„Snoro“ parduodamos lūšnos vertė apstulbino verslininką

Vilnietis verslininkas apstulbo: nutaręs Palangoje įsigyti bankrutuojančiam bankui „Snoras” priklausantį namą nerado jo išparduodamo turto, kurio vertė – iki milijono litų, sąraše. Anot banko atstovų, ši medinė griuvena verta gerokai daugiau.

Sunku patikėti, kad prie mūrinio namo besiglaudžianti medinė lūšna galėtų būti verta daugiau nei milijono litų.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Sunku patikėti, kad prie mūrinio namo besiglaudžianti medinė lūšna galėtų būti verta daugiau nei milijono litų.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Sep 16, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 4:23 AM

„Snoras” liepą paskelbė išparduodantis bankrutuojančio banko turtą, kurio vertė mažesnė negu milijonas litų. Aukcionuose siūlomas ir nekilnojamasis turtas, ir proginės monetos, ir „Spyker” sportiniai automobiliai.

„Tas pastatas, kuris mane domina, tikrai nekainuoja milijono. Bankas pažeidžia ir mano teises įsigyti, ir kreditorių interesus. Juk jie siekia, kad banko turtas būtų parduotas”, – kalbėjo vilnietis Evaldas, su partneriais ketinantis steigti kavinę J.Basanavičiaus gatvės 17-uoju numeriu pažymėtame name.

Sudomino „Snoro” turtas

Įkurti restoraną ar viešbutį užsimojęs verslininkas šįmet birželį iš vieno pajūryje gyvenančio žmogaus išsinuomojo namą Palangos kurorto arterijoje – J.Basanavičiaus gatvėje – dešimčiai metų su galimybe ateityje nusipirkti.

Netrukus į akį jam krito ir prie šio pastato prilipęs antrasis – kadaise tai buvo vienas namas, kuris vėliau padalytas į du butus.

Antroji dalis, priklausanti „Snorui”, net kelis kartus mažesnė už pirmąją ir nesiekia nė 40 kvadratinių metrų. Ją įsigyti vilnietis panoro kaip erdvę vasarą gyventi pačiam arba įrengti nuomojamus apartamentus.

Kreipęsis į „Snorą” vilnietis sulaukė siūlymo panaršyti jų svetainėje, nes čia skelbiamas visas parduodamas turtas. Ten neaptikęs ieškomo pastato Evaldas kreipėsi į aukcionus rengiančią bendrovę „Colliers”.

Tačiau teišgirdo mandagų atsakymą, kad parduodamo turto sąrašą sudaro „Snoras”, bei pažadą pranešti, kai aukciono preke taps namas J.Basanavičiaus gatvėje.

Evaldo apskaičiavimais, jį sudominęs namas galėtų kainuoti daugiausia 300 tūkst. litų.

Būtina tvarkyti tarpukariu statyto medinio namo stogą. Registrų centro duomenimis, kartą šis pastatas buvo rekonstruojamas 2000–2007 metais, jis atnaujinamas ir šiuo metu.

Nekilnojamojo turto agentūrų apskaičiavimais, šiuo metu Palangoje 1 kvadratinio metro kaina sukasi nuo 2 iki 5 tūkst. litų, visiškai rekonstruoto – nuo 6 iki 10 tūkst. litų. Tad net ir atnaujinto šio namo kaina nebūtų didesnė nei 400 tūkst. litų.

Atsirado ir antras namas

Su „Snoru” Evaldui teko bendrauti jau anksčiau, kai teko prašyti iš kaimynų sutikimo statyti laikinąjį paviljoną.

Šiemet balandį bankas, kaip ir kiti kaimynai, neprieštaravo, kad prie gretimo pastato iškiltų laikinas statinys.

Tiesa, vėliau Evaldas nutarė paviljoną statyti dvigubai didesnį. Tuomet „Snoras” pateikė griežtą atsakymą, kad nesutinka su statybomis, mat taip sumažinama jų turto vertė ir pažeidžiamos kreditorių, pirmiausia – valstybės, interesai.

Evaldas su partneriais parašė skundą bankrutuojančiam bankui dėl šitokio sprendimo ir tebelaukia atsakymo.

Vilnietį verslininką nustebino, kad šiame „Snoro” rašte yra minimas ne tik jį dominantis pastatas J.Basanavičiaus gatvėje – 17-asis namas, bet ir dar vienas – 13-asis namas.

„Kaip šis pastatas susijęs su mane dominančiu namu? Net jeigu jie anksčiau priklausė vienam žmogui, tai juk du atskiri namai. Kai imu paskolą iš banko ir perku du skirtingus namus, jie netampa vienu?” – svarstė Evaldas.

Jis spėja, kad bankas galėjo sujungti du atskirtus pastatus siekdamas pakelti jų kainą ir mėginti juos parduoti drauge.

Tačiau taip, anot Evaldo, būsią parduoti sunkiau – mat atsirasią mažiau pretendentų.

„Manau, kad taip pažeidžiami kreditorių ir valstybės interesai, nes daug kas nebegalės šio turto įsigyti. Juk apstu jaunų verslininkų, kurie negautų milijono litų paskolos, o nusipirkti už kelis šimtus tūkstančių galėtų”, – svarstė Evaldas.

Vertina keliskart brangiau

„Šio turto vertė yra didesnė nei milijonas litų. Panoręs pirkti asmuo turbūt remiasi Registrų centro duomenimis, o jie kartais būna netikslūs”, – pastato Palangoje vertę apibūdino „Snoro” atstovas Tomas Vaišvila.

Bankrutuojančio banko atstovas mano, kad šio pastato, kad ir kokios būklės jis būtų, kainą didina gera vieta.

„J.Basanavičiaus gatvė – tai pagrindinis Palangos bulvaras, tad pastatų vertė jame didesnė. O šiuo metu mes pardavinėjame turtą, kurio vertė mažesnė negu milijonas litų.

Mūsų tikslas – parduoti turtą kuo brangiau. Mes nediskriminuojame ne šio, nei kito pirkėjo.

Turtą, kuris yra brangesnis nei vienas milijonas litų, parduosime, kai leis kreditorių komitetas”, – kalbėjo T.Vaišvila.

Ar šis pastatas, skaičiuojant jo vertę, yra sujungtas su kitais pastatais, T.Vaišvila taip ir neatsakė.

„Gal bus sujungta. Negaliu atsakyti tiksliai. Gali būti, kad šio pastato naudojimo tvarka neparengta”, – sakė banko atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.