Ant „Ikea“ munduro – ir korupcijos dėmės

Skaidrumo pavyzdys. Prekybos tinklas, niekada neslėpęs mokesčių. Taip prezidentė Dalia Grybauskaitė gyrė Švedijos „Ikea” koncerną, atidariusį parduotuvę Vilniuje. Bet net keli neseni skandalai rodo, kad tos liaupsės – perdėtos, rašo „Lietuvos rytas”.

Pirmąja pirkėja „Ikea” parduotuvėje įvardyta prezidentė D.Grybauskaitė negailėjo liaupsių Švedijos koncernui.<br>D.Umbraso nuotr.
Pirmąja pirkėja „Ikea” parduotuvėje įvardyta prezidentė D.Grybauskaitė negailėjo liaupsių Švedijos koncernui.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Aug 22, 2013, 7:12 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 7:49 PM

Net skandinaviško verslo pažibai koncernui „Ikea” nepavyko išvengti korupcijos skandalų.

Prieštaringai vertinamas ir garsaus pasaulyje koncerno įkūrėjo multimilijardieriaus Ingvaro Kamprado sprendimas sugrįžti į gimtąją Švediją, kurią jis dėl didelių mokesčių paliko prieš 40 metų.

Vienas turtingiausių pasaulio žmonių vėl į tėvynę pasuko šįmet, kai šalis sumažino kai kuriuos mokesčius.

Vadovai užmerkė akis

„Mes niekada niekur nesitaikstome su korupcija”, – ne sykį yra pareiškęs „Ikea” įkūrėjas I.Kampradas.

Tačiau, pasirodo, paslysta ir skaidrieji švedai. Garsiajam koncernui prieš trejus metus Rusijoje teko atleisti du aukščiausius vadovus šioje šalyje.

Tuometė „Ikea” Rusijos padalinio vadovybė užmerkė akis, kai rangovai sumokėjo kyšį, kad būtų užtikrintas elektros tiekimas parduotuvei Sankt Peterburge.

Milžiniškas prekybos centras antrame pagal dydį Rusijos mieste iš tiesų turėjo bėdų, kai norėjo prisijungti prie elektros linijų.

Todėl rangovas, norėdamas paspartinti šiuos darbus, paprasčiausiai sumokėjo reikalingiems žmonėms į kišenę.

Visa tai gal būtų ir praslydę, jeigu ne informacija, pasirodžiusi viename Švedijos laikraštyje. Po to teko reaguoti visos kompanijos vadovybei.

Verkė kaip vaikas

Darbo tuomet neteko „Ikea” Vidurio ir Rytų Europos vadovas Peras Kaufmannas, taip pat nekilnojamojo turto vadovas Rusijoje Stephanas Grossas.

Rusijos nacionalinio antikorupcijos komiteto vadovas Kirilas Kabanovas pasveikino tokį koncerno žingsnį.

O „Ikea” įkūrėjas I.Kampradas Švedijos žiniasklaidai prisipažino verkęs kaip vaikas, kai sužinojo, kas nutiko Rusijoje.

Tarsi bandydamas įrodyti savo nepakantumą korupcijai, koncernas kuriam laikui netgi sustabdė investicijas kai kuriuose Rusijoje regionuose.

Oficiali priežastis – dėl neprognozuojamų vietos administracijos veiksmų.

Paaiškėjo, kad tenykščiai valdininkai nuolat reikalauja kyšių, dėl to delsia išduoti įvairius leidimus. Pavyzdžiui, būtent dėl to buvo vėluojama atidaryti „Ikea” parduotuves Samaroje, Ufoje ir Chimkuose.

Teko įsikišti ir Rusijos vyriausybei, nes vietos administracijos neskubėjo suteikti leidimų Švedijos kapitalo kompanijai.

Tąkart skandalas buvo aiškinamas tuo, kad Rusijoje viešpatauja korupcija ir net tokiam milžinui kaip „Ikea”, šioje šalyje turinčiam daugiau kaip dešimt parduotuvių, sunku išvengti kliūčių.

Švedas spruko iš Rusijos

Tačiau 2011 metais korupcijos istorija vėl pasikartojo. Tą kartą buvo apkaltintas „Ikea” Rusijos padalinyje dirbęs švedas Ola Ingvaldsonas ir du jo pavaldiniai – Turkijos piliečiai.

Koncerno nekilnojamojo turto verslui vadovavęs skandinavas esą bandė išreikalauti 255 tūkstančių JAV dolerių kyšį iš vieno vietos verslininko, kuris siekė išsinuomoti erdvę „Ikea” prekybos centre Maskvoje.

O.Ingvaldsonas paspruko iš Rusijos.

Šios šalies teisėsauga pernai paskelbė, kad jis buvo plano sumanytojas, tačiau penkeriems metams buvo nuteistas buvęs jo pavaldinys turkas Okanas Yunalanas, kuris 2011 metų balandį paėmė kyšį vienoje Maskvos kavinių.

Švedija ir Rusija nėra pasirašiusios ekstradicijos sutarties, bet Maskva paskelbė sieksianti, kad O.Ingvaldsonas būtų išduotas.

Galiausiai švedas ir dar vienas Turkijos pilietis Feritas Yildirimas buvo įtraukti į ieškomų asmenų sąrašą Rusijoje.

Tąsyk „Ikea” atstovai apsiribojo trumpu komentaru: jie tik patvirtino, kad policija yra pradėjusi tyrimą, tačiau sakė negalintys kalbėti apie „pavienius atvejus”.

Skandalas – ir Singapūre

„Ikea” neišvengė skandalų ir Singapūre. Maistą tiekiančios kompanijos vadovas Gary Lim Kim Seng’as šių metų vasarį buvo nuteistas kalėti 70 savaičių už tai, jog nuo 2003 iki 2009 metų mokėjo kyšius, kad gautų užsakymų iš Švedijos koncerno.

Pakišus susirinkdavo už maisto tiekimą „Ikea” prekybos centruose atsakingas Chrisas Leng Kah Pohas.

Jis buvo nuteistas kalėti 98 savaites, jam skirta net 2,3 milijono JAV dolerių bauda.

Singapūro žiniasklaida paskelbė, kad tai vienas didžiausių kyšininkavimo skandalų šalyje.

Smulkesnių kyšininkavimo istorijų, susijusių su „Ikea” vardu, būta ir Didžiojoje Britanijoje.

Grįžta sumažėjus mokesčiams

Bet nė vienas korupcijos skandalas, atrodo, neprilygsta „Ikea” savininko I.Kamprado sprendimui 40 metų nemokėti mokesčių šaliai, kurioje gimė ir jis pats, ir jo koncernas.

Visą šį laiką vienas turtingiausių pasaulio verslininkų gyveno Šveicarijoje, kurioje mokesčiai daug mažesni nei Švedijoje.

Tik praėjusią liepą milijardierius pareiškė, kad grįžta į savo gimtinę pabūti arčiau artimų ir senų draugų.

Taip verslininkas nutarė mirus žmonai Margaret.

I.Kampradas iki šių metų pabaigos grįš ten, kur ir prasidėjo „Ikea” istorija.

Dabar jam vėl teks mokėti pajamų mokestį, tačiau jis išvengs prabangos mokesčio, kurį Švedija atšaukė.

Kai kurie analitikai pastebėjo, kad turtuolis namo grįžta būtent tuo metu, kai Švedija įvedė tam tikrų pokyčių nekilnojamojo turto, sveikatos, paveldėjimo mokesčių srityse.

„Švedija jau nebėra didelių mokesčių valstybė”, – sakė kompanijos „Ernst & Young” mokesčių teisės specialistė Carla Pihlgren.

Beje, turtingiausių švedų gretose I.Kampradas nėra vienintelis, nusprendęs pataupyti mokesčių sąskaita ir pagyventi užsienyje.

Dėl tos pačios priežasties iš Švedijos pabėgo ir „Tetra Pak” įkūrėjas Hansas Rausingas, šiuo metu gyvenantis JAV.

Vienas turtingiausių pasaulio žmonių

* I.Kampradas „Ikea” kompaniją įkūrė 1943 metais. Tiesa, baldais jis pradėjo prekiauti tik praėjus ketveriems metams.

* Šiuo metu įvairiose pasaulio šalyse veikia per 340 „Ikea” prekybos kompleksų, jų vidutinis plotas siekia 25–30 tūkst. kvadratinių metrų.

* Apie I.Kamprado turtus skelbiama skirtinga informacija. Šveicarų žurnalas „Bilan” švedą neseniai išrinko turtingiausiu žmogumi Europoje, valdančiu 37,5 milijardo JAV dolerių turtą. Pasaulyje jis laikomas penktu pagal sukauptą turtą.

* Pastaraisiais metais „Ikea” valdymas patikėtas jo šeimai, tačiau I.Kampradas niekada nepaleido iš savo rankų kompanijos kontrolės.

* Dabar koncernas siekia įsiveržti į Kinijos ir Indijos rinkas ir praplėsti prekybą internetu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.