patalpos su šalia esančia maža virtuve.

Galima valgyti ir parke

„Darbdaviai turi pagalvoti apie darbuotojo pietų pertrauką. Nesuteikti galimybės papietauti ar nors trumpam pakeisti aplinką yra nežmoniška.

Kad nėra biure pietums skirtos vietos, supranti vos ten užsukęs – užuodi rūkytos mėsos, svogūnų ar keptos vištos iš prekybos centro kvapus ir matai darbuotoją, valgantį tiesiog prie darbo stalo”, – sakė pašnekovė.

Tiems, kurių darbovietėse nėra sudaryta sąlygų suvalgyti iš namų atsinešto maisto, A.Jasilionytė rekomenduoja per pietų pertrauką išeiti iš biuro ir artimiausiame skvere ant suoliuko suvalgyti savo pietus.

Valgydamas darbe gerbk kolegas

Jei darbovietėje yra valgyti skirta patalpa, verslo įvaizdžio konsultantė A.Jasilionytė patarė iš namų atsinešti jau pasiruošto maisto – darbe teptis sumuštinio ar gamintis salotų nederėtų.

Kai ruošiate maistą, kurį valgysite ar šildysite darbe, rinkitės mažiausiai kvapus skleidžiančius produktus, kad netektų klientams ar kolegoms užuosti jūsų užkandžių.

Jei virtuvėlėje ką nors išpylėte, sudaužėte ar pritrupinote, privalote išvalyti, taip pat nepalikite kitiems plauti jūsų naudotų kavos ar arbatos puodelių, lėkščių.

Nederėtų per ilgai laikyti maisto darbovietės šaldytuve ar savintis kitų asmenų maisto iš jo.

Jei įsipylėte paskutinį kavos puodelį, įpilkite vandens ir paruoškite kavos aparatą, kad ir kiti galėtų pasigaminti šio karšto gėrimo.

Netempkite į darbą viso puodo bulvių ar makaronų – į hermetiškas maistui skirtas dėžutes patiekalo įsidėkite tik tiek, kiek suvalgote, kad likučių netektų neštis atgal.

Per pietų pertrauką – pašokti

Jolita Venckutė

Specialiai "Lietuvos rytui", Berlynas

Nors pagal Vokietijos įstatymus kiekvienam, dirbančiam mažiausiai 6 valandas per dieną, priklauso 30 minučių pietų pertrauka, dauguma vokiečių biuro darbuotojų pietauja vos 20 minučių.

Vokiečiai vis dažniau išsitraukia sumuštinį ir suvalgo jį tiesiog darbo vietoje užsigerdami kava.

Arba skubiu žingsniu nužingsniuoja į artimiausią parduotuvę nusipirkti greitojo maisto, kurį pasišildo mikrobangų krosnelėje biuro virtuvėje.

Per pietų pertrauką valgyti sumuštinius parke ant suoliuko Vokietijoje neįprasta. Tačiau tai nereiškia, kad vokiečiai parkuose apskritai nevalgo – Berlyno Tyrgarteno parke sekmadieniais berlyniečiai rengia tikras iškylas.

Berlyne netrūksta pasiūlymų tiems, kuriems nerūpi valgiaraštis, bet jie nori per pietų pertrauką pravėdinti galvą.

Darbo dienomis 13 valandą Berlyno Kaizerio Vilhelmo Atminimo bažnyčioje prie zoologijos sodo vyksta mišios.

Kiekvieną antradienį 12 valandą Berlyno filharmonijoje kasdienybės stresą malšina nemokami koncertai, kartu galima nebrangiai papietauti.

Iš Danijos ir Švedijos per JAV, Kolumbiją, Serbiją ir Austriją į Berlyną ir kitus Vokietijos miestus skverbiasi dar viena idėja – „Lunchbeat”.

Pasirodo, už nedidelę sumą suvalgius sriubos ir vegetarišką patiekalą ir atsigėrus vandens per pietų pertrauką galima spėti dar ir pašokti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.