Garbingų svečių – daugiau nei apsauginių

Penktadienį Vilniuje prasidėjo neoficialus ES ekonomikos ir finansų ministrų posėdis. Kadangi neoficialus, ir svečių sergėtojai buvo atlaidūs.

R.Šadžiui (dešinėje) teko atlaikyti pasisveikinimų laviną. Vilniuje lankėsi ECB valdybos narys J.Asmussenas (kairėje) ir euro grupės vadovas J.Dijsselbloemas.
R.Šadžiui (dešinėje) teko atlaikyti pasisveikinimų laviną. Vilniuje lankėsi ECB valdybos narys J.Asmussenas (kairėje) ir euro grupės vadovas J.Dijsselbloemas.
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

2013-09-14 10:21, atnaujinta 2018-02-22 05:19

Nacionalinėje dailės galerijoje vykstančiame susitikime dalyvauja visų ES šalių finansų ministrai, centrinių bankų vadovai, Europos centrinio banko (ECB), Europos Komisijos ir Tarptautinio valiutos fondo atstovai.

Tie, kuriems teko lankytis Vyriausybėje arba Seime, žino, kad ten, kur daug svarbių asmenų, patekti ne taip lengva.

Reikia ne tiktai iš anksto užsiregistruoti, kad būtų galima patekti, bet ir pereiti metalo detektorius, leisti apsauginiams rentgeno aparatu apžiūrėti kuprinės turinį.

Tokių procedūrų laikomasi ir kitose vietose, kur lankosi itin svarbūs asmenys.

Pavyzdžiui, tas pat dėjosi, kai TVF vadovė Christine Lagarde lankėsi Vilniaus universitete.

O Nacionalinėje dailės galerijoje – visiškai ramu. Ateinančiam žurnalistui reikia tik užsiregistruoti ir gauti pažymėjimą, kurį nuskaito porelė apsauginių.

Nei metalo detektoriaus, nei noro pažvelgti į išsipūtusią kuprinę, kurią neretai budriai nužvelgia netgi parduotuvių apsaugos darbuotojai.

Tiesa, vienas metalo detektorius buvo – išjungtas ir pakištas po laiptais. Į vidų patekę lankytojai visai laisvai klajoti negalėjo, bet turimos laisvės būtų pakakę nemaloniai šunybei iškrėsti.

Bet niekas to daryti nesirengė. Juolab kad kas pusmetį vykstančiuose tokiuose neoficialiuose susitikimuose ypatingų sprendimų niekuomet nepriimama. Ministrai paprasčiausiai aptaria aktualijas, pasikalba privačiai.

Viena pagrindinių pastarojo forumo temų – kuriama Europos bankų sąjunga.

„Europoje ir visame pasaulyje labai pagerėjo finansų priežiūra. Kas prieš 5 metus būtų pagalvojęs, kad kalbėsime apie bendrą bankų priežiūros instituciją?

Tačiau turime išlikti budrūs, kad 2008 metų finansų krizė liktų ten, kur jai priklauso, – istorijos vadovėliuose”, – kalbėjo EK pirmininko pavaduotojas, už ekonomiką ir euro padėtį atsakingas komisaras Olli Rehnas.

Didesnės pažangos Vilniuje tikėjosi ir euro grupės vadovas Jeroenas Dijsselbloemas.

Anot jo, tikimasi Europos bankų sąjungą sukurti iki kitąmet vyksiančių Europos Parlamento rinkimų.

Įdomu, kad į euro grupės posėdį buvo pakviestas ir mūsų šalies finansų ministras Rimantas Šadžius.

Tai pirmas kartas, kai jame dalyvauja euro zonai nepriklausančios šalies atstovas.

Tiesa, R.Šadžius dalyvavo tik svarstant bankų sąjungos kūrimo teisės aktus. Bet gali būti, kad jau po poros metų mūsų šalies finansų ministras bus nuolatinis tokių posėdžių dalyvis.

Juolab kad ir O.Rehnas teigė palaikantis siekį įsivesti eurą, jei tik šalis atitiks reikalavimus.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Seime įteiktos Aleksandro Stulginskio žvaigždės