Tūkstantis „Senukų“ darbuotojų tilps G.Natkevičiaus projektuotame biure

Nors „Senukų“ prekybos centrai neretai primena labiau industrinės paskirties statinius, bendrovės vadovai turi gerą skonį. Naująjį „Senukų“ biurų pastatą, į kurį kraustysis visa bendrovės administracija ir verslo padaliniai, projektavo vienas geriausių šalies architektų Gintautas Natkevičius.

„H“ raidės formos septynaukštis, beveik 17 tūkst. kvadratinių metų ploto pastatas iškilo didžiųjų Lietuvos kelių Vilnius – Kaunas – Klaipėda sankirtoje, šalia vieno didžiausių Kaune prekybos ir laisvalaikio centro „Mega“.<br>L.Garbačausko nuotr.
„H“ raidės formos septynaukštis, beveik 17 tūkst. kvadratinių metų ploto pastatas iškilo didžiųjų Lietuvos kelių Vilnius – Kaunas – Klaipėda sankirtoje, šalia vieno didžiausių Kaune prekybos ir laisvalaikio centro „Mega“.<br>L.Garbačausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Sep 6, 2013, 10:36 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 1:01 PM

Netikėta, kad biurų pastatas – ne stiklinis. Iš išorės jis primena biblioteką ar knygų lentynas – tai atspindi įmonės tobulėjimo filosofiją, simbolizuoja intelektą.

Solidus septynių aukštų „H“ raidės formos biurų kompleksas iškilo šalia prekybos ir laisvalaikio centro „Mega“. „Senukų“ atstovai jau buvo sukūrę pirminį „H“ raidos formos pastato eskizą, tad G.Natkevičiaus komandai nereikėjo gaišti laiko kuriant bei siūlant įvairias biurų komplekso koncepcijų alternatyvas.

„H“ raidės pastato forma pasirinkta neatsitiktinai, siekta, kad darbo vietos būtų maksimaliai apšviestos natūralia dienos šviesa ir tuo pačiu neperkaistų dvi pietinės pastato dalys, suformuotos be langų.

Devyniems šimtams darbo vietų suprojektuotame ir iki 1100 žmonių talpinti galinčiame biure  šiuo metu dar pluša darbininkai, vyksta vidaus įrengimo darbai. Dar šiais metais čia persikels dalis „Senukų“ darbuotojų. Visas pastato plotas siekia beveik 17 tūkst. kv. metrų. Per tūkstantį darbo vietų talpinančio komplekso statyba kainavo apie 78 mln. litų, dar 10 mln. investuota į vidaus įrangą.

Pastate bus įrengti ne tik darbuotojų kabinetai, 200 žmonių talpinanti konferencijų salė, pasitarimų patalpos, bet ir maitinimo bei poilsio zonos. Patalpos suplanuotos taip, kad į kabinetus patektų kiek įmanoma daugiau dienos šviesos. Kuriant interjerą siekta, kad jis neprimintų buitinės aplinkos, o sukurtų jaukią darbinę atmosferą, todėl pasirinkti nuosaikių spalvų deriniai.

Idėja brendo seniai

„Senukų“ atstovė Laima Petraitytė lrytas.lt portalui pasakojo, jog idėja pasistatyti bendrovės poreikius tenkinantį biurų kompleksą brendo jau seniai. Bendrovei plečiantis ir didėjant darbuotojų skaičiui, dalis skyrių buvo išsibarstę skirtinguose padaliniuose.

Įmonei evoliucionuojant nuolat kito ir administracijos struktūra – ne kartą keitėsi padalinių skaičius bei jų dydis, kūrėsi nauji, jungėsi bei skilo senesni. Visus šiuos procesus lydėdavo neišvengiamas darbuotojų persikraustymas iš vienų patalpų į kitas.

Idėja statyti pastatą, kuriame tilptų visi darbuotojai, brendo kelerius metus. Galiausiai 2011 metais prasidėjo pastato projektavimas, jis patikėtas žinomo Kauno architekto G.Natkevičiaus biurui. Tų pačių metų pabaigoje pradėti statybos darbai, kurių ėmėsi bendrovė „YIT Kausta“.

Siekė sukurti išliekamąją vertę

Architektas G.Natkevičius pasakojo, kad šis projektas – tarsi savotiškas iššūkis.

Jam bei kartu dirbantiems kolegoms teko nelengva užduotis, suprojektuoti energetiškai efektyvų pastatą, kuriame derėtų estetika bei funkcionalumas. Pasak architekto G.Natkevičiaus, užduotį palengvino aiškus užsakovo žinojimas, ko jis nori.

„Kol iškilo šis pastatas, buvo daug ieškojimų. Lankėme moderniausius Lietuvos ir užsienio šalių biurus, vertinome sistemas bei jų pritaikymo mūsų pastate galimybes. Konsultavomės su ekspertais, kol surinkome geriausią praktiką ir viską sudėjome į viena“, - sakė „Senukų“ atstovė L.Petraitytė.

Pasak G.Natkevičiaus, suprojektuoti estetišką, solidų ir tuo pačiu elegantišką bei neiššaukiantį „H“ raidės formos pastatą nebuvo lengva.

„Ši forma pakankamai įnoringa, labai sunkiai pasiduodanti architektūriniams ieškojimams. Važiuojant keliu ji gali pasirodyti griozdiška.

Buvo šiek tiek neramu, kad pastatas atrodys pernelyg masyvus. Labai gretai su užsakovais pavyko suderinti pastato išorės koncepciją, jie išsakė ko nori, akcentavo svarbius sumanymus, o mes jų idėjas įgyvendinome“, - sakė G.Natkevičius.

Užsakovai siekė, kad pastato eksterjeras bei interjeras taptų neatsiejami nuo įmonės veido. Biurų kompleksas turėjo būti neiššaukiantis, o jaustųsi intelektualumas, jame dirbantys žmonės patirtų pasitenkinimo jausmą.

„Su užsakovais buvome nutarę ieškoti ne vienadienės, bet ilgalaikės estetikos. Skirtingai nei dėmesį patraukiantys įvairūs margumynai, solidus pastatas turi išliekamąją vertę. Todėl eksterjerą kūrėme iš žemės spalvų gamos, nes šis, santūrus bei elegantiškas kompleksas stovės daugelį metų“, - sakė G.Natkevičius.

Kabinetų dydžius galima lengvai keisti

Projektuojant komplekso patalpas, buvo sujungtos dvi skirtingos biurų pastatų sistemos – kabinetinė ir laisvo planavimo.

Projekto autorius, architektas G.Natkevičius minėjo, jog taip siekta sukurti kuo mobilesnę darbo vietą, kad keičiantis poreikiams ir atsiradus būtinybei dar labiau plėstis, būtų galima nesunkiai pertvarkyti patalpas.

Patalpų funkcionalumas suformuotas taip, jog nuo antro iki šešto aukšto pastato šoniniuose flygeliuose jos iš anksto numatytose vietose lengvai transformuojamos.

Esant poreikiui pastato sistemų ir sienų konstrukcijos patalpas leidžia kas 4 metrai lengvai suskaidyti arba sujungti naudojant lengvai išardomas pertvaras.

Pastato viduje – valgykla ir laisvalaikio kambarys 

Daugiau nei tūkstantį žmonių sutalpinti galinčiame biurų pastate pasirūpinta ir darbuotojų maitinimu. Pirmajame aukšte bus įrengta didelė savitarnos valgykla, o kiekviename iš aukštų - atskiros virtuvėlės mėgstantiems namuose gamintą maistą.

Šios maisto gamybos zonos turės visus būtiniausius virtuvės įrankius ir techniką. Šiltuoju metų laiku darbuotojai pietauti galės ir lauke prie skėčiais pridengtų stalų.

Daugelyje darbo kambarių ketinama įrenti pokalbių zonas su patogiais minkštasuoliais ir garsą izoliuojančiomis pertvaromis. Taip pat bus didelis darbuotojų poilsio kambarys, suskirstytas į fizinio aktyvumo, žaidimų, tylos, prezentacijų, diskusijų bei gimtadienių zonas. Visos pastato sistemos bus valdomos centralizuotai. Operatorius kompiuteriu galės lengvai ir greitai redaguoti reikiamus pastato parametrus. Įdomu ir tai, kad „Senukų“ administracinio pastato šildymo ir vėdinimo sistema bus susieta su darbuotojų įeigos sistema ir sureguliuota taip, kad esant poreikiui automatiškai įsijungtų ir išsijungtų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?