Infliacija – ir šiame, ir aname pasaulyje

Sparčiai augančioje Kinijoje kainos kasmet didėja, nors ir ne beprotišku tempu. Užtat kinų pomirtiniame pasaulyje įsisiautėjo tikra hiperinfliacija.

Dvasioms patenkinti deginami netikri pinigai su kuo daugiau skaičių.<br>„Wikipedia” nuotr.
Dvasioms patenkinti deginami netikri pinigai su kuo daugiau skaičių.<br>„Wikipedia” nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 24, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 6:45 PM

Kad ir kaip būtų keista, viskas brangsta ne tik Lietuvoje, bet ir, daugelio įsitikinimu, vien pigias prekes tegaminančioje Kinijoje. Ten kyla darbuotojų algos, būstų kainos, brangsta jų nuoma, maisto produktai, remdamasis wsj.de rašo "Lietuvos rytas".

Tai pastebima tiek žemyninėje Kinijoje, tiek, pavyzdžiui, Honkonge.

Tiesa, pastarajam yra dar sudėtingiau, nes jo valiuta susieta su JAV doleriu, palūkanų normos išlieka itin mažos, todėl infliacija siautėja kaip reikiant. Nors tikrai ne taip, kaip kinų anapilyje.

Visi nori trilijonų

Vakarinėje Honkongo dalyje, kur galima įsigyti ženšenio šaknies ar ryklio pelekų, yra mažiausiai pustuzinis keistokų parduotuvių. Jose galima aptikti, pavyzdžiui, indų, oro kondicionierių ar žaidimų konsolę.

Tačiau kad ir kokios čia būtų prekės, visos jos – popierinės.

Maža to, čia parduodami ir popieriniai pinigai, tik toli gražu ne su Kinijos ar Honkongo centrinio banko pavadinimu.

Jau daug šimtmečių kinai mirusiems savo giminaičiams ar mylimiesiems „siunčia” dovanas: deginami simboliniai pinigai, už kuriuos numirėliai neva gali ką nors įsigyti aname pasaulyje.

Tačiau prieš kelis dešimtmečius tokios kupiūros būdavo, pavyzdžiui, su skaičiais 5 ar 10, o dabar ant jų rašomi sunkiai protu suvokiami skaičiai.

„Visur infliacija, aname pasaulyje – irgi”, – pripažino vienos tokių parduotuvių savininkas 42 metų Li Yin-Kwanas.

Jo klientai dažniausiai pageidauja trilijono piniginių vienetų vertės kupiūros, nes tikisi, kad tiek pinigų dvasioms užteks ir prašmatniems automobiliams, ir prabangiems namams.

Reikia ir kredito kortelių

Šūsnį pinigėlių, kurie aname pasaulyje verti mistinių 100 trilijonų, jis parduoda viso labo už penkis eurus. Juk tai – tiktai paprasti popierėliai.

Tačiau pirkėjams reikia ne tik jų. Anapusinę infliaciją liudija tai, kad šluote šluojamos „kredito kortelės” su užrašais „The Hell Bank Corporation” ir VIP, iš popieriaus pagaminti „iPad” įrenginiai, popieriniai trimačio vaizdo televizoriai ar sportiniai automobiliai.

Padėtis – kaip Zimbabvėje

Ekspertai irgi nevengia komentuoti tokio fenomeno, žinoma, su nemenka humoro doze.

„Dvasių pasaulyje mes stebime hiperinfliaciją. Tokią pačią, kokia yra Zimbabvėje”, – sakė Honkongo universiteto ekonomistas Timothy Hau.

Pasak jo, akivaizdu, kad tokį „pinigų” nuvertėjimą sukėlė pernelyg didelė ir vis auganti jų pasiūla. Kokia gali būti išeitis?

Anot T.Hau, susieti anapusinę valiutą su, pavyzdžiui, JAV doleriu.

„Juk tiek tikrų dolerių niekas nedegintų.

Todėl į dvasių pasaulį plūstančių pinigų srautas smarkiai sumažėtų ir viskas stotų į savo vėžes”, – aiškino ekonomistas.

Honkongo centrinio banko atstovai atsiprašė, kad šia tema negali pateikti juokingo atsakymo. Tačiau be reikalo, nes jų komentaras verčia iš koto.

„Bankas nekaupia statistikos apie pinigų kiekį, kuris naudojamas apyvartoje aname pasaulyje, todėl ir negali reguliuoti jų spausdinimo”, – taip skamba atsakymas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?