EK afrikinio kiaulių maro prevencijai skyrė beveik 1,5 mln. eurų

Europos Komisijos (EK) Maisto grandinės ir gyvūnų sveikatos nuolatinis komitetas Lietuvai skyrė 1,454 mln. eurų afrikinio kiaulių maro kontrolės ir prevencijos priemonių įgyvendinimui. Tai dešimteriopai mažesnė suma, nei prašė Lietuva.

Rusijos Federacijoje epidemiologinė situacija yra pati blogiausia per pastaruosius 40 metų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rusijos Federacijoje epidemiologinė situacija yra pati blogiausia per pastaruosius 40 metų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 11, 2013, 2:58 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 8:01 AM

Ministro pirmininko spaudos tarnyba praneša, kad rugpjūčio pabaigoje A.Butkevičius pokalbio telefonu metu buvo užtikrintas, kad Lietuva gali tikėtis reikiamo finansavimo. „Sprendimą suteikti finansavimą Lietuvai, Latvijai, Lenkijai ir Estijai palaikė visų Europos Sąjungos valstybių vadovai. Gavę šį finansavimą galėsime atlikti šios gyvūnų užkrečiamos ligos prevenciją ir kontrolę, o vairuotojams, kertantiems Lietuvos-Baltarusijos sieną, nereikės finansiškai prisidėti“, - teigia Vyriausybės vadovas.

Siekiant išvengti minėto užkrato, numatytos tokios priemonės, kaip dezobarjerų įrengimas transporto priemonėms dezinfekuoti ir dezinfekcijos vykdymas Lietuvos Respublikos tarptautiniuose pasienio kontrolės punktuose su Baltarusijos Respublika, stacionarių dezokilimėlių įrengimas kertantiems Lietuvos sieną pėsčiomis, stacionarių dezinfekavimo angarų, kuriuose transporto priemonių dezinfekavimą būtų galima vykdyti ir žiemą, statyba, intensyvūs laboratoriniai kiaulių ir šernų mėginių tyrimai, buferinės zonos įrengimas ir palaikymas, siekiant apriboti laukinės faunos (šernų) migraciją tarp Lietuvos ir Baltarusijos, bei kitos priemonės.

Anksčiau buvo skelbta, jog norima, kad EK finansuotų 100 proc. sumos, reikalingos vadinamos buferinės zonos kūrimui, tačiau buvo siūlymų padengti 50 ar 75 proc. Lietuva EK prašė 14 mln. eurų, teigdama, kad šios kiaulių maro rūšies padarinių likvidavimas kainuotų daugiau negu prevencija.

Oficialiai kaimyninėje Baltarusijoje nustatyti du afrikinio kiaulių maro židiniai - Gardino srityje, Čapuno kaime, bei Vitebsko srityje, Koptų kaime esančioje kiaulių fermoje. Rusijoje paskutiniai afrikinio kiaulių maro protrūkiai nustatyti Smolensko, Belgorodo bei Rostovo srityse. Tuo tarpu Rusijos Federacijoje epidemiologinė situacija yra pati blogiausia per pastaruosius 40 metų.

Šalyje jau nustatyti 52 afrikinio kiaulių maro ligos protrūkiai 12-oje šalies regionų - Jaroslavlio, Tverės, Tulos, Maskvos, Rostovo prie Dono, Voronežo, Tambovo, Smolensko, Saratovo ir Volgogrado regionuose bei Krasnodaro krašto ir Šiaurės Osetijos-Alanijos Respublikoje. Prieš kelias savaites patvirtinta labai pavojinga snukio ir nagų liga Amūro ir Krasnodaro srityje.

Afrikinio kiaulių maro ligą itin sunku sustabdyti, nes virusas labai greitai plinta ir ilgai išlieka gyvybingas kraujyje, išmatose ir audiniuose, jį platina ir Ornithodorus erkės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.