Paskutinės išpardavimų dienos – kokių nuolaidų galima tikėtis?

Lietuvos didžiuosiuose prekybos centruose skaičiuojamos paskutinės išpardavimų dienos. Prekybininkai neslepia, kad paskutinę rugpjūčio savaitę nuolaidos yra didžiausios, o pirkėjai suaktyvėja. Tačiau, pardavėjų teigimu, tikrus nuolaidų medžiotojus galima skaičiuoti ant pirštų – lietuviai pamėgo būti madingi naujo sezono pradžioje, todėl nuolaidų pradžios net nelaukia.

Paskutinę rugpjūčio savaitę nuolaidos yra pačios didžiausios ir siekia net iki 75 procentų.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Paskutinę rugpjūčio savaitę nuolaidos yra pačios didžiausios ir siekia net iki 75 procentų.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Aug 28, 2013, 6:17 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 4:52 PM

„Man išpardavimai asocijuojasi su laiko gaišimu. Kadangi neturiu laiko, tai net nesidomiu. Kartais išpardavimai tampa kaip manija, kai žmonės perka bet ką. 

Tuomet spinta užsipildo kažkokiu čigonišku garderobu. Žmonės savęs nevaldo ir perka bet ką, vien dėl to, kad pigu. Mielai pritariu, kad reikia pasinaudoti išpardavimais, bet nesusirgti manijos liga ir negriebti visko, kas papuola“, – sakė stilistas Mantas Petruškevičius ir pridūrė, kad jis pats tokiems dalykams laiko neturi.

M.Petruškevičiaus nuomone, tikrai geri daiktai išperkami iš karto: „Užsienyje per išpardavimus lieka daug gražesnių daiktų nei Lietuvoje. Mūsų šalyje bėda, kad jų atveža ne po daug. Tai lieka tokių daiktų, kurie praktiškai niekam ir nereikalingi. Tačiau jaunimui išpardavimai yra labai naudingi. Jiems tai yra puikus laikas įsigyti tai, ko jie nori, ir net suformuoti savo įvaizdį.“

Nusiperka nereikalingų daiktų

„Esu apsipirkinėjusi keliuose miestuose – Niujorke, Vilniuje, Paryžiuje. Užsienyje pasiūla kitokia, kainos ir kokybės santykis daug geresnis nei Lietuvoje. Per išpardavimą eini ir ieškai, kas tau patiks. Eiti turint konkretų tikslą neverta, nes dažniausiai nerasi to, ko nori. Visuomet džiaugiuosi suknelėmis, galima rasti neblogų palaidinių ir aksesuarų“, – pasakojo išpardavimus Lietuvoje ir užsienyje mėgstanti vilnietė Lina Zamalytė.

Anot jos, egzistuoja ir žmogiškasis faktorius – jeigu eini ir pamatai, kad krūva moterų kuičiasi po kalną drabužių, tai ir pačiam norisi prieiti: „Kai grįžęs namo peržiūri daiktus, tai truputį nustembi, kaip tokią nesąmonę galėjai nusipirkti.“

Mergina pasakojo, kad per išpardavimus ji yra radusi tikrai labai daug nebrangių drabužių ir avalynės. Pavyzdžiui, odinius batus ji įsigijo už 30 litų. Prancūzijoje vieną suknelę nusipirko už mažiau nei dvidešimt litų, ir tokių pavyzdžių – daug.

Lina pripažino kartais nepastebinti, kaip smulkmenos išleidžia didelę pinigų sumą: „Perku ne tik sau, bet ir kitiems šeimos nariams. Kartais nutinka taip, kad išleidžiu visus turimus pinigus. Pavyzdžiui, per dvi savaites išpardavimams išleidau tūkstantį litų.“

Mergina pripažino, kad drabužių spinta pilna nereikalingų daiktų: „Atrodo, kad kuo daugiau turi, tuo greičiau nusibosta. Dažnai būna taip, kad nešioji kažkokį mėgstamą rūbą, o į kitus taip ir neatkreipi dėmesio.“

Yra keli išpardavimų etapai – pirmiausia būna maždaug 30 proc. nuolaidos. Vėliau galima palaukti ir didesnių – iki 70 proc. nuolaidų.

Likusios prekės gali būti arba tikrai geras laimikis, arba ne – paskutinių parduotuvėje likusių džinsų užtrauktukas gali būti ištrūkęs, o palaidinė ištepta lūpų dažais. Išpardavimais gali pasinaudoti arba mažas, arba dideles pėdas turinčios moterys – paskutinių batelių poros paprastai būna 36 ir 42 dydžio.

Paskutinę savaitę – jau rudens sezonas

„Prekybos ir pramogų centruose „Akropolis“ vyksta du sezoniniai išpardavimai – žiemos ir vasaros. Išpardavimų pabaigos datos nėra nustatytos tiksliai – vienos parduotuvės sezonines prekes išparduoda greičiau, kitos jų turi ilgiau. Tad kai kuriose parduotuvėse vasaros sezono prekių dar galima rasti ir šiandien. Išpardavimo pabaigoje dažniausiai siūlomos iki 75 proc. siekiančios nuolaidos“, – sakė „Akropolis LT“ nuomos skyriaus vadovė Virginija Semsienė.

V.Semsienė akcentavo, kad įprastai išpardavimo pradžioje nuolaidos būna kiek mažesnės, tačiau prekių pasirinkimas – didesnis. Vėliau nuolaidos auga, tačiau prekių likutis mažėja, mažesnis tampa ir dydžių, spalvų, modelių pasirinkimas.

„Skaičiuojame, kad per išpardavimus pirkėjų padaugėja iki 10 procentų. Kitaip yra su „Jamam“ dienomis, kai „Akropoliuose“ per dieną apsiperka daugiau nei ketvirtadalis milijono žmonių“, – sakė V.Semsienė.

„Rugsėjo mėnesį išpardavimo prekių jau nebeliks. Pats aktyviausias išpardavimo mėnuo paprastai būna liepą. Nuolaidos laipsniškai auga, kas tam tikrą periodą jos peržiūrimos ir yra didinamos priklausomai nuo pardavimo ir atsargų kiekio“, – sakė parduotuvių tinklo „Apranga“ pardavimo ir rinkodaros direktorė Irma Marcinkienė.

Ji akcentavo, kad atsiranda vis daugiau pirkėjų, kurie vertina madingas prekes ir perka nuo sezono pradžios.

„Žmonės šią pamoką yra išmokę ir žino, kad patys geriausi daiktai būna išperkami iš karto. Žinoma, yra tokių pirkėjų, kurie yra jautrūs kainai ir orientuojasi į išpardavimus. Yra netgi atskira pirkėjų kategorija, kuri laukia išpardavimų“, – sakė I.Marcinkienė.

Srautas padvigubėja

„Paskutinę rugpjūčio savaitę nuolaidos yra pačios didžiausios ir siekia net iki 75 procentų. Tai paskutinių dydžių ir kiekių prekės. Pirkėjų srautas būna padidėjęs. Tikrai jaučiasi pagyvėjimas ir augimas – nebūtinai dvigubai, bet gerokai didesnis. Tai normalu – išpardavimai žmonėms yra įdomūs, jie ieško tikrai gerų pasiūlymų.

Per mūsų „smūginius“ išpardavimus, kurie trunka keletą dienų, apsilanko beveik dvigubai daugiau žmonių“, – pasakojo prekybos centro „Panorama“ rinkodaros vadovė Neringa Kavaliauskienė.

Ji pabrėžė, kad vasaros pabaigos pagyvėjimas susijęs ir su tuo, kad žmonės grįžta iš atostogų, turi daugiau laiko ir traukia į prekybos centrus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.