Mažame bute netinkamai sustatyti baldai gali prišaukti bėdų

Vėjo ir vandens energija. Net nežinote, kad ją pajuntate vos įėję į namus. Nesvarbu, į savus ar svetimus. Kokie jausmai jus užplūsta pabuvus jauose ilgiau? Jei ten gera, jauku, malonu, nesinori išeiti, vadinasi, čia ir gera ernergija. Jei norisi kuo greičiau juos palikti ir daugiau nebegrįžti, tuomet šiuose namuose ir energija bloga, ir žmonėms negerai. „Bet tai įmanoma pakeisti, – sako Daiva Zoll, viena pirmųjų mūsų šalyje pradėjusi konsultuoti fengšui (Feng Shui) klausimais.

Daugiau nuotraukų (1)

"Supernamai"

Sep 12, 2013, 6:32 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 6:33 AM

Pasak D. Zoll, žurnaluose pilna straipsnių ir nuotraukų, iliustruojančių, kaip jaukiai ir patogiai galima įsikurti dideliuose namuose, erdviuose butuose. Tačiau ne visi žmonės gyvena tokiame būste, kuriame galėtų puikiai įsikurti dešimties asmenų šeima.

Dažnai realybė yra visiškai kitokia. Daugumos lietuvių butai yra nedideli ar net labai maži. Juose gyvena trys, keturi ar daugiau žmonių, ir visi jie tikriausiai svajoja apie gražų, jaukų ir harmoningą būstą, panašų į tuos, iš žurnalų. Bet gyvenimo sąlygos, laiko stoka, nepakankami finansai ne visada leidžia kažką keisti.

Vis dėlto ateina metas, kai peržengiamas penkiasdešimtmečio slenkstis, vaikai palieka tėvų namus, ankšti namai staiga pavirsta pernelyg dideliais. Tuomet vienas gyvenimo etapas užbraukiamas ir prasideda kitas – ateina noras kažką gyvenime pakeisti. Kodėl nepakeitus savo gyvenamosios aplinkos? Kodėl nepagerinus ar nesukūrus naujų namų pagal Feng Shui?

„Feng Shui – tai daugiau nei keturių tūkstančių metų senumo mokslas, kilęs iš Kinijos. Jo žiniomis iki šiol naudojamasi ne vien Kinijoje, bet ir Amerikoje, Europoje. Feng Shui – tai galimybė namuose pagerinti energijos cirkuliavimą, įnešti harmoningą pusiausvyrą. Tikriausiai visi gerai jaučiamės gamtoje, o turėtume taip pat gerai jaustis ir savo namuose. Gamta suteikia mums naujų jėgų ir energijos, tą patį turėtų daryti ir namai“, – sako D. Zoll.

Vyresnio amžiaus žmonės neretai kalba apie geresnį gyvenimą ir patogų poilsį jaukiuose namuose. Perkopusieji penkiasdešimtuosius gyvenimo metus vis daugiau laiko leidžia namuose, o juos įrengus pagal Feng Shui galima atskleisti naujas žmogaus jėgas. Norit įsirengti butą pagal Feng Shui, nebūtina turėti dideles patalpas. Buto ar kambario dydis nėra svarbu, nes Feng Shui veikia visur ir visada. Galutinis tikslas – sukurti harmoniją, o tai galima pasiekti net mažiausioje trobelėje.

Anot D. Zoll, įrengti būstą pagal Feng Shui reikėtų pradėti nepraleidžiant pro akis nei balkono, nei tamsios kamaraitės. „Apžvelkite kiekvieną kampą ar palovį. Negailestingai atsikratykite nereikalingų, pasenusių daiktų: daužtų puodelių, įskilusių vazų, suplyšusių kojinių, senų šlepečių ir nebenaudojamos buitinės technikos. Peržiūrėkite spintas. Jei rasite drabužių, nebedėvėtų daugiau nei metus, vadinasi, jų jums nebereikia, tad galite ramiai juos atrūšiuoti.

Prieš pradėdami tokią pertvarką palaukite, kol pasibaigs mėnulio pilnatis. Senų nebereikalingų daiktų atsikratymas į Jūsų namus įneš naujų energijos gūsių, puikių idėjų ir leis laisvai judėti patalpose naujai gyvenimo energijai, kitaip dar vadinamai Chi. Vien išmetus dešimtmečiais kauptus dekoratyvinius daiktus, dėžutes, žurnalus, namuose atsiras daugiau vietos“, – pataria D. Zoll.

Perkopus penkiasdešimtmetį, išsikėlus vaikams, pajuntama, kad kažkada buvęs mažas butas dviem asmenims pasidaro per didelis, kai kurios patalpos naudojamos jau retai, o tos, kuriose praleidžiama daugiausia laiko, tarsi užstrigo kažkur praeityje: tie patys baldai, kaip prieš dvidešimt ar trisdešimt metų, tik labiau aptriušę, tapetai su nublukusiomis gėlėmis, o vonios kambarys, kuriame anksčiau sutilpdavo vos ne visi šeimos nariai, šiandien atrodo ir vienam per ankštas.

Tuomet vertėtų pagalvoti apie buto perplanavimą. Buto plano pakeitimas atveria kelią didesniam patogumui. Perkėlus kelias kambarių pertvaras ar durų vietą, atsiranda galimybė patogiau suskirstyti funkcines patalpų zonas. Taip galima padidinti miegamąjį kambarį, svetainę ar vonios patalpą. Feng Shui gyvenamųjų patalpų zonas skirsto į aktyvias Yang zonas – tai svetainė, valgomasis ar darbo kambarys, ir Yin – ramias patalpas – tai miegamasis. Feng Shui specialistai, bendradarbiaudami su architektais, gali padėti parinkti, suderinti ir suplanuoti butą, kuris atitiktų visus Feng Shui Yin, Yang ir kitus principus, pagal patalpų funkcijas pritaikyti spalvas, medžiagas, dekoracijas ar apšvietimą.

Dažnai vienam vyresniam žmogui ar pagyvenusiai porai trijų ar keturių kambarių butą išlaikyti tampa per brangu, o prižiūrėti pernelyg sunku. Tuomet galima pradėti dairytis mažesnio, tačiau patogaus, harmoningo ir pritaikyto pagal poreikius.

Pasak D. Zoll, gyventi ir miegoti skirtas sritis reikėtų šiek tiek atskirti. Jei miegama ant miegamosios sofos, tuomet dieną ji turėtų būti naudojama kaip sofa ir išskleidžiama tik nakčiai. Negalima statyti sofos šalia įėjimo į virtuvę, vonios ir tualeto patalpų. Jei įmanoma, už miegui dedamos galvos turėtų būti siena. Ir jokiu būdu negulėkite tarp lango ir durų bei kojomis į duris. Pro duris patenka stipri energija, taip miegant jūs atsiduriate energijų „skersvėjyje“, o tai labai kenksminga žmogaus savijautai.

Gulėdami lovoje ar sėdėdami ant sofos turite matyti kambario duris. Patalpoje, kurioje miegama, nepatariama kabinti veidrodžio. Jei jis būtinas, o kitur vietos jam nėra, kabinkite vidinėje spintos durelių pusėje. Anksčiau tai buvo įprasta. Miegant reikia ramybės, o veidrodžiai to nesuteikia. Nors virtuvė ir maža, joje neturėtų būti per daug daiktų ir baldų. Pagal Feng Shui virtuvė – labai aktyvi zona, tad jei joje nebus tvarkos, nesitikėkite ramios ir harmoningos atmosferos.

Pagalbiniais daiktais, medžiagomis ar spalvomis galima pabrėžti atskiras funkcines mažo buto zonas. Tai gali būti grindys, išklotos ypatingu būdu, kilimas, paveikslas. Taip galima išskirti poilsio, ramybės ar aktyvias zonas. Augalai bute veikia neutralizuojamai ir tampa energijos traukos objektais, tačiau jų neturi būti per didelių ir per daug, nes jie gali „uždusinti“ mažą patalpą.

Nepasitenkinkite viena lempa lubose. Apšvietimas skirtingose buto vietose, paryškinant pavienes patalpos vietas, stiprina Feng Shui mažame bute.

Norėdami sukurti jaukius namus neperkraukite mažo butuko daugybe sunkių baldų. Geriau pasirinkti lengvus, praktiškus ir funkcionalius, gyvenimą palengvinančius baldus. Pavyzdžiui, didelį svetainės stalą iškeiskite į mažą staliuką su ratukais. Sunkų fotelį puikiai pakeis lengva supamoji kėdė. Prie kieto padėklo pritvirtinus pagalvę ir ją pasidėjus ant kelių labai patogu sėdėti ant sofos ar lovos ir gerti kavą, skaityti, rašyti ar pan.

Pasistenkite, kad kambario vidurys būtų tuščias. Mat pagal Feng Shui energija turi šokti valsą neatsitrenkdama į baldus.

Daugiau apie namus bei jų įrengimą skaitykite žurnale "Supernamai" ir https://www.supernamai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.