Blaivus statybininkas - vis dar retenybė

5,35 promilės alkoholio nustatyta statybininkui, kuris nuvirto nuo 8 metrų aukščio bokštelio ir užsimušė. Kitus mirtis darbo vietoje ištiko mažiau apsvaigusius. Girtaujantys darbininkai – neslopstantis statybos įmonių vadovų galvos skausmas.

VDI duomenimis, šiemet darbo vietoje užsimušė ar sunkiai susižalojo 12 neblaivių žmonių, pernai tokių buvo 24.
VDI duomenimis, šiemet darbo vietoje užsimušė ar sunkiai susižalojo 12 neblaivių žmonių, pernai tokių buvo 24.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Sep 10, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 9:30 AM

Statybos įmonių šeimininkai neslepia: tenka ne tik akylai ištyrinėti į darbą atėjusių statybininkų veido spalvą ar akis, bet ir reikalauti papūsti į alkoholio matuoklį.

Toks patikrinimas neretoje įmonėje atliekamas dusyk per dieną: ryte ir po pietų pertraukos. Kai kurie būtent po jos parsiranda įkaušę, rašo „Lietuvos rytas“.

Valstybinės darbo inspekcijos duomenimis, šiemet per 8 mėnesius darbo vietoje užsimušė ar sunkiai susižalojo 12 neblaivių žmonių, pernai – 24. Neretam jų buvo nustatytas 2–3 promilių girtumas. Dažniausiai tokios nelaimės nutinka statybos bendrovėse.

Nepastebėjo girto kolegos

Panevėžio statybos tresto atstovai neslepia: rasti į svaigalus nelinkusį darbininką sunku.

„Kartais darbų vadovai man sako, kad darbininkus prižiūri ne jie, o brigadininkai. Aš jų klausiu: kaip galite leisti statybininkams dirbti asmeniškai neįsitikinę, kad jie blaivūs?

O gal jie keturiomis vaikšto?” – kalbėjo šios įmonės darbuotojų saugos ir sveikatos tarnybos vyriausiasis specialistas Vilmantas Fijalkauskas.

Net ekspertus apstulbino atvejis, kai smarkiai įkaušęs (5,35 promilės etilo alkoholio) darbininkas įkopė į bokštelį ir krisdamas užsimušė. Tai pernai nutiko būtent Panevėžio statybos tresto filiale.

„Ir kolegos, ir meistras sakė, kad jis normaliai praėjo bokštelio link, kad niekas nieko įtartina nepastebėjo. Tačiau tai juk protu nesuvokiamas girtumas”, – sakė V.Fijalkauskas.

Ši nelaimė nutiko vos praėjus penkioms minutėms po pietų pertraukos. Darbininkas valgė automobilyje. V.Fijalkausko spėja, kad girtas jis grįžo po valandą trukusios pertraukos.

Tikrina ir apsaugininkai

Toks atvejis paskatino įdėmiau kontroliuoti statybininkus, pasitelkti net alkoholio matuoklius. Neretai darbininkus patikrina ne tik darbdaviai, bet ir patys užsakovai.

Kai panevėžiečiai dirbo „Akmenės cemento” gamyklos teritorijoje, apsaugininkai įdėmiai apžiūrėdavo statybininkų veidus, o kai kuriems liepdavo papūsti į alkoholio matuoklį.

Jei matuoklis rodydavo nors kokį girtumą, laukdavo bauda – 5 tūkst. litų. V.Fijalkauskas neslėpė: pasitaikė atvejų, kai teko ją mokėti.

„Panašiai buvo ir statant elektrinę Klaipėdoje: mūsų darbininkus tikrino įmonės apsaugininkai”, – sakė V.Fijalkauskas.

Beje, krizė padėtį kiek pakeitė į gerąją pusę. 2005–2006 metais, kai buvo statybų aukso amžius, girtam ateiti į darbą nebuvo baisu: jei išmestų, darbo rastum kitur.

„Dabar tokie atvejai jau retesni, žmonės labiau brangina darbo vietą”, – sakė Panevėžio statybos tresto atstovas.

Ligą reikia gydyti

„5–10 procentų darbininkų turi tokių bėdų, kad juos jau reikėtų rimtai gydyti. Dar dešimt procentų tiesiog neatsispiria kitų pagundoms”, – sakė Vilniuje įsikūrusios statybos bendrovės „Tilts” vadovas Ivanas Pavlovas.

Per 30 darbo metų verslininkas pastebėjo, kad surasti gerą meistrą, kuris dar ir negertų, kone prilygsta stebuklui.

„Iš darbo biržos ateina dešimt, lieka vienas. Iškart matyti, ar geria žmogus, ar negeria”, – sakė I.Pavlovas, kuris neslėpė, kad alkoholio matuoklis kartais naudojamas ir jų įmonėje.

Nelaimių nestinga

Ant VDI darbuotojų stalo šiemet gulė 12 istorijų, kai žuvo ar smarkiai susižalojo darbininkai. Visų jų priežastis – alkoholis.

Vilniaus rajone mirtis užklupo du neblaivius bendrovės „Ritista” darbininkus. Po darbo valandų jie pagalbinėse patalpose gėrė alkoholį ir neatsargiai elgėsi su ugnimi. Kilus gaisrui vyrai sudegė. Žuvusiųjų kraujyje rasta atitinkamai 2,69 promilės ir 2,0 promilės alkoholio.

Bendrovės „Laukgusta” (Varėna) darbuotojas nuėjo kelis metrus pakabinamosiomis skardinėmis lubomis, bet šios išsiskyrė. Atsivėrus plyšiui, vyras iš 4,4 metro aukščio nukrito ant betono grindų. Sunkiai sužeisto žmogaus kraujyje rasta 2,17 promilės etilo alkoholio.

Bendrovės „Strektė” (Šiauliai) darbuotojas, dėdamas glaisto kibirą ant pastolių pakloto, paslydęs nukrito ir susitrenkė galvą į betonines grindis. Sunkiai nukentėjusio vyro kraujyje rasta 2,14 promilės etilo alkoholio.

Tragiškai išgertuvės baigėsi ir Kauno bendrovės „Autokausta” statybininkui. Jis nukrito nuo rekonstruoti ruošiamo pastato stogo ir mirtinai susižalojo. Kraujyje nustatyta 1,94 promilės etilo alkoholio.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.