Lenkų verslininkai kratosi užrašo „Pagaminta Lenkijoje“

Lenkų verslininkai priešinasi užrašui „Pagaminta Lenkijoje”. Pasak jų, į lenkišką produkciją Europa žiūri dar įtariai.

Koncernas LPP siuvamus drabužius parduoda su užsienietiškais prekių ženklais, vienas jų yra „House”.<br>R.Butrimo nuotr.
Koncernas LPP siuvamus drabužius parduoda su užsienietiškais prekių ženklais, vienas jų yra „House”.<br>R.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Sep 9, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 12:18 PM

3,7 tūkst. Lenkijos verslo įmonių vienijanti organizacija „Lewiatan” kreipėsi į vyriausybę, kad ji blokuotų Europos Komisijos (EK) siekius įpareigoti gamintojus ant produktų nurodyti, kurioje šalyje jie pagaminti.

EK manymu, vartotojai turi teisę žinoti šią informaciją, bet Lenkijos verslininkai baiminasi, kad toks užrašas jiems pasunkintų skverbimąsi į Vakarų rinkas, rašo „Lietuvos rytas”.

Lenkijos kosmetikos gamintojų sąjungos prezidentė Blanka Chmurzynska-Brown pareiškė, kad toks užrašas neabejotinai pakenktų vietos kosmetikos gamintojams.

Nemažai jų esą šiuo metu vykdo Prancūzijos kosmetikos koncernų užsakymus, o dėl naujo reikalavimo greičiausiai prarastų sutartis su jais. Mat ant savo gaminių vietoj užrašo „Pagaminta ES” privalėtų klijuoti „Pagaminta Lenkijoje”, o tai sumažintų prancūzių pirkėjų susidomėjimą, nes į naujų ES šalių gamintojus jos vis dar žiūri įtariai.

Tai pripažįsta ir vienos didžiausių Lenkijos kosmetikos firmų „Dr. Irena Eris” vadovai. Įmonė prieš devynerius metus mėgino prekiauti savo produkcija Jungtinės Karalystės prekybos tinkle „Boots”, bet nesėkmingai, nes užrašas „Pagaminta Lenkijoje” pirkėjams nekėlė pasitikėjimo.

I.Eris teigia, kad užsienio pirkėjams Lenkija kol kas asocijuojasi su egzotiška, tačiau technologiškai atsilikusia šalimi, tad ir lenkiškais produktais nepasitiki, net neišmėgindami, ar jie kokybiški.

Lenkijos maisto pramonės federacijos vadovas Andrzejus Gantneris kaltina, kad siekdamos pokyčių senosios ES šalys nori sugriauti bendrą rinką ir išsaugoti savų gamintojų lyderiavimą.

„Jeigu visoje ES egzistuoja tokie patys gamybos ir kokybės kontrolės reikalavimai, pagaminimo šalis neturi būti svarbi”, – teigė A.Gantneris.

Sociologinių tyrimų bendrovė „Pemi” apklausė 1244 įmonių vadovus. Paaiškėjo, kad tik 13 procentų įmonių savo gaminius reklamuoja kaip pagamintus Lenkijoje. Tik ketvirtadalis Lenkijoje pagamintų ir į užsienį eksportuojamų prekių turi tai liudijantį užrašą.

Savo gaminių lenkiškos kilmės nenurodo ir didžiausias šios šalies drabužių gamintojas koncernas LPP, prekes parduodantis vien su užsienietiškais pavadinimais – „Reserved”, „House”, „Mohito Sinsay”, „Cropp”.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.