Asvejos regioninis parkas – gamtos ir kultūros lobynas

Jei reikėtų įvardinti ilgiausią šalies ežerą, tai daugelis turbūt net ir naktį pažadinti pasakytų, kad tai Asveja, plytinti tokio paties pavadinimo regioniniame parke Dubingių apylinkėse. O pastarosios garsėja tiek gamtos grožybėmis, tiek kultūriniu paveldu.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 10, 2013, 12:22 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 9:13 AM

Istorinis ir kultūrinis palikimas

Asvejos ežero pusiasalyje yra Dubingių piliavietė, kurios praeitis glaudžiai susijusi su Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės vadovais ir kovomis su kryžiuočiais. Archeologinių kasinėjimu metu buvo atkasti buvusių Radvilų rūmų pamatai, rūsiai, sienų bei grindų fragmentai, garbingos giminės šeimos palaikai.

„Identifikavus Radvilų palaikus, sukūrus Radvilų rūmų liekanų ekspoziciją, sutvarkius Dubingių piliavietę, Asvejos regioninį parką, ko gero, galime laikyti ketvirta saugoma teritorija Lietuvoje pagal nacionalinę svarbą. Džiugu, kad jis sutraukia vis daugiau gamtos, grožio ir istorijos mylėtojų“, – sako Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos direktorė Rūta Baškytė.

Gamtos perlai

Keliautojai, kuriuos labiau nei kultūrinis ir istorinis paveldas traukia gamtos lobiai taip pat nenusivils apsilankę Asvejos regioniniame parke, kuriame be ilgiausio šalyje ežero galima pamatyti dar daugiau nei tris dešimtis ežerų. Visame parke gausu įvairių saugomų augalų (beveik trisdešimt jų įrašyta į šalies raudonąją knygą) ir gyvūnų.

Pažintį su regioniniais ar nacionaliniais šalies parkais visuomet geriausia yra pradėti nuo Lankytojų centro, kuriame galima gauti informacijos apie parke lankomus objektus, maršrutus. Asvejos regioninio parko lankytojų centro traukos objektu tapo ir neseniai visuomenei pristatyta ekspozicija „Ilgiausio Lietuvos ežero slėpiniai, archeologinis paveldas“, kuri įrengta Dubingiuose. Ekspozicija buvo įrengta siekiant ne tik suteikti žmonėms daugiau informacijos apie regioninį parką, bet ir paskatinti savarankiškai po jį keliauti.

Šiuolaikiška, patraukli ir informatyvi – šiais trimis žodžiais būtų galima apibūdinti naująją ekspoziciją. Ji įrengta panaudojus naujausias šiuolaikines technologijas. Pavyzdžiui, turintys išmaniuosius telefonus informaciją gali sužinoti nuskenavę QR kodą. Kuriant šią ekspoziciją buvo siekiama, kad lankytojai būtų ne pasyvūs stebėtojai, o aktyvūs dalyviai. Jie gali žaisti įvairius interaktyvius žaidimus, pasižiūrėti filmą, pasiklausyti paukščių balsų ir t.t. Susipažinę su ekspozicija ir sužinoję, ką įdomaus Asvejos regioniniame parke galima pamatyti, pasirenkame maršrutą ir keliaujame. Keliavimo būdą kiekvienas taip pat pasirenka pats. Galima keliauti tiek pėsčiomis, tiek dviračiu, tiek automobiliu. Norint sudaryti galimybes keliautojams patogiau ir nepasiklystant keliauti po šį išskirtinį parką buvo pastatyti informaciniai stendai, nutiesti pažintiniai takai. Asvejos regioninio parko direktorius Rimantas Glambokas sako, kad lankytojų parkas sulaukia labai daug. Šeštadieniais apsilanko po kelias turistų grupes.

Minėta ekspozicija Asvejos regioniniame parke įrengta Valstybinei saugomų teritorijų tarnybai prie Aplinkos ministerijos ir parko direkcijai įgyvendinant Europos regioninės plėtros fondo finansuojamą projektą „Saugomų teritorijų tvarkymas“ (I etapas), kuris finansuojamas pagal Sanglaudos skatinimo veiksmų programos priemonę „Biologinės įvairovės ir kraštovaizdžio apsauga“. Iš viso saugomų teritorijų sutvarkymui Lietuvoje skirta daugiau nei 160 mln. litų ES paramos.

Artimiausiu metu VSTT kartu su Asvejos regioninio parko direkcija planuoja lankytojams pasiūlyti apžiūrėti unikalų šio parko objektą – Jurkiškio upelio slėnį. Jis ypatingas tuo, kad kol nuteka vieną kilometrą pažemėja 12 metrų ir pasidaro kaip kalnų upelis tarpeklyje. Planuojama sutvarkyti upelio slėnį, įrengti apžvalgos taką.

Aplinkos ministerija www.am.lt ir ES struktūrinė parama www.esparama.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.