Įdomiausi pasaulio muziejai stulbina ne tik eksponatais, bet ir architektūra

Reikia pripažinti, kad šiais laikais klesti ne tik Kinijos ekonomika. Jau daugelį metų ši šalis žmonėms yra žinoma ir dėl kultūros, o ypač – muziejų. Nuo 2008-ųjų Kinijos vyriausybė į muziejus investavo apie 8 šimtus milijonų dolerių (virš 2 tūkst. milijardų litų). Daugeliui valstybių tokia suma galėtų pasirodyti mažų mažiausiai milžiniška, tik ne Kinijai. Beje, vien 2008-aisiais šioje šalyje buvo pastatyti 390 muziejų, rašo architizer.com.

2009 metais Vietname pastatytas Hanojaus muziejus. Pastatas sukurtas apverstos piramidės principu.<br>Architizer.com
2009 metais Vietname pastatytas Hanojaus muziejus. Pastatas sukurtas apverstos piramidės principu.<br>Architizer.com
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 23, 2013, 6:57 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 6:51 PM

O įdomūs jie tuo, kad vienu metu sugeba sujungti net kelis dalykus – įvairius eksponatus, meną ir istorinį kontekstą. Tiesa, šiuolaikiniai muziejai stebina ne tik savo turiniu, bet ir stulbinančia architektūra.

Nors daugelį įdomiausių muziejų galima aplankyti būtent Kinijoje, per pastaruosius kelis metus dienos šviesą išvydo architektūriniais sprendimais tiesiog pribloškiantys pastatai, esantys Lenkijoje, Korėjoje, Japonijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Brazilijoje ar net Vietname.

Priešistorinis muziejus sufleruoja archajinę dvasią

Daugelis tokių pastatų iš pirmo žvilgsnio net nelabai panašūs į muziejus, tačiau būtent tuo jie ir įdomūs. Vienas iš tokių – 2010 metais Pietų Korėjoje pastatytas Jeongoko priešistorinis muziejus (autoriai: "X-TU").

Ant paleolito skardžio įsikūrusio pastato pagrindinė misija – natūraliai įsilieti į priešistorinius laikus primenantį kraštovaizdį. Architektams teko sunki užduotis – panaudojant modernaus dizaino elementus pastatą priartinti prie archajiško modelio.

Ant dviejų skardžių esantis pastatas pasižymi lengvomis ir apvaliomis formomis. Po muziejumi tekantis vanduo – tarsi užuomina į priešistorinius laikus. Muziejaus vidus puikiai dera prie išorės stiliaus. Jame eksponuojamos įvairios fosilijos, skeletai, pagal kuriuos galima pastebėti, kaip evoliucijos metu keitėsi žmogaus kūno modelis. Taip pat – žvėrių skeletai ir pirmykščius urvus bei olas vaizduojantys paveikslai.

Pastato vidus stebina atviromis erdvėmis. Toks architektūrinis sprendimas – dar viena užuomina į priešistorinius laikus, kuriuose uždarų erdvių ar kambarių net nebūdavo.

Įsilieti į kraštovaizdį

Savo pagrindine idėja, kad pastatas turi įsilieti ir papildyti erdvę, galėtų būti panašus ir 2011 metais Japonijoje pastatytas Karuizawa muziejaus kompleksas, sukurtas bendrovės „Yasui Hideo Atelier“. Savo išore jis kiek primena Kaune esantį IX forto muziejų.

Pasak kūrėjų, tokią formą nulėmė japoniškas popieriaus lankstymo menas – origami. Buvo siekiama suprojektuoti tiesias muziejaus formas, kurios tarsi įsilietų į kalnuotą Nagano kraštovaizdį. Kone didžiausias iššūkis – origami meną pritaikyti architektūroje ir pernelyg neišsiskirti nuo šalia esančio japonų menininko-tapytojo Hiroshi Senju muziejaus.

Architekto H.Yasui teigimu, buvo siekiama sujungti tradicinius japoniškos architektūros elementus su modernizmu. Toks muziejus ir buvo pastatytas. Tiesa, pastatas, nupieštas popieriuje, priminė tik kelis netaisyklingus trikampius, tačiau po kiek laiko projektas tapo realybe.

Grįžti į Cezario kovų laikus

Kitas įdomus muziejus buvo pastatytas 2012 metais Prancūzijoje. Tai – Alésia archeologinis parkas ir muziejus, sukurtas Bernardo Tschumi. Komplekso schema susideda iš dviejų skirtingų, bet susijusių struktūrų-pastatų. Šis projektas skatina nusikelti į laikus, kuomet vyko mūšiai tarp Julijaus Cezario ir galų.

Pirmasis pastatas yra muziejus, tarsi atstovaujantis galų poziciją ir yra įsikūręs ant kalvos viršūnės, o antrasis pastatas - lankytojų centras, esantis aplink muziejų ir atstovaujantis romėnų poziciją. Nors muziejus yra pastatytas iš akmenų, buvo siekiama, kad jis taptų šiuolaikiškos achitektūros pavyzdžiu.

Lankytojų centro pagrindinė statybinė medžiaga – medis, o stogas yra apsodintas augalais. Šiuos du kompleksą sudarančius pastatus jungia paprasta cilindro forma.

Muziejus Lenkijoje primena žydų istoriją

Architektūrinių sprendimų originalumu nė trupučiu nenusileidžia Lenkijos sostinėje, Varšuvoje, esantis Lenkijos žydų istorinis muziejus. Pastatas pradėtas statyti 2009 metų liepos mėnesį, o baigtas – 2013-ųjų gegužę. Muziejų galima pavadinti daugiafunkciniu, kadangi jame yra ne tik ekspozicijų salės, bet ir tyrimų centras.

Lankytojai gali aplankyti parodas ir sužinoti įdomių faktų apie žydų kultūrinį paveldą, mokslą ir istoriją nuo viduramžių iki šių dienų. Holokaustas – viena iš temų, su kuriomis bando supažindinti parodų kuratoriai.

Muziejus yra stačiakampio formos, o pagrindinė išorės medžiaga – stiklas. Šis Lenkijoje esantis pastatas labiausiai išsiskiria savo koridoriais ir neužgriozdintomis didžiulėmis erdvėmis, kurias sukurti įkvėpė kai kurie Senojo Testamento fragmentai ir siekis pavaizduoti abstrakčias gamtos linijas.

Neatsitiktinai šis muziejus atsidūrė būtent Varšuvoje, mat prieš Antrąjį Pasaulinį karą šiame mieste gyveno labai daug žydų. Akivaizdu, muziejus vertas dėmesio ne tik dėl stulbinančios architektūros, bet ir dėl jo turinio. Jį projektavo „Lahdelma & Mahlamäki Architects“.

Pastato oda ir kaulai – plonos betono konstrukcijos

Vienas iš moderniausių muziejų – Marselyje, Prancūzijoje, esantis Viduržemio jūros ir Europos civilizacijų muziejus. Architektas – Rudy Ricciotti. Jame yra įrengta 335 vietų auditorija, taip pat erdvė, skirta vaikų užsiėmimams, biblioteka, restoranas su terasa.

Pagrindinė šio muziejaus ekspozicija yra skirta Viduržemio jūros kultūrai, kuri pirmiausia siejasi su mokslu, menais, modernios valstybės kūrimu. Vienas didžiausių Marselio muziejaus išskirtinumų – šviesos žaismas. Jį sukūręs apšvietimo menininkas Yannas Kersalé buvo įsitikinęs, kad šio muziejaus šviesų koncepcija turi būti paremta Viduržemio jūros mėliu.

Statant muziejų buvo naudotas betonas. Toks sprendimas buvo paremtas naujausiais Prancūzijos inžinierių atradimais šios medžiagos pritaikymo srityje. Muziejaus betoninės konstrukcijos dabar yra tokios plonos, kad, galima pasakyti, tai – tik pastato oda ir kaulai.

Vienoje pusėje miestas, kitoje - gamta

Italijos Bolzano mieste esantis modernaus meno muziejus buvo suprojektuotas 2008 metais architektūros kompanijos „Krüger Schuberth Vandreike“ (KSV).

Muziejus stovi gana įdomioje aplinkoje, tarsi ant krašto, kurio vienoje pusėje matyti miestas, o kitoje – žaliuojanti gamta ir kalnai. Pagrindinis architektų uždavinys – architektūriškai sujungti šiuos du dalykus: gamtą ir urbanizuotą teritoriją.

Pastatą puošia įstiklintas fasadas, o su keliu jungia tiltas, po kuriuo teka upė Talvera. Priklausomai nuo to, kokiu kampu krenta saulės šviesa, įstiklinti fasadai gali būti panaudojami ir vidaus erdvės vėsinimui, ir šildymui.

Nebuta muziejus atspindi karingą japonišką dvasią

Savita architektūra išsiskiriantį muziejų galima rasti Aomori mieste, Japonijoje. Tai – Nebuta muziejus. Jį suprojektavo architektai Stephanie Forsythe ir Toddas MacAllenas 2012 metais.

Tokį muziejų įkurti paskatino vienas Japonijos festivalis – „Aomori Nebuta Matsuri“. Šis muziejus išsiskiria tuo, kad jį supa vanduo, o pats statinys yra stačiakampio formos, su jį gaubiančiomis raudonomis juostomis.

Muziejuje galima rasti daug ryškiaspalvių paveikslų su įniršusiais ir kovojančiais veidais. Nors, nepabuvus muziejuje, „Aomori Nebuta Matsuri“ festivalio pagrindinę idėją suprasti ir sunkoka, pačiame pastate galima susipažinti su šio festivalio istorija.

Piešiniuose taip pat galima pamatyti kovų scenas, demonus ir mitines būtybes. Visa tai sujungiama į vieną dramatišką siužetą. Žmonėms, besidomintiems japoniška kultūra, šis muziejus turėtų pasirodyti net labai įdomus.

Muziejaus - apversta piramidė

Šviesiu ir moderniu savo dizainu lyg priešprieša japoniškajam variantui galėtų būti 2009 metais Vietname pastatytas Hanojaus muziejus.

Muziejų sudaro trys aukštai, kurie yra kvadrato formos. Muziejaus architektūra įdomi tuo, kad šie aukštai yra tarsi trys lygmenys. Pirmasis, kuris stovi ant žemės, yra mažiausias kvadratas. Pastatas sukurtas apverstos piramidės principu. Jį projektavo GMP - („Von Gerkan, Marg and Partners Architects“)

„Oranžinio stačiakampio“ viduje – ir užkandinė, ir galerija

Švedija taip pat gali didžiuotis savo architektūra. „Moderna Museet Malmo“ muziejuje galima išvysti modernaus meno kūrinius. Statinys sukurtas 2009 metais, o suprojektuotas firmos „Tham&Videgard“.

Pirmasis aukštas yra įstiklintas, o didysis muziejaus koridorius lankytojus nustebina ryškiomis oranžinėmis sienomis. Tiesa, tokios pačios spalvos yra ir pastato išorė. Tarp erdvių galerijų muziejuje taip pat galima rasti net užkandinę.

Prie muziejaus išskirtinumo labiausiai prisideda tai, kad šalia jo stovi visai paprasti raudonų plytų pastatai, tarp kurių šis ryškiai oranžinės spalvos stačiakampis statinys atrodo išties iššaukiančiai.

Kuo nustebins Brazilija

Nors įdomių muziejų visame pasaulyje yra be galo daug, įdomiausiųjų architizer.com sukurto sąrašo dešimtuke, atsidūrė Vitorijos mieste, Brazilijoje, esantis „Cais des Artes“ muziejus.

Iš pirmo žvilgsnio šis muziejus kiek primena Vilniuje esančia Nacionalinę dailės galeriją. Tačiau tik iš pirmo žvilgsnio. Šis pastatas ne tik daug didesnis, bet pasižymi ir savita aplinka bei muziejaus vidaus erdvėmis.

Didžiulį tiesiomis ir griežtomis formomis pasižymintį pastatą supa vanduo, o pro muziejaus langą matyti miesto vaizdas. Itin dideliame pastate telpa ne tik parodų salės, bet ir restoranai, kavinės ir net knygynas.

Akivaizdu, šiuolaikiniai muziejai bando stebinti ne tik įdomiais eksponatais, bet ir dėmesio verta architektūra. O pagrindinis tokių muziejų architektų uždavinys – modernų dizainą sujungti su archajiniais elementais, galinčiais atspindėti muziejaus istorijos dvasią.

Pagal architizer.com parengė Agnė Vasiliauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.