Palangos smulkieji verslininkai bijo pagalvoti kaip išgyvens iki kito sezono

Palanga jau ištuštėjo – prekybininkai skaičiuoja paskutines darbo dienas, poilsiautojai dar bando pasilepinti saulės spinduliais. Kurorte užsidaro kavinės, viešbučiai mažina kainas, iš paplūdimių išsikraustė gelbėtojai, paplūdimius rudeniui jau tvarko komunalininkai.

Palangos klestėjimo dienos jau baigėsi. Rudenį kurortas ištuštėjo.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Palangos klestėjimo dienos jau baigėsi. Rudenį kurortas ištuštėjo.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintarė Butkienė

Sep 13, 2013, 6:55 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 5:34 AM

Šią vasarą teigiama, poilsiautojų sulaukta daugiau, tačiau jie nebuvo linkę plačiai atverti piniginių. Palangos valdžia už surinktą kone puse milijono litų pagalvės mokesčio žada gerinti kurorto įvaizdį reklaminiuose lankstinukuose.

Palangą jau paliko ir šiais metais kurorte karaliavę rusai. Kavinės po truputį kėdes, stalus neša į vidų ir užsidaro iki kito vasaros sezono. Kainos viešbučiuose krito nuo 30 iki 50 proc.

Palangos verslininkai tikina, šiais metais sulaukta iki 15 proc. daugiau poilsiautojų. Kurorte ilsėjosi maždaug 5000 rusų.

Pastebėjome augimą. Dalis poilsiautoųjų, kurie važiavo į išgirtuosius egiptus ir turkijas, grįžta į Palangą. Daug buvo šeimų tiek jaunų žmonių kartu su seneliais. Tai mus džiugina“, - sakė Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Giedrė Kvedaravičienė.

Palangos savivaldybės darbuotojai, pažvelgę pro langą, mato išaugusius turistų srautus, tačiau pagal surinktą pagalvės mokestį žmonių buvo tik vos daugiau nei pernai. Nuo metų pradžios surinkta kone pusė milijono litų.

„Kaip ir praėjusiais metais lėšos skiriamos miesto reklamai, kultūriniams renginiams tap pat miesto infrastruktūrai, kuria naudojasi ir poilsiautojai, o ne tik palangiškiai“ - sakė Palangos savivaldybės atstovė Jurgita Vanagė.

Smulkieji Palangos verslininkai sezonu nesidžiaugia.

Pavyzdžiui, paveikslais prekiaujantis Edvardas sako, būdavo, kad per savaitę parduodavo vos vieną paveikslą. Prekybininkas tikina, kad jam pinigų užteko tik sumokėti mokesčius valstybei.

Gintaro dirbiniais prekiaujantys amatininkai šiek tiek geresnės nuotaikos.

„Išgyvensim, bet metai buvo prastesni nei praėję. Pirkėjai su mažesniais pinigėliais atvažiavo. Jei anksčiau niekas nesiderėjo, reikėjo geros prekės, tai šiemet nedaug kam to reikia“, - sakė prekybininkė Zuzana Lubienė.

„Stambių prekių mažiau pirko, bet suvenyrus lauktuvių vežė“, - jai pritarė prekeivė Rūta Freitakienė.

Palangos paplūdimiuose prekiauti galima iki rugsėjo 15 dienos. Tačiau prekybininkų čia nebeliko nė kvapo. Nors rugsėjo pradžia dar lepina šiltais orais, tačiau prekybininkai sako, kad pirmasis rudens mėnuo įprastai būna nuostolingas.

Iš paplūdimių traukiasi ir gelbėtojai. Jie savo postus paliks jau šį savaitgalį. Iš paplūdimio išvežami suolai, kiti laikini statiniai.

Komunalininkai ruošiasi audrų sezonui – jau netrukus kopas ruošiamasi pradėti tvirtinti žabais.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.