Senos skolos netrukdo triukšmingai grįžti į rinką

Naujas žaidėjas „Go Planet Travel” sudrumstė išvykstamojo turizmo rinką, pasiūlęs keliauti už sveiku protu sunkiai suvokiamas kainas, rašo „Lietuvos rytas”.

D.Urbelionis dėl itin mažų kelionių kainų kažkodėl kaltino konkurentus.<br>D.Umbraso nuotr.
D.Urbelionis dėl itin mažų kelionių kainų kažkodėl kaltino konkurentus.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Monika Barzdžiūnaitė

2013-09-14 10:28, atnaujinta 2018-02-22 05:19

Vakar turizmo rinkos naujokai išskraidino pirmuosius savo turistus į Turkiją ir Tunisą.

O išvakarėse jie pribloškė net daug ko mačiusius kelionių agentus: turistams kelialapius siūlė vos už kelis šimtus litų.

Tokių kainų dar nematė

Keliones į užsienį pardavinėjančios agentūros neslėpė: tokių kainų net jos dar nematė.

Pavyzdžiui, pailsėti devynias dienas Tunise buvo siūloma vos už 500–600 litų.

Į šią kainą įskaičiuotas ne tiktai skrydis pirmyn bei atgal, bet ir poilsio sistema „viskas įskaičiuota”.

Prieš porą dienų bendrovės „Go Planet Travel” atstovai prognozavo, kad pirmuosiuose skrydžiuose bus užimta daugmaž 85 proc. vietų.

Tačiau pirmasis orlaivis į Turkiją iš Vilniaus išskrido kone pilnas – laisva buvo viena vieta.

Sukėlė rimtų įtarimų

Toks startas turizmo pasaulyje sukėlė dvejonių ir kalbų, ar neskubama krautis pelno.

Juolab kad tam pačiam holdingui kaip ir „Go Planet Travel” priklausančios atvykstamojo turizmo įmonės „Go Baltic Travel” vadovas Martynas Laivys turi rimtų nemalonumų.

Teismo sprendimu jis privalo atlyginti anksčiau savo vadovautos oro bendrovės „Star 1 Airlines” padarytą žalą keleiviams.

Daugiausia naujo žaidėjo kelionių parduodanti kelionių agentūra „Megaturas” irgi turi slegiančią skolą.

Praėjusių metų birželį Konkurencijos taryba skyrė šiai kelionių agentūrai 2,1 mln. litų už neleistiną susitarimą dėl kainų.

Apstulbino kelionių agentus

„Paskutinės minutės pasiūlymus sunku lyginti su rinkos tendencijomis, tačiau išties vakar kainas mažino visi. Tarp jų – ir „Go Planet Travel”.

Tai buvo gera diena, tokia seniai buvo. Agentai klausinėjo, ar tikrai tokios kainos, gal kas nors juokauja”, – apie ketvirtadienio ypatumus kalbėjo kelionių agentūros „Megaturas” vadovė Daiva Morkūnienė.

Ši agentūra, pasak „Go Planet Travel” atstovų, parduoda daugiausia jų kelialapių.

Ketvirtadienį „Megaturas” savo klientams siūlė keliauti į Tunisą už 490 litų – į šią kainą buvo įskaičiuoti skrydžiai, pervežimas į ir iš oro uosto, poilsio sistema „viskas įskaičiuota”.

Vakar agentūra siūlė kitos savaitės pirmadienį keliauti į Kretą už 690 litų.

„Žmonės keliones renkasi pagal šalį, pagal suplanuotas atostogas, taip pat pagal kelionių organizatorių. Kelionių organizatorių Lietuvoje nemažai.

Jų skaičius natūraliai keičiasi. Kaip ir Vakarų Europoje. O mes esame tik kelionių pardavėjai”, – kalbėjo D.Morkūnienė.

Ji neslėpė, kad turizmo rinkoje pastaruoju metu, kai atsirado naujas žaidėjas „Go Planet Travel”, justi didesnė įtampa. „Tačiau jei būtų kokių pavojaus signalų, mes savo klientus įspėtume”, – tikino agentūros vadovė.

Kad ketvirtadienis buvo išties stebuklingas, sakė ir Vilniaus kelionių agentūros „Visveta” darbuotoja Julija. Anot jos, ypač mažos buvo „Go Planet Travel” siūlomų kelialapių kainos.

„Du žmonės galėjo išvykti atostogų į Turkiją už 1200 litų”, – sakė Julija. Tuo metu kelionių agentūra Kaune „Rokoturas” kol kas nepardavė nė vienos šio kelionių rengėjo kelionės, nors su juo yra sudariusi sutartį.

Apkaltino senbuvius

Kaip sakė „Go Planet Travel” vadovas Karolis Urbelionis, išties už pirmąsias keliones buvo siūloma mažesnė kaina.

Tačiau tai jis paaiškino sujudimu rinkoje – neva kelialapių kainas spėriai apkarpė turizmo senbuviai „Novaturas” ir „Tez Tour”, o paskui tokių pat žingsnių teko imtis ir „Go Planet Travel”.

„Siūlydami galimai mažesnes už skrydžio ir viešbučio savikainą kainas kiti kelionių organizatoriai dempinguoja rinką ir siekia apsunkinti „Go Planet Travel” veiklos pradžią. Jie gali pažeisti Konkurencijos įstatymą, nes tai gali būti traktuojama kaip grobuoniškų kainų taikymas”, – apie kitus kalbėjo K.Urbelionis.

Mažų kainų nestinga

Išties dabar apstu pasiūlymų pailsėti pigiai. Antai „Novaturas” siūlo Antalijoje savaite poilsio mėgautis už 689 litus, Kretoje – už 899 litus.

„Sezono metu galimi trumpalaikiai kainų svyravimai vienam ar dviem skrydžiams, bet tai labiau susiję su turizmo sezono duobėmis, tarkim, prieš mokslo metu pradžią, nei su įvairiais kitais naujais rinkos dalyviais.

Turime savo klientų, tad kainodarai naujai atsiradę žaidėjai įtakos nedaro”, – aiškino „Novaturo” generalinis direktorius Linas Aldonis.

„Novaturui” priklauso prekės ženklas „Eco Travel”, kuris taip pat siūlo savaitę Turkijoje pailsėti už 499 litus, tiesa, dviejų žvaigždučių viešbutyje ir be maitinimo paslaugos.

„Pagal savo koncepciją šis prekės ženklas išsiskiria maža kaina, žemesnės kategorijos viešbučių pasiūla ir paprastesniu kelionės paketu – tik skrydis bei nakvynė.

Atrodo, kad naujasis rinkos žaidėjas pasirinko konkuruoti būtent šiame segmente”, – kalbėjo L.Aldonis.

Kaip sakė „Tez Tour” atstovai, mažiausia jų kelionės į Turkiją kaina yra nuo 995 litų.

„Pasiūlyti tokias kainas leido ekonomijos efektas – vasaros sezonui Turkijos programą kelionių organizatorius „Tez Tour” padidino daugiau nei du kartus, o vasaros kelionių pardavimas buvo ypač sėkmingas”, – sakė įmonės atstovė Inga Aukštuolytė.

Turizmo prievaizdai – ramūs

Valstybiniam turizmo departamentui (VDT) naujoko startas dvejonių nekelia.

„Esame ramūs, kad naujas kelionių organizatorius veikia pagal visus teisės aktus”, – kalbėjo VDT direktoriaus pavaduotojas Juozas Raguckas.

Tokios ramybės pagrindas – „Go Planet Travel” finansinių įsipareigojimų draudimas, siekiantis 650 tūkst. litų.

Minimali šio draudimo suma turėtų siekti 150 tūkst. litų.

„Turėdami galimybę apsidrausti minimalia suma, jie apsidraudė didesne. Be to, skaičiau, kad prieš žiemos sezoną jie ketina didinti draudimo sumą”, – kalbėjo J.Raguckas.

Jo netrikdo ir tai, kad naujasis kelionių organizatorius glaudžiai susijęs su bankrutavusiu „Star Holidays”.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.